Investitorii străini au tras frâna! Pasivele din investiții directe scad pentru prima dată în ultimii ani

02 Apr. 2025, 11:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 11:46 // Actual //  Ursu Victor

Poziția investițională internațională a Republicii Moldova a înregistrat o ameliorare moderată în anul 2024, ca urmare a unei creșteri semnificative a activelor externe și a unei diminuări a pasivelor sub formă de investiții directe, potrivit datelor balanței de plăți publicate de Banca Națională a Moldovei.

La 31 decembrie 2024, PII a constituit –5,59 miliarde USD, echivalentul a 30,7% din PIB, în scădere cu 6,2% comparativ cu sfârșitul anului 2023. Această evoluție reflectă o ușoară reducere a vulnerabilității externe, în contextul unei ajustări a balanței investiționale a țării.

În timp ce poziția pasivelor externe totale a crescut ușor, cu 0,6% (ajungând la 13,8 miliarde USD), pasivele sub formă de investiții directe au înregistrat o scădere de 1,4%, reducându-se la o pondere de 39% din totalul angajamentelor externe. Această diminuare vine în contextul unor restructurări ale capitalului străin și a unui interes mai temperat al investitorilor pentru reinvestirea profiturilor în economia moldovenească.

Investițiile directe rămân însă o componentă esențială, fiind formate în proporție de 66,4% din capital propriu și 33,6% din instrumente de natura datoriei.

Poziția activelor financiare externe s-a îmbunătățit vizibil, atingând 8,23 miliarde USD, în creștere cu 5,9% față de începutul anului. Creșterile cele mai semnificative s-au înregistrat la creditele comerciale și avansuri: +19,5% (+139 mil. USD), investiții directe moldovenești în străinătate: +21,7% (+89 mil. USD), numerar și depozite: +7,4% (+73 mil. USD), investiții de portofoliu: de 3,9 ori mai mari (+68 mil. USD) și împrumuturi externe acordate: +33,1% (+58 mil. USD).

Valoarea activelor oficiale de rezervă a constituit 5,48 miliarde USD, acoperind 6,3 luni de import, ceea ce depășește cu mult standardele internaționale de adecvare a rezervelor. De asemenea, rezervele acoperă 148,8% din datoria externă pe termen scurt și 80,3% din masa monetară M2, oferind un tampon solid împotriva riscurilor externe.

Datoria externă brută a Republicii Moldova s-a majorat cu 0,9%, ajungând la 10,21 miliarde USD. Totuși, raportat la PIB, aceasta a scăzut cu 4,4 puncte procentuale, atingând 56,1% din PIB la sfârșitul anului 2024 – un semnal pozitiv privind sustenabilitatea datoriei externe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 10:34 // Actual //  Ursu Victor

Președintele SUA, Donald Trump a semnat un ordin executiv privind introducerea unor tarife vamale cuprinse între 10% și 50% pentru mărfuri provenind din 183 de țări, într-o mișcare pe care a numit-o „declarație de independență economică”. Cu toate acestea, printre puținele țări scutite de noile măsuri se numără Rusia și Belarus, în ciuda relațiilor tensionate cu SUA și a regimului de sancțiuni impus acestor state.

Potrivit secretarului Trezoreriei SUA, Scott Bessent, aceste două țări nu au fost incluse în lista tarifară deoarece „nu avem comerț semnificativ cu ele, fiind deja sub sancțiuni”. La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că sancțiunile existente „împiedică orice relație comercială semnificativă cu Rusia”.

Totuși, publicația Axios remarcă faptul că în 2024, volumul comerțului SUA–Rusia a fost de 3,5 miliarde de dolari, deși a scăzut de 10 ori față de nivelul din 2021 (35 miliarde USD). Prin comparație, țări precum Mauritius și Brunei, care au fost incluse pe lista tarifară, au un comerț mult mai redus cu SUA, dar vor plăti tarife de 40% și 24%.

În lista publicată de Trump se regăsesc inclusiv teritorii izolate sau chiar nelocuite, precum Tokelau (1.500 locuitori, sub jurisdicția Noii Zeelande), arhipelagul Svalbard (2.500 locuitori, administrat de Norvegia) și insulele nelocuite Heard și McDonald, teritorii externe ale Australiei.

Tarifele impuse vizează și toate fostele republici sovietice, inclusiv Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Uzbekistan, Kârgâzstan și Turkmenistan, cu o cotă generală de 10%. Moldova este printre cele mai afectate, cu o taxă de 31%, în timp ce pentru Kazahstan a fost stabilită o cotă de 27%.

Printre excepțiile notabile din noul regim tarifar se mai numără Iran, Cuba, Coreea de Nord, Mexic și Canada, care nu au fost vizate de noile măsuri.

Într-o declarație făcută după semnarea ordinului, Trump a declarat: „America a fost jefuită timp de ani buni de alte națiuni, fie ele prietene sau inamice. Vom taxa aproximativ jumătate din ceea ce ei taxează la rândul lor. Nu e o reciprocitate completă, ci una… blândă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ