În diferite state europene tinerii pleacă din casa părinților la vârste diferite. În top este Muntenegru unde tinerii pleacă la vârsta 33,3 de ani.
Pe locul doi este Croația – 32,4 ani urmată de Italia – 30,2 ani, Portugalia – 30 de ani, Spania – 29,8 ani, Marea Britanie – 28,6 ani, Olanda – 24,3 de ani, Franța – 24 de ani Germania – 23,8 ani, iar pe ultimele locuri sunt Finlanda, Danemarca și Suedia de unde tinerii pleacă din casa părinților la vârsta 22 de ani, 21,2 ani și 17,5 ani.
Datele Eurostat arată că în România tinerii români părăsesc casa părintească la o vârstă medie de aproape 28 de ani.
În ceea ce privește diferențele de vârstă la care tinerii pleacă din casa părinților, În topul celor mai mari diferenţe de gen a urmat Bulgaria (4,2 diferenţă între femei şi bărbaţi) cu bărbaţii care s-au mutat la 32 şi femeile la 27,8 ani, urmată de Croaţia, al treilea cel mai mare decalaj de gen, de 3,1 ani.
Suedia, Luxemburg şi Estonia au înregistrat cele mai mici decalaje de gen, cu 0,1, 0,4 şi respectiv 0,5 ani diferenţă între bărbaţii tineri şi femeile care părăsesc casa părintească. Decalajul de gen a fost mai pronunţat în ţările în care tinerii au părăsit casa parentală mai târziu şi mai puţin pronunţat în ţările în care au plecat mai devreme.