Guvernul italian a introdus un proiect de lege care, dacă va fi aprobat, va interzice producţia şi vânzarea de alimente şi carne cultivate, conform Bloomberg.
„Suntem mândri să fim prima naţiune din lume care opreşte această decadenţă”, a declarat Augusta Montaruli, deputat din partea partidului Fraţii Italiei al premierului Giorgia Meloni.
Carnea cultivată, sau pe bază de celule, este creată prin recoltarea de celule de la animale vii şi furnizarea de nutrienţi pentru ca acestea să crească în bioreactoare, apoi prin luarea unor măsuri suplimentare pentru a transforma celulele într-un produs din carne pregătit pentru consum.
Proiectul de lege, care va intra în vigoare doar dacă va fi votat de ambele ramuri ale parlamentului, pare a fi o măsură preventivă menită să semnaleze determinarea guvernului de a apăra tradiţia culinară a Italiei.
Proiectul „se bazează pe principiul precauţiei, deoarece nu există încă studii ştiinţifice privind efectele alimentelor sintetice”, a declarat marţi ministrul sănătăţii, Orazio Schillaci, într-o conferinţă de presă. „Dorim să protejăm sănătatea cetăţenilor şi să protejăm patrimoniul naţiunii noastre şi cultura noastră agroalimentară bazată pe dieta mediteraneană.”
În timp ce proteinele pe bază de plante sunt disponibile pe scară largă, carnea cultivată mai are un drum lung de parcurs până să ajungă pe rafturile magazinelor. Cele mai multe startup-uri trebuie încă să extindă tehnologia înainte chiar de a obţine aprobarea autorităţilor de reglementare. Până în prezent, doar Singapore a permis vânzarea de pui cultivat, în timp ce două companii tocmai au trecut de un prim obstacol de reglementare în SUA.
„Această situaţie pune Italia în dezacord cu restul Europei, unde alte guverne sunt dornice să deblocheze beneficiile cărnii cultivate”, a declarat Alice Ravenscroft, şefa de politici la Good Food Institute Europe, care reprezintă industria proteinelor alternative. Olanda, Marea Britanie şi Spania au anunţat în ultimii ani finanţare pentru proteine alternative, a spus ea.