Irina Vlah inima Moldovei: Politicile echilibrate sunt cheia succesului unui stat

24 Ian. 2025, 09:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Ian. 2025, 09:42 // Actual //  bani.md

BusinessClass continuă seria de interviuri cu persoane publice și lideri politici, prin care încercăm să aflăm cum văd ei evoluțiile economice actuale și soluțiile pentru o dezvoltare mai puternică a afacerilor și a economiei în general. De data aceasta, o avem în calitate de interlocutor pe Irina VLAH, președintele Partidului Republican Inima Moldovei.

Doamnă Irina Vlah, în calitate de lider de partid, aveți o viziune și asupra dezvoltării economiei moldovenești în ansamblu. Noi, fiind o revistă care scrie despre și pentrubusiness, am fi interesați să aflăm cum vedeți dvs. raporturile dintre stat și mediul de afaceri în prezent și cum ele ar trebui construite astfel încât să beneficieze ambele părți?

Irina Vlah: După ce am fost bașcan al Găgăuziei timp de opt ani, am decis să mă lansez în politica mare. Cetățenii Republicii Moldova merită o viață mai bună și decizia mea a fost motivată de dorința de a contribui la acest lucru. În Găgăuzia, am reușit să realizez cu succes mai multe proiecte economice, care au schimbat în bine viața a mii de oameni. Este vorba de proiecte reale, viabile, care demonstrează clar că autoritățile și oamenii de afaceri pot conlucra în beneficiul ambelor părți, iar câștigătorii finali sunt cetățenii. După cum știți, am candidat independent la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024 și am obținut un rezultat bun pentru condițiile în care am fost nevoită să activez, peste 5% din voturi. În alegeri, am mers și cu o viziune de dezvoltare economică a țării, pentru că guvernarea a adus economia într-o stare deplorabilă. Investitorii pleacă, industria descrește continuu, agricultura e la pământ, în domeniul construcțiilor avem stagnare, transportul de mărfuri se reduce de la an la an. Managementul defectuos reduce posibilitățile statului de a investi în proiecte de infrastructură, de a face față necesităților de ordin social, de a susține cultura, educația, sportul etc. În acest sens, am venit cu mai multe propuneri exacte. Printre acestea, vreau să evidențiez elaborarea sau modificarea legislației privind stimularea și protejarea investiților private interne, dar și pentru atragerea și garantarea investițiilor străine prin crearea mediului investițional favorabil.

De asemenea, este crucială crearea unui mediu concurențial benefic tuturor agenților economici, o politică fiscală flexibilă și diferențiată în vederea stimulării dezvoltării economice.

Trebuie să susținem industria prelucrătoare și sectorul IT, domenii care pot impulsiona dezvoltarea întregii economii naționale, să creăm condiții preferențiale pentru întreprinderile de producere. În echipa Partidului Republican Inima Moldovei, pe care am onoarea să-l conduc, avem economi ști inclusiv din afara țării, împreună cu care am elaborat un program economic complex privind dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

Ce model economic ar fi mai potrivit pentru Republica Moldova, mai liberal sau mai social? În ce măsură statul ar trebui să se implice prinreglementări în activitatea businessului?

Irina Vlah: În opinia mea, modelul cel mai potrivit pentru Moldova ar fi ceva intermediar, un mix de economie liberală și responsabilitate socială. O abordare complet liberală, desigur, deschide oportunități mari pentru afaceri, dar dacă aspectele sociale sunt lăsate nesupravegheate, poate conduce la o inegalitate și mai mare. Pe de altă parte, reglementarea excesivă poate distruge inițiativa antreprenorilor și poate speria investitorii.

Prin urmare, statul ar trebui să acționeze ca un partener pentru afaceri, să creeze condiții transparente și echitabile pentru muncă, dar să ofere sprijin, în același timp, celor care au nevoie: vârstnici, copii, persoane cu dizabilități. Reglementarea ar trebui să fie rezonabilă, să faciliteze activitatea întreprinderilor, iar cetățenii să se simtă protejați. Acest echilibru este cheia succesului.

Este crucială crearea unui mediu concurențial benefic tuturor agenților economici, o politică fiscală flexibilă şi diferenţiată în vederea stimulării dezvoltării economice.

Cum credeți, modelul actual de taxare și impozitare este unul optim sau ar trebui să fie schimbat pe măsură ce se produce o îmbătrânire a populației și o reducere, astfel, a câmpului fiscal?

Irina Vlah: Dacă e sa fim sinceri, sistemul fiscal actual se confruntă deja cu provocări. O populație îmbătrânită și o forță de muncă în scădere pun într-adevăr presiune asupra bugetului. Dar sunt sigură că acesta nu este un motiv pentru a crește imediat taxele. În schimb, trebuie să căutăm modalități de extindere a bazei de impozitare.

Cum facem asta? În primul rând, să luptăm cu economia tenebră și să stimulăm mediul de afaceri să fie cât mai transparent. Este un proces complex, dar extrem de important. La fel, crearea de noi locuri de muncă, în special pentru tineri, trebuie să reprezinte o prioritate. Trebuie să luăm măsuri reale pentru a stopa plecarea cetățenilor noștri în străinătate în căutarea unei vieți mai bune. Acestea ar putea fi scutirile fiscale pentru angajatorii care creează locuri de muncă bine plătite, fie investiții în dezvoltarea regională, astfel încât oamenii să vadă perspective de a trăi și de a lucra acasă.

În plus, trebuie să facem tot posibilul pentru ca cei plecați, concetățenii noștri care lucrează în străinătate să fie interesați să se întoarcă acasă. Mulți dintre ei au acumulat experiență și cunoștințe în străinătate, iar dacă se creează condiții pentru revenirea lor de exemplu, prin lansarea unor programe de sprijin pentru antreprenori sau specialiști aspiranți, acest lucru va crește direct numărul de oameni care lucrează în economie. Din păcate, actuala guvernare, deși a făcut multe promisiuni în acest sens, nu a reușit să obțină rezultate palpabile.

Este important să abordăm aceste probleme cu înțelepciune. Taxele nu ar trebui să înăbușe afacerile, dar statul nu poate rămâne fără resurse. Important e să găsim echilibrul.

Ce facem pentru a asigura sustenabilitatea sistemelor sociale din Republica Moldova fără ca aceasta să nu reducă din competitivitatea businessului printr-un nivel exagerat de impozitare și taxare?

Irina Vlah: Sistemele sociale sunt unul dintre fundamentele societății noastre, dar nu le putem finanța în detrimentul afacerilor prin creșterea exagerată a taxelor.Aceasta este o cale fără ieșire din situație. Ce putem face? În primul rând, să realizăm reforme, pentru ca cheltuielile sociale să fie eficiente. Nu întotdeauna mai mult înseamnă mai bine, este important să folosim fondurile cu înțelepciune.

Un alt pas important este stimularea creșterii economice. Cu cât avem mai multe locuri de muncă, cu atât sunt mai mari salariile, cu atât vom primi mai multe venituri bugetare fără a fi nevoie să creștem taxele. Pentru asta, trebuie să atragem investiții, să dezvoltăm infrastructura și să ajutăm afacerile să devină mai competitive. Și, bineînțeles, este important să se stabilească un dialog cu adevărat eficient între stat și afaceri. Dacă vrem ca antreprenorii să participe la inițiative sociale, ei trebuie să vadă acest lucru nu doar ca pe o obligație, ci și ca pe o oportunitate de a contribui la dezvoltarea țării.

Dacă vrem ca antreprenorii să participe la inițiative sociale, ei trebuie să vadă acest lucru nu doar ca pe o obligație, ci și ca pe o oportunitate de a contribui la dezvoltarea țării.

Cauzele de bază ale subdezvoltării economice de la noi țin de o justiție și un sistem administrativ neperformante, care nu sunt încă apte să asigure legea, inclusiv pe segmentul economic, cum ar fi protejarea proprietății sau asigurarea concurenței. Cum apreciați dvs. procesul de reformă a justiției?

Irina Vlah: Într-adevăr, principalele motive ale întârzierii noastre economice sunt legate de ineficiența sistemului judiciar și a aparatului administrativ. Ele nu sunt în măsură să asigure statul de drept, inclusiv protecția proprietății și asigurarea concurenței. Acum, dacă e să fim sinceri, procesul de reforme decurge extrem de încet. Reforma justiției este o problemă cheie.

Fără o justiție echitabilă, independentă și eficientă, nu vom putea crea condițiile necesare pentru creștere economică. Se fac unele încercări, dar autorităților le lipsește hotărârea și, ceea ce este foarte important, consistența. Este necesar nu doar să vorbim despre reforme, ci să schimbăm efectiv sistemul din interior. Aceasta presupune formarea de noi specialiști care vor lucra cu onestitate și profesionalism, precum și curățarea sistemului de corupție.

Cel mai important lucru este să recâștigăm încrederea oamenilor. Acum, mulți oameni percep instanțele ca pe ceva nedrept. Dar dacă vrem să atragem atât investiții locale, cât și străine și să luptăm pentru dezvoltare, instanțele trebuie să devină apărători ai drepturilor, legea trebuie să fie pentru toată lumea, dar nu o sursă de probleme.

Ce ar trebui să întreprindă autoritățile pentru consolidarea justiției și a sistemului administrativ și pentru transformarea lor în garanți ai respectării legilor economiei de piață, drepturilor și libertăților economice?

Irina Vlah: În primul rând, este important să înțelegem că justiția și sistemul administrativ sunt principalii piloni pe care se sprijină o economie sănătoasă. Dacă lucrează prost, atunci economia nu se poate dezvolta. Să „funcționeze corect” înseamnă să fie independente, transparente, accesibile cetățenilor și întreprinderilor. Trebuie să investești în oameni. Avem nevoie de judecători și funcționari publici care nu numai să cunoască legea, dar să înțeleagă și realitatea economică în care trăim. Formarea continuă și formarea avansată sunt pur și simplu vitale aici.

De asemenea, este necesar să se facă ordine în procedurile legale în sine. Procedurile administrative trebuie să fie clare, rapide și corecte. De multe ori, este nevoie de prea mult timp și efort pentru ca oamenii sau întreprinderile să respecte pur și simplu cerințele legale. Acest lucru trebuie schimbat prin digitalizare, prin simplificarea procedurilor.

Și, desigur – transparență. Totul ar trebui să fie la vedere: cum se iau deciziile, cum funcționează instanțele, cum sunt folosiți banii bugetari. Transparența generează încredere, iar fără încredere, nu poți aștepta ca cetățenii și întreprinderile să coopereze activ cu guvernul.Nu în ultimul rând, e vorba și de dialog. Este important să asculți și să auzi oamenii, întreprinderile și organizațiile publice. Împreună, putem crea un sistem care să funcționeze nu pe hârtie, ci în viața reală, protejând drepturile tuturor și creând condiții pentru dezvoltare economică.

Mai multe forțe politice au semnat în primăvară Pactul pentru Europa, care presupune că aderarea la UE trebuie să fie ireversibilă, pentru a asigura o economie dezvoltată și o bunăstare de nivel european în Republica Moldova. Cum priviți dvs. acest Pact? Aveți intenția să aderați la el?

Irina Vlah: Eu am declarat și formațiunea pe care o conduc, Inima Moldovei, are în programul său prevederi clare vizavi de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Suntem pentru ca țara noastră să facă parte din UE, totuși, condiția noastră este întotdeauna ca interesul cetățenilor noștri să fie pus mai presus de orice. Uniunea Europeană este destinația unde vrem să ajungem, dar tema de acasă nu o va face nimeni pentru noi. Reformele în toate sectoarele sunt cheia succesului, lupta cu corupția trebuie să fie veritabilă, nu bazată pe interese înguste de partid. Europa înseamnă trai decent, salarii bune, acces la medicină și studii de calitate. Toți ne dorim asta, dar nu toți cei care ajung la putere au capacitatea de a face așa ceva, indiferent cu ce mesaje se acoperă. Echipa Partidului Republican Inima Moldovei va face ceea ce nu a reușit nimeni până acum, cu sau fără aderare la vreun pact.

Integrarea europeană trebuie să fie nu doar o lozincă banală, folosită în scop electoral, dar un proces responsabil de preluare și implementare a unor standarde înalte de care Republica Moldova are nevoie pentru a asigura un nivel înalt de democrație și prosperitate cetățenilor săi.

Uniunea Europeană este destinația unde vrem să ajungem, dar tema de acasă nu o va face nimeni pentru noi. Reformele în toate sectoarele sunt cheia succesului, lupta cu corupția trebuie să fie veritabilă.

Optați pentru relații comerciale și economice strânse cu Federația Rusă, care însă, în trecut, a utilizat aceste relații în calitate de pârghii de presiune pentru a influența deciziile de ordin politic din țara noastră. Cum trebuie construite relațiile cu Federația Rusă pentru ca acestea să fie reciproc avantajoase și să nu afecteze suveranitatea Republicii Moldova?

Irina Vlah: În politica externă, Republica Moldova trebuie să se conducă de principiul „Ţările mari fac politică mare, iar țările mici – politică deșteaptă”. Republica Moldova trebuie să fie acolo unde o cer interesele sale și ale cetățenilor săi, iar la baza tuturor relațiilor externe ale țării noastre trebuie să stea interesul și respectul reciproc. Relațiile cu Statele Unite ale Americii și cu Rusia trebuie să fie de parteneriat strategic și să aibă la bază interesul și respectul reciproc. Relațiile cu statele CSI trebuie să pornească de la interesele reale ale agenților economici față de piețele din statele respective, dar și de la interesele cetățenilor, în special a celor care locuiesc și muncesc în ele. În același timp, relațiile cu Ucraina și România trebuie să fie de bună vecinătate, bazate pe aspirațiile comune de a avea o cooperare transfrontalieră eficientă și cu rezultate concrete, așa cum o cer interesele cetățenilor. Moldova are nevoie de o politică externă echilibrată și eficientă și Partidul Republican Inima Moldovei va asigura acest lucru.

Cum vedeți dezvoltarea economică a Republicii Moldova în viitor, ținând cont de provocările actuale ale pieței muncii, competitivitatea scăzută a mărfurilor moldovenești și incertitudinea geopolitică continuă?

Irina Vlah: Știți, cred că, în primul rând, trebuie să încetăm să mai căutăm scuze externe pentru eșecurile noastre interne și să ne implicăm plenar în soluționarea problemelor pe care le avem. Sigur, sunt factori externi care influențează procesele, dar conducerea țării speculează prea mult în acest sens. Sunt convinsă că, dacă statul și mediul de afaceri vor face echipă, lucrurile în țara noastră se vor schimba în bine. Nu trebuie să inventăm nimic, sunt țări care au trecut prin procese similare ca și Republica Moldova.

Aceste țări au depășit criza în care s-au aflat, pentru că și-au dorit cu adevărat acest lucru. Din păcate, Republica Moldova nu a avut parte în ultimii ani de politicieni la guvernare cu viziuni de dezvoltare. Partidul Republican Inima Moldovei va ajunge la guvernare și va demonstra, într-o perioadă relativ scurtă, că Republica Moldova poate fi un stat cu o economie dezvoltată și cu un înalt nivel de bunăstare a cetățenilor.

Realitatea Live

24 Ian. 2025, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Ian. 2025, 16:22 // Actual //  bani.md

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova organizează Expoziția Națională „Fabricat în Moldova” 2025, care va avea loc între 29 ianuarie și 2 februarie 2025 la CIE Moldexpo.

Evenimentul, ajuns la cea de-a XXII-a ediție, este cel mai mare dedicat industriei autohtone și își propune să promoveze produsele fabricate în Republica Moldova. Vizitatorii vor avea ocazia să descopere o gamă variată de produse, de la tradiționale și delicii locale, până la inovații autohtone.

Organizatorii subliniază că expoziția este o oportunitate de a susține autenticitatea și creativitatea producătorilor locali, oferind un cadru de celebrare a valorilor naționale. Timp de cinci zile, participanții vor avea acces la standuri și prezentări ale produselor fabricate în Republica Moldova.

„Fabricat în Moldova” reprezintă o platformă importantă pentru companiile locale de a-și prezenta produsele și de a stabili contacte de afaceri, contribuind astfel la dezvoltarea economiei naționale.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală