Îngheț în câmpuri, îngheț la Guvern: agricultura, abandonată în fața dezastrului – Forța Fermierilor

10 Apr. 2025, 09:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Apr. 2025, 09:30 // Actual //  Ursu Victor

Asociația Forța Fermierilor trage un nou semnal de alarmă către Ministerul Agriculturii și Guvernul Republicii Moldova, denunțând lipsa de acțiune și de prioritizare a sectorului agricol în contextul unor calamități naturale tot mai frecvente și mai severe. Într-o scrisoare deschisă, organizația atrage atenția asupra înghețurilor tardive fără precedent, care afectează grav culturile agricole din întreaga țară.

„Odată cu decizia Guvernului de a desconsidera Agricultura ca o prioritate și un important sector al economiei naționale, natura lovește repetat, crunt și mai pronunțat în toți fermierii din Republica Moldova”, se arată în scrisoarea transmisă autorităților.

Potrivit Forței Fermierilor, înghețurile din aprilie 2025, care durează de aproape o săptămână, au afectat „devastator” majoritatea culturilor agricole, compromițând semnificativ sau chiar în totalitate roada din acest an. În fața acestor fenomene tot mai dese – secetă, arșiță, grindină, ploi torențiale și înghețuri – agricultorii sunt lăsați să se descurce singuri.

Organizația critică deciziile recente ale Guvernului în cadrul programelor Buget+ și Planul de Creștere a Moldovei 2025–2027, în care sectorul agricol este marginalizat. Din cele aproape 8 miliarde de lei provenite din fonduri europene, doar 200 de milioane au fost alocate agriculturii – o sumă pe care fermierii o consideră infimă în raport cu nevoile reale ale domeniului.

„Oare câte dezastre ar mai trebui să se întâmple, ca statul să se decidă asupra unor măsuri ample și eficiente pentru creșterea rezilienței sectorului agrar din Moldova?”, întreabă retoric Asociația.

În acest context, Forța Fermierilor solicită convocarea de urgență a unei ședințe cu Guvernul, pentru a analiza consecințele directe ale valului de înghețuri și pentru a identifica soluții concrete. Printre propuneri se numără redirecționarea de fonduri europene și solicitarea unor noi granturi, similare sprijinului oferit de UE în criza energetică, când au fost alocate 410 milioane euro.

Asociația avertizează că fără intervenții prompte și strategii pe termen lung pentru adaptarea la schimbările climatice, agricultura moldovenească riscă să devină un sector dezastruos abandonat de autorități.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Iul. 2025, 09:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Iul. 2025, 09:09 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului a aprobat solicitarea Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța (CNAPM), care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea Portului Internațional Liber Giurgiulești, deținut în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Investiția include achiziționarea a 100% din capitalul social al companiei „Danube Logistics” SRL, operatorul portuar controlat integral de BERD, și are ca obiectiv modernizarea și extinderea infrastructurii portuare. Proiectul vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea capacităților de depozitare, digitalizarea operațiunilor portuare și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde.

Decizia vine în contextul în care Consiliul a evaluat 101 solicitări de aprobare prealabilă a investițiilor, emise de companii care vizează domenii strategice. Dintre acestea: 14 companii au primit aviz pozitiv, inclusiv CNAPM, 16 companii au fost respinse, din cauza riscurilor identificate pentru securitatea economică sau a refuzului de a furniza informațiile cerute, 68 de companii au primit notificări repetate pentru lipsa răspunsului la cererile anterioare, 12 companii trebuie să furnizeze informații suplimentare, iar 3 au primit un termen extins pentru completarea documentației, iar  5 cazuri au fost amânate pentru analiză suplimentară.

Printre proiectele avizate favorabil se regăsesc investiții în energie, telecomunicații, comunicații electronice și agricultură, domenii considerate esențiale pentru securitatea și dezvoltarea strategică a Republicii Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA