Institutul Național de Cercetări Economice: Populismul politic riscă să îngroape reformele economice în anul 2023

27 Apr. 2023, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2023, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Economia Republicii Moldova și în anul 2023 se va confrunta cu provocări majore, din cauza conflictului militar dintre Ucraina și Rusia, crizei economice la nivel mondial și prețului ridicat al gazului și energiei electrice. Totodată, alegerile locale din 2023 pot avea o influența negativă asupra parcursului economic și implementării reformelor economice din cauza populismului politic caracteristic acestor perioade, constată Institutul Național de Cercetări Economice în prognoza economică pentru anul 2023.

Economiștii estimează un avans economic de 3,5%, însă aceasta nu este nici chiar o recuperare a recesiunii din 2022 și este in mare parte bazată pe o creștere a sectorului agricol în speranța unui an meteorologic mai favorabil. Or, evoluția sectorului agricol influențează semnificativ industria Republicii Moldova bazată pe industria prelucrătoare.

În prognoza INCE se mai spune că în 2022, creșterea explozivă a comerțului extern cauzată de reexporturile din Ucraina și spre Ucraina a avut un impact puternic asupra economiei, însă sursa acestei creșteri a fost deja epuizată. Pentru anul 2023, se estimează o creștere a volumului de producție industrială cu 4,8%, datorată în mare parte creșterii semnificative a volumului de producție agricolă și a exportului de produse agroalimentare, care se prognozează să crească cu 3,8%.

Conform prognozei, importurile vor crește cu 2,4%, iar deficitul balanței comerciale va ajunge la 4940 mil. USD. Conflictul din Ucraina a afectat investițiile și va afecta investițiile străine directe în Moldova. Guvernul încearcă să-și diversifice economia și să atragă investiții străine în tehnologia informației și turism.

Se estimează o creștere nominală de 13% a salariilor și o creștere reală de 1,5%, iar rata șomajului va fi în jur de 3,5%. Evident că dinamica indicatorilor macroeconomici în anul 2023 va fi influențată de factori interni și externi, inclusiv de deciziile politice și evoluția situației geopolitice. Printre acești factori se numără și prețurile la resursele energetice, care sunt așteptate să scadă semnificativ în acest an, conform prognozelor FMI, inclusiv prețul la gazul rusesc în Europa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iun. 2024, 12:52
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
21 Iun. 2024, 12:52 // Slider //  Soroceanu Olga

Castel Mimi colorează lunile de vară cu evenimentele pe care le desfăşoară. După Rose Day vine „Noaptea Sânzienelor” cu un amplu program de divertisment pentru toate vârstele. Evenimentul este organizat pentru al patrulea an în cinstea sânzienelor sau cum mai sunt numite în popor – zânele bune, care se spune că sunt nişte femei frumoase care coboară din cer, cântă şi dansează pe câmpuri, fiind protectoarele naturii care atrag norocul şi resping primejdiile. 

Şi în acest an „Noaptea Sânzienelor” promite să devină memorabilă pentru toţi participanţii la o seară cu tradiţii mistice; vin alb Sânzienele, în cantităţi nelimitate, produs de Castel Mimi (unul dintre vinurile servite şi apreciate de înalţii demnitari prezenţi la Summit-ul CPE din 1 iunie 2023); picnic la iarbă verde; activităţi pentru copii şi muzică live, interpretată de formaţia Catharsis şi Felicia Dunaf cu Dunaff Band. 

Organizatorii îndeamnă femeile să renunţe la tocuri şi să poarte încălţăminte comodă, iar dress code pentru toţi participanţii sunt cămăşile tradiţionale sau ţinutele în culoarea alb. Gazda evenimentului este influencerul Cristina Evtodi care alături de participantele la „Noaptea Sânzienelor” va împleti coroniţe din flori de levănţică. 

Oaspeţii sunt aşteptaţi să se prindă în horele sânzienelor, care vor fi jucate în jurul rugurilor aprinse, alături de dansatorii profesionişti de la Show Balet „Non Format”.

Pentru că cei de la Castel Mimi promovează relaţia prietenoasă cu natura, fiecare vizitator adult va fi întâmpinat la intrare cu un pahar pentru vin din sticlă, pe care îl va putea lua acasă la plecare. De la evenimentul în aer liber nu vor lipsi bucatele gustoase pregătite la Open Air Kitchen sub privirile celor prezenţi. 

Pentru a putea savura din plin evenimentul şi vinul alb răcoritor alegeţi să mergeţi la Castel Mimi cu trenul. 

Prețul de intrare la eveniment include:

 • Vin Sânzienele nelimitat, cu pahar de sticlă cadou (de la vârsta 18+);
 • Masterclass la împletitul de coronițe;
 • Ghicitul în ceară (tradiție mistică de divertisment);
 • Dansul Sânzienelor alături de Show Balet Non Format”;
 • Acces în zona de playground – joc de badminton şi tragere cu arcul, lansarea de zmeie de hârtie;
 • Acces în Zona Picnic (luați de acasă pături, pentru o şedere confortabilă pe iarba verde);
 • Zone foto decorate tematic, pentru a surprinde momente memorabile;
 • Selfie 360° la ore fixate, cu fotografia digital oferită imediat;
 • Express Tur în beciurile Castel Mimi la ore fixate;
 • Muzică LIVE Retro şi program de divertisment;
 • DJ Sounds Fountain Party, la finalul evenimentului;

AICI găsești mai multe detalii!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău