Jocul ipocrit al lui Putin lasă Germania și mai neliniștită

22 Iul. 2022, 04:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Iul. 2022, 04:41 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a reluat parțial livrările de gaz prin Nord Stream 1, dar guvernul german pare neputincios. Îngrijorați, ei privesc cu teamă spre iarnă, scrie Der Tagesspiegel.

„Incertitudinea politică și reducerea de 60% de la jumătatea lunii iunie rămân, din păcate”, a scris președintele Agenției Federale pentru Rețele, Klaus Müller, pe Twitter.

Probabil că este vorba de un serviciu de transparență, dar tweet-urile agitate ale lui Müller reflectă starea de spirit din guvernul german – și propria sa neputință când vine vorba de livrările de gaz din Rusia.

Foștii arhitecți ai politicii față de Rusia, de la Angela Merkel la Frank-Walter Steinmeier, trebuie să învețe în aceste zile că, în retrospectivă, extinderea constantă a dependenței de gaz față de Moscova va fi probabil clasificată drept o greșeală istorică. Până la final, Ministerul Economiei nu a fost sigur dacă președintele rus Vladimir Putin va deschide din nou robinetul de gaz.

Baerbock se teme de revolte în lipsa gazului
Pe parcursul celor zece zile fără gaz de la Nord Stream 1, îngrijorarea s-a transformat din ce în ce mai mult în panică, probabil în conformitate cu dorințele lui Putin. O dezbatere privind raționalizarea a oferit o perspectivă sumbră pentru iarnă.

În cadrul unui eveniment miercuri seară, ministrul de externe Annalena Baerbock (Verzi) a avertizat chiar asupra unor posibile „revolte populare” care ar putea lua naștere în cazul unei întreruperi permanente a gazului.

Dar suprataxarea prețurilor, care s-ar putea tripla pe termen mediu, precum și costurile considerabil mai mari ale energiei electrice, nu fac decât să sporească alarmismul guvernului federal.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău