La fundul sacului! Exporturile de metan ale gigantului rus Gazprom au ajuns la nivelul anului 1985

01 Ian. 2024, 17:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Ian. 2024, 17:06 // Actual //  Lupu Eduard

Încercarea de a îngheța Europa pentru a obține concesii asupra Ucrainei a costat ​​scump compania rusească Gazprom. După ce a pierdut cea mai mare piață externă, care înainte de război asigura 80% din exporturi și două treimi din veniturile Gazprom, monopolul rusesc al gazelor a revenit cu aproape patru decenii în trecut. Scrie MoscowTimes.

La sfârșitul anului 2023, Gazprom a vândut aproximativ 69 de miliarde de metri cubi de gaz pentru export – volumul minim din 1985, a calculat Reuters. Față de 2022 (100,9 miliarde de metri cubi), care a devenit deja cel mai rău an pentru companie din întreaga sa istorie, volumul de gaz pompat în străinătate a scăzut cu încă o treime. Și în comparație cu nivelurile de dinainte de război (185 de miliarde de metri cubi în 2021), exporturile Gazprom s-au prăbușit de trei ori.

Livrările către Europa au scăzut la 28 de miliarde de metri cubi, nivelul din a doua jumătate a anilor 1970. Spre comparație: în 1975, URSS a pompat 19,3 miliarde de metri cubi pe an în țările europene, iar în 1980, după încheierea unui contract major cu Germania, era deja de 54,8 miliarde.În anul trecut, China a achiziționat prin conducta Power of Siberia. record de 23 de miliarde de metri cubi. Acest lucru a compensat însă doar o opteme din exporturile anterioare către Uniunea Europeană (180 de miliarde de metri cubi).

„Acesta este fundul, anul acesta vom la cel mai mici volum al exporturilor și producției (de gaze), și vom continua să ne ridicăm de aici. Vestea proastă este că această respingere, creșterea suplimentară, va fi lentă”, a declarat Alexey Belogoriev, director de cercetare și dezvoltare la Institutul de Energie și Finanțe, la un forum de gaze la Moscova.

Kremlinul mizează pe China, propunându-i să mărească de 5 ori achizițiile de gaze, până la 100 de miliarde de metri cubi pe an. Dar, conform previziunilor, cererea de gaze importate în China va crește cu doar 80 de miliarde de metri cubi până în 2030, iar tot acest volum a fost deja contractat, inclusiv pentru gazul din Turkmenistan și GNL, subliniază Belogoriev.

Contractul de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina expiră în 2024, ceea ce înseamnă că livrările către Europa ar putea continua să scadă. Va fi nerealist să restabilim volumele de export pierdute în următorii 10 ani, spune economistul șef al VEB, Andrei Klepach: „Chiar ținând cont de contractele existente și vânzările planificate către China, nu vom putea compensa pierderile de aproape 100 de miliarde de metri cubi. ”

Potrivit prognozei lui Belogoriev, odată cu scăderea livrărilor către Europa, exporturile către Turcia, de asemenea vor rămâne același nivel. Ce se va întâmpla cu cererea de gaze din China după 2030 este o întrebare deschisă, continuă expertul. Președintele Vladimir Putin invită constant Beijingul să construiască o nouă conductă, Puterea Siberiei-2. Și deși proiectul a fost discutat de două ori pe parcursul anului în negocieri cu președintele chinez Xi Jinping, contractul mult așteptat nu a fost încă semnat.

Potrivit South China Morning Post, piatra de moară a fost prețul: cumpărând deja gazul rusesc la jumătate din prețul Turciei și Europei, China mizează pe noi reduceri și, în plus, nu vrea să investească nici măcar un yuan în construcții. Potrivit Beijingului, factura de mai multe miliarde de dolari pentru conductă ar trebui plătită integral de Gazprom.

Cu toate acestea, odinioară puternică corporație de stat, care operează cele mai mari rezerve de gaze dovedite din lume, își poate permite cu greu un nou megaproiect. Pentru anul care s-a încheiat la 30 iunie 2023, Gazprom a suferit pierderi nete de un trilion de ruble, s-a trezit într-o criză de numerar și a fost forțată să consume două treimi din rezervele sale de numerar. La sfârșitul primei jumătăți a anului, producția Gazprom a scăzut cu un sfert față de nivelurile de dinainte de război – un record în istoria industriei interne de gaze.

Pentru a remedia bilanţul Gazprom, autorităţile cresc drastic tarifele la gaze în Rusia. Din iulie 2024 acestea vor crește cu 11,2%, iar din iulie 2025 cu încă 8,2%. Cumulat, prețurile la gaze pentru cetățeni vor crește cu 20% în doi ani și cu 34% de la începutul războiului.

Până în 2025, Gazprom s-ar putea confrunta cu încă un trilion de ruble în pierderi din cauza scăderii veniturilor, a sarcinii fiscale crescute și a necesității de a plăti programul de gazificare, a declarat Pavel Zavalny, șeful Comitetului pentru Energie al Dumei de Stat, în noiembrie. Potrivit acestuia, „nu vor fi exporturi”, dar costurile „rămân”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Mai 2024, 17:20
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
07 Mai 2024, 17:20 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

BNM continuă ieftinirea leului și a redus dobânda cheie la 3,60% anual față de 3,75%.

Consiliul de administrație al băncii centrale a redus și dobânzile pentru creditele și depozitele overnight, la 5,60% și 1,60%, comparativ cu 5,75% și 1,75%.

Totodată, BNM a diminuat și norma rezervelor obligatorii în lei moldovenești de la 33%, la 31% de la jumătatea lunii iunie și la 29% din 16 iulie.

Rezervele obligatorii în valută au fost reduse la 41%, față de 43%, iar din 16 iulie, la 39%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău