Justiția, putred de coruptă, dar justițiari se scaldă în puf! Salariile fabuloase pe care le primesc

30 Nov. 2022, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Nov. 2022, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

În anii 2014-2020, salariile judecătorilor au crescut considerabil, în principal datorită schimbării modului de remunerare și creșterii salariului mediu pe economie, arată  raportul, Centrului de Resurse juridice.

În decembrie 2018 a intrat în vigoarea noul sistem de remunerare în sectorul bugetar (Legea 270/2018), care nu mai calculează salariile judecătorilor în funcție de salariului mediu pe economie. Ca urmare a noii metode de calcul al salariilor introdusă în 2014, remunerarea judecătorilor la început de carieră a crescut considerabil în 2018 în raport cu 2014 (cu 60%).

De asemenea, o creștere substanțială a fost înregistrată în anul 2020 în raport cu anul 2018 (de 16,2%). În anul 2022, a fost atestată o creștere nesemnificativă (2,9%) a salariilor judecătorilor în raport cu anul 2020, cu mult sub media creșterii celorlalte salarii din țară

În 2020, salariul anual brut (până la impozitare) al judecătorilor la începutul carierei în Republica Moldova a constituit 12 551 EUR. Chiar dacă a crescut în raport cu 2018, acesta oricum rămânea a fi unul din cele mai mici salarii plătite judecătorilor începători din cele 47 de țări analizate de CEPEJ (un salariu mai mic primeau doar judecătorii din Georgia).

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

În comparație, în același an, în Armenia judecătorii începători au ridicat un salariu mediul anual brut de 16 453 EUR, în Azerbaidjan – de 25 476 EUR, iar în Ucraina – de 30 619 EUR. Acest fapt confirmă în mod clar necesitatea măririi salariilor judecătorilor începători, mai ales având în vedere inflația de 48,5% înregistrată în perioada 2021-2022 și faptul că, din 2020, salariul judecătorilor a crescut cu doar 2,9%.

În anul 2020, salariul mediu anual brut al judecătorilor Curții Supreme de Justiție (CSJ) din Moldova a fost de 18 631 EUR. Acesta, de asemenea, a crescut față de 2018 cu 7,8%. În 2022, salariul judecătorilor instanței superioare din Moldova a înregistrat o creștere nesemnificativă (de 2,9%) în raport cu 2020, până la 19 181 EUR.

Din totalul țărilor analizate în Raportul CEPEJ, în Moldova judecătorii instanței supreme au ridicat în anul 2020 cel mai mic salariu. Spre comparație, în același an, judecătorii instanței supreme din Armenia au ridicat un salariu de 24 325 EUR, din Azerbaidjan – 39 004 EUR, din Ucraina – 97 838 EUR.

Justiția din Republica Moldova este acuzată de corupție și decizii în favoarea unor grupuri de interese, în condițiile în care hoții care au delapidat Republica Moldova sunt la libertate. Este vorba de furtul miliardului și delapidarea mai multor companii de stat care au fost conectate la diferite scheme din off shore.

Realitatea Live

25 Iun. 2024, 13:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2024, 13:04 // Actual //  Lupu Eduard

Un raport de audit al Curții de Conturi a dezvăluit că infrastructura feroviară și terenurile aferente în valoare de peste 4,1 miliarde de lei nu sunt înregistrate în bazele de date ale statului. Aceste constatări sunt rezultatul unei verificări a situațiilor financiare consolidate ale Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

În timpul auditului, s-a descoperit că nici infrastructura feroviară, nici terenurile ocupate de aceasta, alături de alte infrastructuri de inginerie și construcții și terenurile aferente, nu sunt înregistrate în evidențele ministerului sau ale Agenției Proprietății Publice. Această situație se datorează faptului că inventarierea și delimitarea patrimoniului de stat gestionat de întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” nu au fost finalizate.

De asemenea, raportul a evidențiat că drumurile naționale și loturile de pământ, proprietate publică a statului în valoare de 22,9 miliarde de lei, sunt reflectate doar în evidența contabilă a Administrației de Stat a Drumurilor. Evidențele contabile ale ministerului sau ale Agenției Proprietății Publice nu includ aceste informații, ceea ce duce la o subestimare a valorii drumurilor publice în raportul Guvernului privind executarea bugetului de stat.

În plus, raportul a dezvăluit că 60 de milioane de lei, realocați de la Programul de drumuri la Programul de dezvoltare a transportului feroviar pentru reabilitarea terasamentului liniei de cale ferată între Cahul și Giurgiulești, nu au fost utilizați în scopul propus. Banii au fost investiți în valori mobiliare de stat, lăsând terasamentul căii ferate într-o stare nereabilitată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău