Fermierii, pe butuci! Ce soluție le propune Guvernul

17 Feb. 2024, 10:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Feb. 2024, 10:54 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul va pune la dispoziție un nou sprijin pentru producătorii de cereale afectați de crizele din ultimii ani. Astfel, aceștia vor putea contracta credite în valoare de 500 de mii de lei, cu o garanție de 90% din partea statului, pentru a putea începe sezonul agricol. La prima etapă, creditul va fi oferit pe o perioadă de până la 18 luni de acordare inițială și șase luni de grațiere de plată cu acoperirea dobânzii de până la 7%, ce va fi achitată de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), se arată într-un comunicat al Guvernului.

Noul mecanism a fost anunțat la întâlnirea prim-ministrului Dorin Recean și vicepremierului, ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, cu mai mulți producători agricoli. Urmare a discuțiilor, grupul de producători protestatari a anunțat că va sista protestul și va debloca drumul de acces spre vama Leușeni până marți, 20 februarie, când va avea loc o altă ședință la care va fi definitivat acest mecanism.

Totodată, șeful Cabinetului de miniștri a accentuat importanța modernizării afacerilor din domeniul agricol și analizei oportunității de prelucrare a unor culturi în anumite zone ale țării, pentru a evita pierderile. „Vreau să mulțumesc agricultorilor care muncesc foarte mult, cu sârguință, reușesc să aibă afaceri profitabile și să plătească impozite. Ajutăm domeniul agricol și vom continua să găsim și mai multe resurse”, a precizat premierul Dorin Recean.

La întâlnirea cu agricultorii, prim-ministrul Dorin Recean a mai îndemnat fermierii protestatari să nu blocheze căile de acces, deoarece acest lucru încalcă dreptul persoanelor la libera circulație, prejudiciază activitatea agenților economici și pune în pericol viața oamenilor. „Nu ajută să blocați drumurile și vămile. Din contra, impuneți un cost și mai mare asupra agenților economici, care achită taxe din care se plătesc subvențiile și ajutoarele, inclusiv în agricultură. Blocarea drumurilor și a vămilor nu va aduce mai multe subvenții sau alocări din partea Guvernului pentru agricultură. Guvernul este obligat să aibă grijă de absolut toate categoriile. Noi toți trecem printr-o perioadă destul de dificilă. Împreună trebuie să-i facem față”, a adăugat șeful Executivului.

Alexandru Slusari, liderul Asociației „Forța Fermierilor”, a făcut apel către Guvern pentru alocarea a 400 de milioane de lei în viitorul apropiat, pentru a ajuta agricultorii să facă față pierderilor suferite. Slusari a subliniat că este necesară transparența în ceea ce privește distribuirea ajutoarelor și a cerut publicarea listelor cu subvențiile acordate.

„Nu vreau să agravez ceea ce s-a spus în două zile, au fost multe neadevăruri și falsuri cu cifre. Dar când spuneți că fermierii au primit multe ajutoare, eu am studiat totul cu mare atenție și vreau să fie publicate listele cu aceste subvenții. În ultimii doi ani, fermierii au primit ajutoare de doar 200 de milioane de lei, după toate crizele”, a explicat Slusari.

Potrivit liderului asociației, agricultorii care se ocupă exclusiv de grâu și porumb se confruntă cu un prejudiciu estimat la aproximativ 6 miliarde de lei. Cu toate acestea, în urma unor calcule recente, se estimează că, luând în considerare toate erorile posibile, suma se va reduce la doar 4,5 miliarde de lei.

După întâlnirea de ieri, 15 februarie, fermierii urmează dă se întâlnească marțea viitoare cu premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea pentru a găsi o soluție la datoriile pe care le au față de față de bănci.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău