Justiția, putred de coruptă, dar justițiari se scaldă în puf! Salariile fabuloase pe care le primesc

30 Nov. 2022, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Nov. 2022, 12:18 // Actual //  bani.md

În anii 2014-2020, salariile judecătorilor au crescut considerabil, în principal datorită schimbării modului de remunerare și creșterii salariului mediu pe economie, arată  raportul, Centrului de Resurse juridice.

În decembrie 2018 a intrat în vigoarea noul sistem de remunerare în sectorul bugetar (Legea 270/2018), care nu mai calculează salariile judecătorilor în funcție de salariului mediu pe economie. Ca urmare a noii metode de calcul al salariilor introdusă în 2014, remunerarea judecătorilor la început de carieră a crescut considerabil în 2018 în raport cu 2014 (cu 60%).

De asemenea, o creștere substanțială a fost înregistrată în anul 2020 în raport cu anul 2018 (de 16,2%). În anul 2022, a fost atestată o creștere nesemnificativă (2,9%) a salariilor judecătorilor în raport cu anul 2020, cu mult sub media creșterii celorlalte salarii din țară

În 2020, salariul anual brut (până la impozitare) al judecătorilor la începutul carierei în Republica Moldova a constituit 12 551 EUR. Chiar dacă a crescut în raport cu 2018, acesta oricum rămânea a fi unul din cele mai mici salarii plătite judecătorilor începători din cele 47 de țări analizate de CEPEJ (un salariu mai mic primeau doar judecătorii din Georgia).

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

În comparație, în același an, în Armenia judecătorii începători au ridicat un salariu mediul anual brut de 16 453 EUR, în Azerbaidjan – de 25 476 EUR, iar în Ucraina – de 30 619 EUR. Acest fapt confirmă în mod clar necesitatea măririi salariilor judecătorilor începători, mai ales având în vedere inflația de 48,5% înregistrată în perioada 2021-2022 și faptul că, din 2020, salariul judecătorilor a crescut cu doar 2,9%.

În anul 2020, salariul mediu anual brut al judecătorilor Curții Supreme de Justiție (CSJ) din Moldova a fost de 18 631 EUR. Acesta, de asemenea, a crescut față de 2018 cu 7,8%. În 2022, salariul judecătorilor instanței superioare din Moldova a înregistrat o creștere nesemnificativă (de 2,9%) în raport cu 2020, până la 19 181 EUR.

Din totalul țărilor analizate în Raportul CEPEJ, în Moldova judecătorii instanței supreme au ridicat în anul 2020 cel mai mic salariu. Spre comparație, în același an, judecătorii instanței supreme din Armenia au ridicat un salariu de 24 325 EUR, din Azerbaidjan – 39 004 EUR, din Ucraina – 97 838 EUR.

Justiția din Republica Moldova este acuzată de corupție și decizii în favoarea unor grupuri de interese, în condițiile în care hoții care au delapidat Republica Moldova sunt la libertate. Este vorba de furtul miliardului și delapidarea mai multor companii de stat care au fost conectate la diferite scheme din off shore.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 10:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 10:58 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat în cadrul unei emisiuni la Moldova 1 că nu există, la acest moment, motive economice care să justifice o reducere a tarifelor la energia electrică, deși prețurile de achiziție s-au diversificat semnificativ. Oficialul a subliniat că Ministerul Energiei nu stabilește tarifele și nu se ocupă de achiziția directă a resurselor energetice, atribuții care revin ANRE și Energocom.

„În primul rând, vreau să concretizez că Ministerul nu se ocupă de achiziția resurselor energetice – nici energie electrică, nici gaze – și nici nu stabilește tarifele. Acestea sunt stabilite de ANRE, în baza unor criterii clare de reglementare”, a declarat Junghietu.

Referindu-se la structura actuală a achiziției de energie electrică, ministrul a prezentat următoarea situație pentru ziua de ieri: 37% din energie a fost achiziționată de pe bursa OPCOM (România), 36% din contracte bilaterale, 15% din resurse regenerabile produse în Republica Moldova și 12% din cet-urile din Chișinău și Bălți.

„Uitându-ne la cum evoluează piața și la ce prețuri a cumpărat Energocom până acum, nu se observă o necesitate de ajustare a tarifelor. Dar, repet, ANRE este autoritatea care trebuie să se pronunțe în acest sens”, a precizat Junghietu.

În prezent, consumatorii deserviți de Premier Energy achită 4,10 lei/kWh, față, însă tariful este comepnsat până la sfâștiul anului și tariful este de 2,34 lei cât era anterior, iar locuitorii din nordul țării achită un tarif de 4,68 lei/kWh pentru energia furnizată de FEE Nord. Tariful este, la fel, compensat până la sfârșitul anului și este 2,84 lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ