Isteria gazieră a Kremlinului. Sturza: ”S-a vrut soluționarea conflictului transnistrean pe condițiile Moscovei”

21 Oct. 2021, 14:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Oct. 2021, 14:34 // Actual //  Lupu Eduard

Federația Rusă folosește gazele naturale direct în interesele sale politice și geopolitice, de soluționare a problemelor politice numai că Rusia nu este la prima reiterație și țările, inclusiv Republica Moldova, s-au învățat să reacționeze și tehnic, și legal, și economic, și nu mai este atât de dramatic cum putea să fie acum mulți ani când nu existau pur și simplu alte surse de gaz pentru Republica Moldova, potrivit fostului premieri și actual om de afaceri, Ion Sturza.

Federația Rusă în ultimele, apropo, nu luni, dar săptămâni încearcă foarte insistent să-și rezolve problemele politice, strategice și geopolitice în regiune prin această criză a gazelor, exagerând. Exagerează din simplul motiv că nu poate astăzi Republica Moldova pentru o scădere efemeră a prețului la gaz să-și permită trecerea la datoria de stat a multor miliarde de dolari, chiar și mai mult pot să vă spun, dar sper că și conducerea politică a Republicii Moldova poate să vă spună despre aceste lucruri, că una dintre condiții a fost soluționarea rapidă a conflictului din Transnistria, pe condițiile Moscovei, bineînțeles, lucru care niciun om teafăr la cap – fie el socialist, comunist, de dreapta, de stânga, pro-european sau pro-rus – nu poate să-l permită astăzi”, a declarat Ion Sturza, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Referindu-se la aprovizionarea cu gaz a regiunii din stânga Nistrului, fostul premier susține că Centrala de la Cuciurgan și Uzina metalurgică de la Râbnița, consumă – atenție! – 60% din tot gazul care se consumă, statistic vorbind, pe teritoriul Republicii Moldova.

Eu cred că dna Gavrilița l-a informat pe dl Krasnoselski că, da, noi avem posibilitatea să luăm din surse alternative, însă, dacă doriți ca regiunea să primească gaz, trebuie să plătiți prețul pe care noi îl achităm furnizorilor și plata trebuie să fie anticipată. E un argument foarte puternic în discuțiile cu Federația Rusă, pentru că Federația Rusă, într-o formă sau alta, din câte înțeleg eu, a vrut să se spele pe mâini, adică: „Vă dăm gaz acolo cu un mic discount de la prețul cela exorbitant, dar asumați-vă datoriile Transnistriei, plătiți rapid datoriile care s-au acumulat din managementul lor al companiei Moldovagaz”.

Sturza este convins că în următoarele săptămâni se așteaptă o deblocare a situației în Europa. Scopul final care se întrevede în toată operațiunea aceasta cu gazul în Europa a fost ca să impună Germania să dea aprobările finale pentru Nord Stream, deja țeava e plină cu gaz, e vorba de sute de milioane de metri cubi și cred că în următoarele 2-3 săptămâni Nord Stream-ul va fi funcțional și va începe să livreze gaz. Și atunci tot prețul și toată tevatura aceasta isterică se vor duce vertiginos la vale.

Realitatea Live

04 Iun. 2023, 06:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Iun. 2023, 06:31 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Mediului din Australia, Tanya Plibersek, a tras un semnal de alarmă privind cantitatea de gunoi care intră în oceane, și care se va tripla până în 2040, scrie Daily Star.
Rezultatul unei astfel de predicții ar putea fi creștere a Great Pacific Garbage Patch (Marea pată de gunoaie din Pacific), care este deja de trei ori mai mare decât Franța.
Ministrul Mediului din Australia, Tanya Plibersek, a emis un avertisment în parlamentul țării săptămâna aceasta, spunând că lumea a atins un punct critic.
„Cantitatea de plastic care intră în ocean se va tripla până în 2040, iar până în 2050 va fi mai mult plastic decât pește”, a spus ea.
Ea a vorbit despre daunele asupra mediului cauzate de Great Pacific Garbage Patch. O grămadă masivă de gunoi ocupă 1,5 milioane de kilometri pătrați din Oceanul Pacific și este o amenințare profundă la adresa ecosistemului oceanic.
„Păsările înghit capace de sticle, agrafe și pixuri. Oamenii de știință au găsit pui morți cu 200 de bucăți de plastic în sistemul lor digestiv”, a spus ministrul.
”Insula” este atât de mare încât este aproape imposibil să se calculeze corect cantitatea de gunoi dăunătoare din ocean.

Ea a adăugat că „plasticul” împinge treptat deșeurile dăunătoare către Australia, provocând îngrijorare profundă cu privire la impactul acestora asupra mediului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău