Italia vrea să interzică carnea crescută în laborator pentru a proteja patrimoniul culinar

03 Apr. 2023, 06:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Apr. 2023, 06:03 // Actual //  bani.md

Guvernul italian a introdus un proiect de lege care, dacă va fi aprobat, va interzice producţia şi vânzarea de alimente şi carne cultivate, conform Bloomberg.

„Suntem mândri să fim prima naţiune din lume care opreşte această decadenţă”, a declarat Augusta Montaruli, deputat din partea partidului Fraţii Italiei al premierului Giorgia Meloni.

Carnea cultivată, sau pe bază de celule, este creată prin recoltarea de celule de la animale vii şi furnizarea de nutrienţi pentru ca acestea să crească în bioreactoare, apoi prin luarea unor măsuri suplimentare pentru a transforma celulele într-un produs din carne pregătit pentru consum.

Proiectul de lege, care va intra în vigoare doar dacă va fi votat de ambele ramuri ale parlamentului, pare a fi o măsură preventivă menită să semnaleze determinarea guvernului de a apăra tradiţia culinară a Italiei.

Proiectul „se bazează pe principiul precauţiei, deoarece nu există încă studii ştiinţifice privind efectele alimentelor sintetice”, a declarat marţi ministrul sănătăţii, Orazio Schillaci, într-o conferinţă de presă. „Dorim să protejăm sănătatea cetăţenilor şi să protejăm patrimoniul naţiunii noastre şi cultura noastră agroalimentară bazată pe dieta mediteraneană.”

În timp ce proteinele pe bază de plante sunt disponibile pe scară largă, carnea cultivată mai are un drum lung de parcurs până să ajungă pe rafturile magazinelor. Cele mai multe startup-uri trebuie încă să extindă tehnologia înainte chiar de a obţine aprobarea autorităţilor de reglementare. Până în prezent, doar Singapore a permis vânzarea de pui cultivat, în timp ce două companii tocmai au trecut de un prim obstacol de reglementare în SUA.

„Această situaţie pune Italia în dezacord cu restul Europei, unde alte guverne sunt dornice să deblocheze beneficiile cărnii cultivate”, a declarat Alice Ravenscroft, şefa de politici la Good Food Institute Europe, care reprezintă industria proteinelor alternative. Olanda, Marea Britanie şi Spania au anunţat în ultimii ani finanţare pentru proteine alternative, a spus ea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ