„Întreaga Uniune este ținută ostatică de un stat membru”. Ce spune Lituania despre embargoul asupra petrolului rusesc

16 Mai 2022, 13:52
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
16 Mai 2022, 13:52 // Slider //  MD Bani

Miniștrii de externe ai UE au încercat să facă presiuni publice luni asupra Ungaria pentru a-și ridica vetoul împotriva unui embargo pentru petrolul rusesc. În acest context, Lituania, făcând referire la Ungaria, consideră că UE este „ținută ostatică de un stat membru”.

Embargoul propus de Comisia Europeană la începutul lunii mai ar fi cea mai dură sancțiune de până acum după invadarea Ucrainei și include interzicerea importurilor de petrol din Rusia. Împotriva acestor sancțiuni este doar un singur membru al Uniunii – Ungaria. Țara a declarat că vrea sute de milioane de euro de la UE pentru a atenua costul renunțării la țițeiul rusesc. UE are nevoie ca toate cele 27 de state să fie de acord cu embargoul pentru ca acesta să fie adoptat.

„Întreaga Uniune este ținută ostatică de un stat membru… trebuie să fim de acord, nu putem fi ținuți ostatici”, a declarat ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis, la sosirea la o întâlnire cu omologii săi.

Ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto a declarat pe pagina sa de Facebook pe 11 mai că nu vede o soluție.

El a spus că guvernul Viktor Orban are nevoie de „sute de milioane de dolari” pentru rafinăriile ungare, o creștere a capacității pentru o conductă croată și compensații pentru economia maghiară.

Cu toate acestea, miniștrii UE, din Austria până în Estonia, au spus că va exista un embargo petrolier, chiar dacă va dura mai mult până la un acord.

„Acest pachet (de sancțiuni) va fi adoptat și petrolul va fi inclus”, a declarat înaltul diplomat al Estoniei, Eva-Maria Liimets, poziție pe care au susținut-o și alte state, inclusiv Luxemburg și România. Spania a sprijinit, de asemenea, propunerea Comisiei.

Un embargo petrolier, impus deja de Statele Unite și Marea Britanie, este văzut ca cea mai bună modalitate de a reduce veniturile Rusiei pentru războiul său din Ucraina.

Șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, a semnalat săptămâna trecută că întâlnirea de luni ar fi putut fi momentul pentru un acord. Luni, Borrell a spus că face tot posibilul pentru a debloca situația.

Unii diplomați indică acum summitul din 30-31 mai ca fiind momentul pentru un acordul privind interzicerea treptată a petrolului rusesc, probabil peste șase luni, cu o perioadă de tranziție mai lungă pentru Ungaria, Slovacia și Republica Cehă.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 15:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 15:50 // Actual //  Ursu Victor

Vom vedea care este impactul acestor tarife asupra costului, asupra prețului și asupra competitivității pe piața americană, iar în funcție de concluzii, vom lucra împreună cu producătorii – fie pentru a-i sprijini să rămână pe piața SUA, fie pentru a-și redirecționa exporturile către alte piețe”, a declarat ministra Economiei, Doina Nistor, care a comentat decizia SUA de a impune tarife vamale diferențiate pentru 70 de țări, inclusiv Republica Moldova, măsură care vizează un tarif de 31% pentru exporturile moldovenești pe piața americană.

„Într-adevăr, avem decizia Statelor Unite de a impune tarife vamale diferențiate. SUA este un partener comercial important pentru Republica Moldova, situându-se pe locul 12 în clasamentul partenerilor noștri comerciali”, a declarat ministra în cadrul unei intervenții publice.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, în 2024, exporturile moldovenești către SUA au însumat circa 90 de milioane de dolari, reprezentând 2,5% din exportul național, cu o tendință de creștere, importurile din SUA s-au ridicat la 135 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 1,5% din totalul importurilor Republicii Moldova.

Produsele moldovenești exportate în SUA includ: vinuri, vermuturi, sucuri naturale și produse de panificație. Iar din SUA, Moldova importă: mașini, echipamente medicale și tehnologii greu de găsit pe piața locală.

Ministra Nistor a subliniat că autoritățile sunt conștiente de investițiile și eforturile producătorilor moldoveni care au accesat piața americană, iar Guvernul va oferi sprijin pentru ca aceștia să se mențină competitivi sau să se reorienteze către alte piețe externe.

„Vom analiza impactul tarifelor asupra prețurilor și competitivității pe piața SUA și vom lucra cu producătorii ca să identifice fie modalități de adaptare, fie alternative comerciale viabile”, a afirmat Nistor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ