Iranul, la un pas de bomba nucleară: producția de uraniu îmbogățit explodează

07 Dec. 2024, 11:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Dec. 2024, 11:43 // Actual //  Ursu Victor

Iranul și-a intensificat considerabil producția și stocurile de uraniu îmbogățit la un nivel de 60%, apropiat de 90%, pragul necesar pentru fabricarea armelor nucleare. Declarația a fost făcută de Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), într-un interviu pentru Reuters.

Conform estimărilor AIEA, Iranul a acumulat deja suficient uraniu îmbogățit la 60% pentru a fabrica patru focoase nucleare, dacă gradul de puritate ar fi crescut. Un raport citat de AFP arată că facilitățile modernizate din Fordow permit Iranului să producă peste 34 de kilograme de uraniu îmbogățit la 60% lunar, comparativ cu doar 4,7 kilograme anterior.

„Evident, îmbogățirea la 60% nu are nicio legătură cu scopurile civile”, a declarat pentru Reuters un diplomat occidental sub protecția anonimatului.

Escaladarea tensiunilor cu AIEA

La sfârșitul lunii noiembrie, AIEA a confirmat că Iranul este pregătit să utilizeze mii de centrifuge avansate pentru îmbogățirea uraniului la 5% în fabricile din Fordow și Natanz. Deși acest nivel este mai redus, rapoartele indică faptul că îmbogățirea la 60% continuă în alte locații. Cu toate acestea, nu este clar dacă centrifugele noi au fost încărcate deja cu uraniu.

Ministerul de Externe iranian a justificat lansarea noilor centrifuge ca răspuns la o rezoluție a Consiliului Guvernatorilor AIEA, care a condamnat lipsa de cooperare a Teheranului. Rezoluția, propusă de Franța, Germania și Marea Britanie, cu sprijinul SUA, a fost susținută de 19 din cei 35 de membri ai consiliului, în timp ce Rusia, China și Burkina Faso s-au opus, iar 12 membri s-au abținut.

După invazia Rusiei în Ucraina, colaborarea militară dintre Iran și Rusia s-a intensificat. Iranul a furnizat drone de tip „Shahed” Moscovei, iar ulterior un centru de producție pentru aceste drone a fost deschis în Rusia.

În primăvara anului 2023, serviciile de informații americane au raportat o înțelegere secretă prin care Rusia ar fi furnizat uraniu pentru programul nuclear iranian. De asemenea, Pentagonul a avertizat că Iranul ar putea produce suficient uraniu îmbogățit pentru o bombă nucleară în doar 12 zile. Inspecțiile internaționale la fabrica subterană din Fordow au descoperit uraniu cu o puritate de 83,7%, apropiată de cea necesară pentru arme nucleare.

 

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 16:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 16:02 // Actual //  Ursu Victor

Comisia Europeană a aprobat un pachet de investiții de 2,8 miliarde EUR prin programul Connecting Europe Facility (CEF), care va finanța 94 de proiecte destinate modernizării transportului pe întreg continentul. Inițiativa vizează căi ferate mai ecologice, porturi și terminale modernizate, rețele de trafic digitalizate și infrastructuri mai reziliente la schimbările climatice.

Pentru Republica Moldova, pachetul include o finanțare nerambursabilă de 3,5 milioane EUR, destinată modernizării conexiunii feroviare Iași (România) – Ungheni (Moldova). Proiectul prevede reabilitarea unei linii duble și a unei linii simple, reducând semnificativ timpul de deplasare peste Prut și mărind capacitatea de transport transfrontalier de marfă și pasageri. Totodată, va fi realizată prima electrificare a unei linii feroviare din Republica Moldova, eliminând unul dintre cele mai importante blocaje de infrastructură la granița cu UE.

Autoritățile de la Chișinău salută decizia Bruxelles-ului, subliniind că electrificarea legăturii feroviare cu Iași-ul va accelera integrarea Republicii Moldova în rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T) și va stimula comerțul regional în coridorul UE–Moldova–Ucraina. De la asocierea la CEF, în 2023, Moldova și Ucraina pot aplica în mod direct la fonduri europene pentru proiecte de infrastructură strategică.

Comisarul european pentru transporturi a declarat că „investițiile anunțate astăzi susțin obiectivele Pactului Verde și consolidează reziliența rutelor de transport la nivel european, inclusiv în vecinătatea estică”. Lucrările pe tronsonul Iași–Ungheni sunt programate să înceapă în a doua jumătate a anului 2026, cu finalizare estimată în 2028.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO