Lecția (im)perfectă a Moldovei! Cum luptă micul David cu un Goliat energetic rus. Spînu: Vom ataca Gazprom în judecată

14 Dec. 2022, 10:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Dec. 2022, 10:44 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a declarat, într-un interviu pentru DW, că Chișinăul va da în judecată Gazprom-ul rus pentru neîndeplinirea contractului semnat cu Moldovagaz.

„Criza energetică prin care trece acum Moldova este generată de Gazprom-Kremlin. Și vreau să fiu auzit când spun asta. Dacă acest concern și-ar fi îndeplinit obligațiile contractuale în raport cu Republica Moldova, criza energetică nu ar fi fost, iar toată lumea ar fi asigurată cu gaze și energie”, a spus Spînu.

Vicepremierul acuză Gazprom de faptul că Republica Moldova cumpără astăzi gaz și energie electrică de pe piață.

„Faptul că suntem obligați să cumpărăm gaz și energie electrică de pe piață este vina Gazprom, iar avocații noștri lucrează deja la detalii pentru a da în judecată concernul rus pentru neîndeplinirea contractului. Și vom mai cere daune. A trebuit să redistribuim banii din alte domenii, să luăm împrumuturi pentru a face față crizei energetice”, a adăugat el.

Spînu a amintit că Moldovagaz a semnat un contract cu Gazprom, iar acesta nu a cerut să-l rezilieze sau să schimbe condițiile pentru a reduce volumul livrărilor de gaze: „Pur și simplu își ignoră obligațiile. Și vor plăti pentru asta”.

La începutul lunii octombrie Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova la 5,7 mil. metri cubi/zi. În rezultat Centrala de la Cuciurgan a suspendat exportul de curent electric către malul drept, iar Chișinăul a fost nevoit să cumpere energie electrică de pe piață la prețuri ce ajungeau la 230 euro per MW. Ulterior, la 1 decembrie Chișinăul a decis să cedeze Tiraspolului întreaga cantitate de gaz de 5,7 mil. metri cubi în schimbul curentului electric la un preț de 73 USD/MW, iar necesitățile proprii de gaz să și le asigure din rezerva strategică de 240 mil. metri cubi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

03 Mart. 2024, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mart. 2024, 10:00 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică piața muncii în Republica Moldova este diversă or, există domenii unde numărul femeilor este cel mai mare. 10 sectoare în care femeile reprezintă o majoritate covârșitoare a angajaților:

 1. Producția de îmbrăcăminte – 89%: Industria confecțiilor este un domeniu în care femeile sunt bine reprezentate, contribuind semnificativ la procesul de producție.
 2. Asistență socială – 86%: Sectorul asistenței sociale oferă un cadru propice pentru angajarea femeilor dornice să sprijine și să ajute comunitatea.

3.  Asistență medicală – 84%: Sănătatea este un domeniu vital și femeile sunt implicate în mod activ în furnizarea îngrijirilor medicale esențiale.

 1. Poștă și livrare – 79%: Industria poștei și a serviciilor de livrare reprezintă un alt domeniu în care femeile dețin o pondere semnificativă în ceea ce privește forța de muncă.
 2. Biblioteci, arhive, muzee – 79%: Cultura și educația sunt domenii în care femeile se remarcă prin contribuțiile lor în conservarea și promovarea patrimoniului cultural.
 3. Educație – 77%: Femeile sunt larg reprezentate în sistemul de învățământ, ocupând diverse poziții, de la profesori la personal administrativ.
 4. Prelucrare piele – 77%: Industria prelucrării pielii oferă oportunități de angajare pentru femeile care sunt pricepute în arta lucrului manual.
 5. Activități juridice și contabile – 74%: Sectorul juridic și cel contabil sunt domenii în care femeile aduc expertiză și profesionalism.
 6. Turism – 72%**: Industria turismului oferă numeroase oportunități de angajare pentru femeile interesate de servicii în domeniul ospitalității și turismului.
 7. Sectorul financiar – 71%: Femeile sunt bine reprezentate în sectorul financiar, ocupând poziții de la contabili și auditori la manageri de investiții.

Pe de altă parte, există și sectoare în care prezența femeilor este mai scăzută. Iată cele mai puțin reprezentate 10 industrii:

 1. Producție de petrol și gaze – 6%
 2. Construcții – 13%
 3. Investigații și securitate – 13%
 4. Silvicultură – 15%
 5. Reparația și întreținerea mașinilor și echipamentelor – 16%
 6. Transport terestru – 18%
 7. Comerț cu transport – 18%
 8. Structuri metalice – 18%
 9. Colectarea și tratarea deșeurilor – 21%

10.Transport pe apă – 22%

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău