Invazia rusă a transformat visul nemților în coșmar. Renunță în a deveni centru energetic. Agricultura – prioritate

30 Mart. 2022, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Mart. 2022, 10:00 // Actual //  bani.md

Invazia rusă a transformat visul în coşmar. Însă Berlinul vede în această situaţie o altă oportunitate: îşi întăreşte agricultura – acum o chestiune ce ţine de securitate şi vrea ca şi UE să facă acest lucru pentru creşterea independenţei de Rusia. Germania este unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de alimente şi produse agricole din UE şi din lume. Venirea pestei porcine i-a mai redus din importanţă, scri Ziarul Financiar.

Ministrul german al agriculturii Cem Özdemir s-a alăturat Comisiei Europene pentru a descrie agricultura drept o problemă de securitate, scrie Euractiv. A face agricultura mai durabilă şi mai rezistentă este un pas important către o mai mare independenţă faţă de Rusia, le-a spus el parlamentarilor germani când a prezentat bugetul pentru agricultură şi alimentaţie în Bundestag.

Pe lângă bu­ge­tul obişnuit, 180 de milioane de euro vor merge direct „la ferme“, ca răspuns la consecinţele răz­boiului din Ucraina asupra pieţei agri­cole. O treime din fonduri vor fi bani europeni, proveniţi în special din rezer­va de criză cu care Comisia Euro­peană vrea să sprijine agricultura. Restul va fi finanţare prin bugetul suplimentar anunţat de guvern ca răspuns la criza din Ucraina.

Scopul pe termen mai lung este de a face agricultura mai rezistentă la criză, a subliniat Özdemir. „Politica alimentară şi agricolă este şi politică de securitate“, a spus ministrul agriculturii.

„Dacă vrem să devenim independenţi de Putin, trebuie să facem paşi consecvenţi către o agricultură durabilă, mai robustă în faţa crizelor“, a adăugat el. Când a prezentat planurile Comisiei de a proteja securitatea alimentară în faţa şocurilor războiului din Ucraina la începutul săptămânii trecute, comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a subliniat şi el poziţia din ce în ce mai strategică a politicii alimentare pentru UE.  La începutul acestei luni, ministerul german al agriculturii a lansat primul pachet de măsuri de sprijinire a agriculturii, inclusiv utilizarea temporară a zonelor ecologice prioritare pentru producerea de plante furajere. Ministerul a criticat o propunere înaintată de CE, care permite utilizarea pesticidelor pe teren, considerând-o contraproductivă pentru atingerea obiectivelor de mediu.

Proiectul de buget pe care Özdemir l-a prezentat deputaţilor include, de asemenea, majorarea finanţării pentru Strategia naţională pentru culturile proteice cu scopul de a creşte oferta de furaje produse la nivel regional. Ministerul doreşte, de asemenea, să investească în tehnologii digitale de precizie care să le permită fermierilor să aplice îngrăşăminte într-un mod mai eficient şi, astfel, să diminueze costurile.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO