Jongleriile energetice ale lui Spînu. Curent vom avea, dar prețul rămâne o enigmă

13 Iun. 2022, 23:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Iun. 2022, 23:31 // Actual //  Lupu Eduard

În luna iulie vom purta negocieri directe cu ucrainenii. Vom vedea ce preț obținem, dar  discutăm cu centrala de la Cuciurgan pentru a obține un preț bun, a declarat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Cutia neagră”.

Ministrul susține că și-ar dori un contract pe termen lung de livrare a energiei electrice.

„Noi ne dorim să avem mai multă predictibilitate și suntem gata să semnăm un contract pe o perioadă mai lungă, ca să nu ajungem să discutăm același lucru în fiecare lună. Nu am siguranța că vom putea obține acest lucru, dar am siguranța că Republica Moldova va avea energie electrică”, a precizat Spînu.

Referindu-se la cauza pentru nesemnarea contractului pe termen lung, ministrul a precizat că e vorba de moneda națională leul moldovenesc care trebuie să fie utilizat pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

„Unul dintre aspecte este utilizarea leului pe teritoriul întreg al RM. În aceste discuții, se încearcă să se găsească o formulă care să fie corectă”, a punctat Spînu.

Din 10 iunie, au intrat în vigoare noile tarife la energia electrică, după ce decizia ANRE a fost publicată în Monitorul Oficial.

Consumatorii deserviți de Premier Energy vor achita un tarif de 2,64 lei kwh cu 22% mai mare față de tariful precedent. Consumatorii din nordul țării deserviți de FEE Nord vor achita un tarif mai mare cu 14% – 2,86 kwh.

ANRE a aprobat noile tarife marți, 8 iunie, urmare de scumpirii energiei electrice achiziționate de la Cuciurgan, dar și din Ucraina.

Tarifele la energia electrică, ultima dată, au fost ajustate în luna martie curent.

 

 

Realitatea Live

01 Dec. 2022, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2022, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Guvernele Uniunii Europene au ajuns joi la un acord provizoriu privind introducerea unui plafon de preţ de 60 de dolari pentru un baril de petrol rusesc exportat pe mare. Pe lângă aceasta, UE vrea să adopte și un mecanism de ajustare care ar permite menţinerea plafonului la cel puţin 5% sub preţul pieţei, a declarat pentru Reuters un diplomat european.

Polonia, ţară care a militat pentru ca acest plafon să fie fixat la cel mai redus nivel posibil, are timp până la ora 15.00 GMT să accepte acordul provizoriu, care ulterior va avea nevoie să fie aprobat vineri de toate guvernele UE prin procedură scrisă, a precizat diplomatul citat de Reuters.

„Plafonul de preţ a fost stabilit la 60 de dolari însoţit de o prevedere pentru a-l menţine la 5% sub preţul pieţei pentru ţiţeiul rusesc, pe baza cifrelor IEA. Polonia are timp până la ora 16.00 CET să fie de acord. Dacă va face acest lucru, mâine va fi o procedură scrisă pentru aprobare”, a spus diplomatul.

Potrivit mai multor diplomaţi europeni, Lituania şi Estonia, care anterior au sprijinit eforturile Poloniei de a stabili plafonul de preţ fie fixat la cel mai redus nivel posibil, sunt şi ele de acord cu o limită de 60 de dolari per baril.

Joi în jurul orei 13.52 GMT preţul de piaţă al ţiţeiului rusesc Ural era de 70,3 dolari per baril.

Ideea plafonării preţului pentru ţiţeiul rusesc exportat pe mare a fost sugerată de Grupul celor şapte state puternic industralizate (G7), în ideea de a limita veniturile strânse de Moscova din exporturile de petrol, şi în consecinţă a capacităţii Moscovei de a finanţa invazia din Ucraina, fără a evita însă un şoc global în aprovizionarea cu petrol.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău