Jaful secolului în lumea criptomonedelor. 615 milioane de dolari au dispărut peste noapte din portofele

30 Mart. 2022, 10:21
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
30 Mart. 2022, 10:21 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Proiectul Blockchain Ronin a declarat marţi că hackerii au furat criptomonede în valoare de aproape 615 milioane de dolari din sistemele sale, în ceea ce ar fi unul dintre cele mai mari jafuri de criptomonede înregistrate vreodată.

Potrivit reprezentanților proiectului de Blockchain, pe 23 martie, hackeri neidentificaţi au furat aproximativ 173.600 de jetoane ether şi 25,5 milioane de jetoane USD Coin. La cursurile de schimb actuale, fondurile furate valorează 615 milioane de dolari.

Ronin este folosit pentru a alimenta popularul joc online Axie Infinity, care foloseşte token-uri ne-fungibile (NFT) şi este cea mai mare colecţie de NFT după volumul de vânzări din toate timpurile, potrivit NFT CryptoSlam.

În prezent, responsabilii sunt pe urmele hacherilor. Reprezentanţii au precizat într-o postare pe blog că hackerul a folosit chei private furate – parolele necesare pentru a accesa fondurile cripto – pentru a fugi cu fondurile.

„Lucrăm direct cu diverse agenţii guvernamentale pentru a ne asigura că infractorii sunt aduşi în faţa justiţiei”, au spus aceştia, adăugând că discută cu Axie Infinity cum să se asigure că nu se pierd fondurile utilizatorilor. Utilizatorii Ronin nu pot retrage sau depune fonduri în reţea, a precizat aceasta.

Fondul a precizat că lucrează cu Chainalysis, un important sistem de urmărire a lanţului blockchain, pentru a depista fondurile furate. Cea mai mare parte a fondurilor se află încă în portofelul digital al hackerului.

Brațul de criptomonede al Jump Trading a anunțat luna trecută că a rambursat peste 320 de milioane de dolari platformei de criptomonede Wormhole, după ce partea financiară descentralizată a fost lovită de unul dintre cele mai mari jafuri de criptomonede din toate timpurile.

În august anul trecut, hackerii din spatele a ceea ce este, fără îndoială, cel mai mare jaf de monede digitale au returnat aproape toate cele peste 610 milioane de dolari pe care le-au furat de pe site-ul DeFi Poly Network.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO