Iute Group, performanțe financiare remarcabile în prima jumătate a anului 2024

26 Aug. 2024, 15:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Aug. 2024, 15:01 // Actual //  bani.md

Prima jumătate a anului 2024 a fost marcată de creșterea bazei de clienți și extinderea portofoliului de credite pentru Iute Group, compania de tehnologie financiară care a continuat să se dezvolte în ciuda provocărilor economice globale.

Recent, Iute Group și-a publicat rezultatele financiare pentru prima jumătate a anului, care reflectă o creștere semnificativă. Veniturile companiei au atins 53,6 milioane EUR, iar profitul net a ajuns la 4,1 milioane EUR. Tarmo Sild, directorul general al Iute Group, și-a exprimat satisfacția față de rezultatele operaționale, subliniind creșterea bazei de clienți și intensificarea activității de tranzacționare. La sfârșitul celui de-al doilea trimestru, Iute Group număra 1,1 milioane de clienți, cu 229.310 consumatori activi ai serviciilor de credit și plată.

Portofoliul de credite al grupului a crescut la 265 de milioane EUR până la sfârșitul primei jumătăți a anului, în concordanță cu obiectivul de a atinge 300 de milioane EUR până la sfârșitul anului.

„Energbank și-a majorat portofoliul de credite cu peste 14 milioane EUR, ceea ce reprezintă o creștere de 21% față de finele anului trecut. Portofoliul de credite al Iute a crescut cu 18 milioane EUR, adică 10%,” a precizat Sild.

În context, Sergiu Sobuleac, CEO iute Moldova a subliniat:

„Ne-am concentrat eforturile pe asigurarea unei experiențe superioare pentru clienți, în special prin digitalizarea serviciilor noastre. Rezultatele obținute în prima jumătate a anului reflectă atât încrederea clienților, cât și capacitatea echipei noastre de a răspunde provocărilor pieței.”

Veniturile totale ale Iute Group au crescut cu 3,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, atingând 53,6 milioane EUR. În timp ce veniturile Energbank erau în scădere, cele ale Iute au crescut, în special în sectoarele creditelor, serviciilor de plată și intermedierii asigurărilor.

„Comparativ cu primul trimestru al acestui an, veniturile din serviciile de plată au crescut cu 23%, iar cele din intermedierea asigurărilor s-au dublat. Aceste domenii au reprezentat mai mult de 7,5% din veniturile totale ale grupului, înregistrând o tendință constantă de creștere,” a declarat Tarmo Sild, CEO al Iute Group.

Bilanțul companiei a crescut cu 5,5%, ajungând la 396,5 milioane EUR, iar capitalul acționarilor s-a majorat cu 8,8%, atingând 69,4 milioane EUR. În pofida reducerilor costului împrumuturilor, Iute Group a reușit să mențină profitabilitatea. „Rata procentuală anuală (APR) a creditelor Iute este de aproape 37%, în timp ce randamentul creditelor bancare este de numai 11%,” a explicat Sild, subliniind necesitatea unei gestionări stricte a riscului de credit și a cheltuielilor operaționale.

În trimestrul curent, Iute Group a anunțat colaborarea cu agenția internațională de rating Fitch Ratings, care a acordat obligațiunilor Iute calificativul B-. Tarmo Sild a evidențiat importanța obținerii acestui rating pentru consolidarea poziției Iute pe piețele internaționale de obligațiuni.

Pentru a doua jumătate a anului, Iute Group își propune să îmbunătățească profitabilitatea băncii și să continue restructurarea operațională.

„Vom continua să dezvoltăm sinergiile dintre Iute și Energbank, iar în 2024 sperăm să vedem primele rezultate ale implementării tehnologiei și schimbului de date, care ar trebui să crească veniturile băncii și baza sa de clienți,” a concluzionat Tarmo Sild, CEO al Iute Group.

Despre Iute Group: Înființată în 2008, Iute Group este o companie estoniană de tehnologie financiară. Prin filialele sale, grupul oferă o gamă variată de servicii financiare, inclusiv plăți în rate, servicii de plată, oportunități de investiții, precum și produse bancare și de asigurare. Iute deservește clienți din Moldova, Albania, Macedonia de Nord și Bulgaria. Grupul își finanțează portofoliile de credite prin capital propriu, depozite și obligațiuni garantate înscrise pe lista principală a Bursei de Valori din Frankfurt și Nasdaq Baltic. Începând cu 2023, Iute este sponsorul principal al Orchestrei Simfonice Naționale Estoniene.

Realitatea Live

13 Sept. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Sept. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Vinificatorii din Moldova preiau tot mai multe practici de sustenabilitate în industrie şi reuşesc să ţină pasul cu marii producători de vinuri din lume. Castel Mimi este prima vinărie din ţară care a început îmbutelierea vinurilor în sticle PET, iar recent a revenit cu două medalii de Aur de la cel mai prestigios concurs din domeniul vinului – MUNDUS VINI Summer Tasting.

În cadrul degustaţiei în orb, somelieri din lumea întreagă au oferit punctaj maxim pentru două dintre vinurile Castel Mimi Wine Resort, îmbuteliate în sticle PET – Merlot Rose şi Sauvignon Blanc, care s-au ales la final cu medalii de Aur.

Potrivit producătorului, atât sticla cât şi dopul sunt complet reciclabile. Sticla PET cântăreşte doar 59 de grame, iar datorită greutăţii reduse, economiseşte din energie în procesul de producere şi din greutate la transportare.

“Castel Mimi promovează natura şi principiile unei afaceri sustenabile. Am lansat o ediție de vinuri Smartpacking care susține aceste valori. Vinurile sunt îmbuteliate în sticla PET din materiale reciclate. Acest ambalaj reduce emisiile de CO2 cu 77% față de sticla standard.

Vinul este complet protejat de UV şi oxigen ceea ce îi oferă o păstrare sigură a calității”, scrie Adrian Trofim, CEO Castel Mimi, pe pagina sa de pe reţelele sociale.

Vinurile din seria Smartpacking pot fi găsite deocamdată în magazinul Castel Mimi, dar producătorul anunţă că în curând vor fi disponibile şi în supermarketurile din întreaga ţară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău