Instituțiile supreme de audit din Ucraina și Moldova și-au actualizat cooperarea prin semnarea unui nou acord bilateral

24 Aug. 2021, 12:57
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Aug. 2021, 12:57 // Actual //  MD Bani

Un nou Acord de cooperare dintre Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) și Curtea de Conturi a Ucrainei (CCU) a fost semnat, la data de 20 august. Documentul a fost semnat de Marian Lupu, Președintele CCRM și de Valery Patskan, Președintele  CCU, în timpul vizitei delegației instituției supreme de audit din Moldova la Kiev, Ucraina.

În contextul semnării, Marian Lupu, a menționat că, relațiile de prietenie și cooperarea constructivă dintre ISA din cele două țări vor continua să se aprofundeze în viitor, iar noul Acord va facilita atingerea obiectivelor comune, derivate din Acordurile naționale de asociere cu UE.

Valeriy Patskan a exprimat convingerea că, Acordul va permite instituțiilor supreme de audit din cele două țări să atingă un nou nivel de calitate și cooperare eficientă.

Acordul actualizat va impulsiona cooperarea bilaterală, instituită după semnarea primului document de cooperare, în anul 2001. Potrivit documentului, părțile vor realiza cooperarea bilaterală în concordanță cu scopurile și sarcinile Organizației Internaționale a Instituțiilor Supreme de Audit (INTOSAI) și Organizației Europene a Instituțiilor Supreme de Audit (EUROSAI), precum și în concordanță cu obiectivele comune de consolidare a auditului public extern și îmbunătățire a sistemului de management al finanțelor publice, stipulate în prevederile Acordurilor de Asociere cu Uniunea Europeană.

Cele două instituții vor coopera într-un șir de domenii, cum ar fi schimbul de experiență în aplicarea Standardelor INTOSAI și bunelor practici în domeniul auditului public extern, realizarea auditurilor paralele și comune, dezvoltarea profesională a personalului etc. De asemenea, se prevede organizarea de evenimente comune, seminare, conferințe, training-uri. Conform Acordului, părțile vor face schimb de informații, materiale și metodologii. Pentru a atinge aceste obiective, este planificată dezvoltarea unor planuri de cooperare pe trei ani.

Președinții ISA au pus în discuție, de asemenea, ultimele evoluții și progrese înregistrate de instituții, precum și planurile de viitor. Un aspect important, abordat în cadrul discuțiilor s-a axat pe inițiativa Curții de Conturi a Republicii Moldova de a extinde cooperarea la un format tripartit. Astfel, va fi stabilită o serie de obiective de cooperare a celor trei instituții supreme de audit  din țările asociate cu UE – Republica Moldova, Ucraina și Georgia, în scopul atingerii obiectivelor de dezvoltare a auditului public extern și aliniere la standardele internaționale de profil, aspecte stipulate în Acordurile naționale de asociere cu UE.

Menționăm că, în aceiași zi, președinții ISA din Republica Moldova și Ucraina s-au întâlnit cu Președintele Radei Supreme din Ucraina, Dmytro Razumkov. În cadrul discuțiilor, speakerul ucrainean a menționat că, cooperarea dintre ISA din Ucraina și Moldova este importantă pentru schimbul de bune practici de audit, accentuând sprijinul legislativului pentru impulsionarea cooperării instituțiilor supreme de audit din Ucraina și Republica Moldova.

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău