Institutul pentru Studiul Războiului: „Moscova pune bazele unei posibile operațiuni militare în Moldova“

17 Feb. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Feb. 2024, 10:39 // Actual //  bani.md

Institutul pentru Studiul Războiului susține că Rusia folosește o retorică față de Republica Moldova foarte asemănătoare cu cea manifestată față de Ucraina înainte de invazie. Declarațiile unor oficiali ruși fac referire nevoalată la un posibil „scenariu militar” pentru apărarea rușilor din Transnistria.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISR), înființat de experți în apărare și foști diplomați din SUA, a susținut că autoritățile de la Kremlin pun bazele unor „condițiile informaționale” necesare pentru lansarea unei „operațiuni hibride” în Republica Moldova.

Regiunea transnistreană pro-rusă s-a desprins de Moldova înainte de prăbușirea stăpânirii sovietice și a purtat un scurt război împotriva noului stat independent aflat între Ucraina și România, relatează sursa citată, citată de afevărul.ro.

O nouă dispută a apărut recent cu privire la impunerea de către Moldova a taxelor vamale la exporturile și importurile din Transnistria, ca parte a eforturilor fostului stat sovietic de aderare la Uniunea Europeană.

În decembrie anul trecut, Bruxelles-ul a anunțat că va deschide discuții de negociere cu Chișinăul.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a făcut miercuri, 14 februarie 2024, o serie de acuzații false despre Moldova, inclusiv afirmația că SUA și UE dețin controlul asupra guvernului țării.

„Rusia, îngrijorată de soarta cetățenilor ruși din Transnistria”

Vorbind în Duma de stat rusă, Lavrov a susținut că în Transnistria sunt 200.000 de cetățeni ruși și că Rusia este „îngrijorată de soarta lor”, adăugând că Moscova „nu le va permite să devină victimele unei alte aventuri occidentale”.

Într-un raport, ISR a spus: „Kremlinul desfășoară operațiuni informaționale împotriva Moldovei foarte asemănătoare cu cele pe care Kremlinul le-a folosit înainte de invaziile sale în Ucraina în 2014 și 2022, de natură să stabilească condiții care să justifice o posibilă escaladare viitoare a Rusiei împotriva Moldovei”

Reprezentanții ISR au mai adăugat: „Momentul unei posibile operațiuni hibride rusești în Moldova este neclar, dar Kremlinul stabilește condiții informaționale pentru a o face posibilă în curând”

Comentariile ministrului Lavrov „sugerează că Kremlinul orchestrează aceste eforturi mai ample în spațiul informațional”, au spus ei.

„Rusia – o amenințare la adresa securității naționale a țării”

Michel Hofman, șeful armatei din Belgia, a avertizat în decembrie 2023 că Rusia ar putea ataca Moldova.

Limbajul președintelui Vladimir Putin „este întotdeauna ambiguu. Este absolut posibil ca mai târziu să aibă și alte idei. Fie în sudul Moldovei, fie în statele baltice”, a declarat el pentru presa belgiană VRT.

„Europa trebuie să se pregătească urgent și să declare clar că se poate apăra” și că „va… contraataca dacă va fi necesar”, a adăugat el.

Anul trecut, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a etichetat Rusia drept o amenințare la adresa securității naționale a țării.

Un document de strategie dezvăluit de guvernul său a susținut că Rusia și împuterniciții săi „reprezintă cea mai periculoasă și persistentă sursă de amenințare care, dacă nu este contracarată, poate avea efecte grave asupra statului, democrației și prosperității țării”.

Viceministru rus: „Un scenariu militar pentru Moldova”

Viceministrul afacerilor externe al Rusiei, Mikhail Galuzin, consideră că Rusia „are toate posibilitățile de a apăra locuitorii Transnistriei în cazul încercărilor de soluționare prin forță a problemei transnistrene”.

El a declarat acest lucru într-un interviu acordat portalului Izvestia, exprimând îngrijorarea cu privire la posibilitatea Chișinăului de a urma calea Ucrainei și să se hotărască asupra unui conflict în Transnistria.

„Suntem extrem de îngrijorați de o astfel de posibilitate și am spus întotdeauna clar că încercările de soluționare prin forță a problemei transnistrene sunt contraproductive. Ne așteptăm ca la Chișinău să înțeleagă ce ar putea însemna un scenariu militar pentru Moldova”, a spus diplomatul, confirmând că ”orice acțiuni care ar reprezenta o amenințare la adresa militarilor ruși sau a concetățenilor (din regiune – n.r.) vor fi considerate în Moscova în conformitate cu dreptul internațional drept un atac asupra Rusiei”.

Potrivit spuselor sale, „regimul Sandu se deosebește nu numai printr-o retorică anti-rusească agresivă, ci și prin luări de poziție concrete ostile, alăturându-se sancțiunilor ilegale pe care Vestul colectiv încearcă să le impună Federației Ruse”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO