Krasnoselski jubilează: Gazul rusesc va ajunge în Transnistria chiar dacă va fi oprit tranzitul prin Ucraina

01 Sept. 2023, 16:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Sept. 2023, 16:58 // Actual //  Lupu Eduard

Transnistria va putea primi gaze rusești dacă tranzitul prin Ucraina este oprit, a declarat liderul nerecunoscutei regiuni, Vadim Krasnoselski într-o conferință de presă fără să spună detalii depsre ruta ocolitoare.

„Deja a fost elaborat scenariul unei alte rute de alimentare cu gaz a Transnistriei. Deja funcționează, a fost testată, volumul și diametrul conductei sunt suficiente. Mulți se îndoiau de diametrul conductei. Este potrivit. Transnistria poate primi gaz ocolind Ucraina”, a spus el citat de agenția de presă din regiune.

El a menţionat că preţul şi condiţiile vor depinde de negocierile dintre Moldovagaz şi Gazprom. „Sperăm să fie mai bine. Toată lumea are nevoie de gaze, inclusiv Moldova”, a spus Krasnoselski.

De la sfârșitul anului 2022, toate gazele furnizate de Gazprom Moldovei sunt redirecționate în Transnistria urmare a reducerii volumelor de către Gazprom la 5,7 milioane de metri cubi. Chișinăul s-a reorientat către piața din vest, iar gazul livrat regiunii din stânga Nistrului este folosit pentru necesitățile interne ale regiunii, dar pentru generarea energiei electrice care este exportată în dreapta Nistrului.

Ucraina a anunțat încetarea tranzitului de gaze rusești din 2025 urmare a suspendării contractului de tranzit al gazelor rusești către Europa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău