INTERVIU VIDEO// Victor Focșa, fondator Crazy Monkey: Ca să deschizi un barbershop îți trebuie minim 25.000 euro

17 Sept. 2021, 17:34
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
17 Sept. 2021, 17:34 // Interviu //  MD Bani

După ce a lucrat o perioadă peste hotare a decis să revină acasă și lanseze o afacere în domeniul frumuseții bărbătești. Acum, Crazy Monkey – barbershopul fondat de Victor Focșa este unul dintre cele mai populare din Chișinău. Despre cum a lansat afacere, investițiile de care a avut nevoie și problemele din domeniu a vorbit într-un interviu pentru Bani.md.

Ideea de afacere

Fiind plecat peste hotare, a practicat o perioadă meseria de barber, iar la un moment dat a decis să revină acasă și astfel a deschis barbershopul.

Ideea de a lansa o afacere în Republica Moldova a apărut întâmplător, la fel ca și ideea de a deveni barber. A decis să încerce și încercarea a fost cu succes, întrucât acum are deja o bază de clienți fideli.

„Odată ce faci asta numai pentru că îți aduce bani, rezultate bune n-o să ai și nici clienți.”

Locația

Victor Focșa a ales și o locație strategică – centrul Capitalei. În urmă cu aproape trei ani, acest loc a fost ușor de găsit, însă acum, din spusele antreprenorului, ar fi mult mai dificil.

„Am luat în considerație că sunt multe ambasade, mulți vorbitori de limba engleză.”

De asemenea, tânărul a mai deschis un barbershop, tot în centrul Chișinăului, dar din anumite motive a fost închis.

„În Chișinău, cu numărul de oameni care se tund în barbershop, însuși cu un barbershop, poți face cât faci cu 3 barbershopuri”

Promovare

Din spusele lui Victor, la această etapă nu prea se promovează, întrucât au clienți destui și majoritatea timpului sunt full. În opinia lui, sunt diferite etape în care o afacere trebuie să fie promovată:

  1. la început, când nu prea ai clienți;
  2. după ce ai început să lucrezi ca să ai o bază de clienți;
  3. când te extinzi, crești numărul de meșteri/angajați.

Victor spune că în Moldova, un barbershop este considerat ceva luxos, cu toate că nu este așa.

Echipa

Potrivit antreprenorului, la început a fost foarte greu să găsească meșteri, și acum, de asemenea, este foarte greu. Totuși, echipa Crazy Monkey este formată acum din cei mai buni specialiști din domeniu, care au doar laude din partea clienților.

„Suntem cei mai buni, și asta nu o confirmăm doar noi. Asta o confirmă și clienții, și meșterii dau dovadă de asta…avem numai profesioniști.”

Despre impozite, taxe…

Fiind întrebat despre problemele cu care se confruntă, Victor a menționat impozitele și taxele, care sunt exagerate.

„Sume bunișoare se adună la sfârșit de lună.”

Investiții

Chiar de la început, Victor și-a dorit să deschidă ceva „mare și frumos”, care să fie cunoscut de toată lumea. Chiar dacă era îndemnat să înceapă cu ceva mai mic, el nu a susținut ideea, întrucât consideră că asta nu-ți oferă posibilitatea să crești. De asemenea, el spune că pentru a deschide un barbershop ai nevoie de minim 25.000 de euro, și asta doar pentru amenajare, întrucât mai ai nevoie de promovare și altele. De asemenea, el mai menționează că un barbershop are nevoie de investiții periodic, nu doar la început.

„Om de afaceri” sau barber

Victor se consideră a fi mai mult om de afaceri, decât barber, întrucât asta și-a dorit de la început, cu toate că peste hotare a practicat această meserie. De asemenea, el se implică atunci când colegii au nevoie de ajutor. Dacă își dorea să devină cunoscut ca barber, la sigur își atingea scopul, spune tânărul.

„Să fi vrut să fiu ca meșter mega-popular și auzit, eu nu cred că avea să-mi deschid un barbershop.”

Planuri de viitor

Pe viitor, Victor planifică să se extindă și peste hotarele Republicii Moldova, acolo unde barbershopurile au luat amploare și sunt apreciate la justa valoare. Potrivit lui, în Republica Moldova este prea devreme pentru a extinde o afacere în acest domeniu, întrucât numărul bărbaților care frecventează un barbershop este scăzut. De asemenea, el nu exclude și opțiunea de a pleca din nou peste hotare.

Realitatea Live

15 Mai 2025, 11:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Mai 2025, 11:17 // Actual //  Ursu Victor

Exporturile Republicii Moldova continuă să se prăbușească, iar datele pentru primul trimestru din 2025 confirmă o declin accelerat al economiei naționale, avertizează economistul Veaceslav Ioniță într-o analiză bazată pe statisticile oficiale ale Biroului Național de Statistică.

După un vârf istoric în 2022, cu exporturi de 4,34 miliarde USD, economia moldovenească se află pe o pantă descendentă alarmantă: 2023: 4,05 miliarde USD, 2024: 3,56 miliarde USD, iar în T1 2025: 811 milioane USD (cu 12% mai puțin decât în aceeași perioadă din 2024).

Valoare anualizată estimată 2025 este de doar 3,45 miliarde USD, cu aproape 900 milioane USD sub nivelul din 2022.

Datele sectoriale arată o dublă criză – în agricultură și în industria prelucrătoare: cereale și preparate: –45,7 milioane USD, grăsimi și uleiuri vegetale: –42,2 milioane USD, legume și fructe: –29,4 milioane USD, scăderea este pusă pe seama unui an agricol slab în 2024, dar și a tranziției de la exportul de produse finite (ulei) la exportul de materie primă brută (semințe oleaginoase), pierzând astfel valoare adăugată.

La capitolul industria prelucrătoare și automotive: mașini și aparate electrice: –31,4 milioane USD și petrol și produse petroliere: –13,4 milioane USD (efectul încetării livrărilor de servicii petroliere către Ucraina).

Sectorul automotive ridică semne de alarmă privind sustenabilitatea investițiilor externe, iar lipsa unei strategii industriale riscă să ducă la pierderi masive de locuri de muncă și de competitivitate.

Sectoarele cu ușoare creșteri – prea puțin, prea târziu
Doar câteva ramuri au înregistrat evoluții pozitive:

Semințe și fructe oleaginoase: +48,4 milioane USD
Minereuri și deșeuri de metale: +10,3 milioane USD
Băuturi alcoolice și nealcoolice: +1,9 milioane USD

Însă, aceste valori sunt insuficiente pentru a compensa prăbușirea generalizată a exporturilor.

Veaceslav Ioniță: „Exporturile reflectă colapsul economic. Moldova riscă să devină furnizor de materie primă, nu de produse finite”
Potrivit economistului, declinul exporturilor nu este doar un fenomen conjunctural, ci un semnal clar al crizei structurale prin care trece Republica Moldova: agricultura este în colaps sistemic, lipsind politici eficiente de sprijin și irigare.

Industria prelucrătoare este în regres, iar Moldova riscă să piardă poziții-cheie pe piețele europene. Economia este din ce în ce mai dependentă de exporturi brute, cu valoare adăugată minimă și impact negativ asupra PIB-ului.

Fără măsuri urgente, dezastrul economic se adâncește. Veaceslav Ioniță avertizează că, în lipsa unor intervenții rapide și strategice din partea statului, scăderea exporturilor va desechilibra economia pe termen lung, afectând grav PIB-ul, balanța comercială și piața muncii.

„Transformarea Moldovei din exportator de produse finite în simplu furnizor de materie primă este un regres periculos. Avem nevoie urgent de politici inteligente în agricultură și industrie”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE