Lecția (im)perfectă a Moldovei! Cum luptă micul David cu un Goliat energetic rus. Spînu: Vom ataca Gazprom în judecată

14 Dec. 2022, 10:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Dec. 2022, 10:44 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a declarat, într-un interviu pentru DW, că Chișinăul va da în judecată Gazprom-ul rus pentru neîndeplinirea contractului semnat cu Moldovagaz.

„Criza energetică prin care trece acum Moldova este generată de Gazprom-Kremlin. Și vreau să fiu auzit când spun asta. Dacă acest concern și-ar fi îndeplinit obligațiile contractuale în raport cu Republica Moldova, criza energetică nu ar fi fost, iar toată lumea ar fi asigurată cu gaze și energie”, a spus Spînu.

Vicepremierul acuză Gazprom de faptul că Republica Moldova cumpără astăzi gaz și energie electrică de pe piață.

„Faptul că suntem obligați să cumpărăm gaz și energie electrică de pe piață este vina Gazprom, iar avocații noștri lucrează deja la detalii pentru a da în judecată concernul rus pentru neîndeplinirea contractului. Și vom mai cere daune. A trebuit să redistribuim banii din alte domenii, să luăm împrumuturi pentru a face față crizei energetice”, a adăugat el.

Spînu a amintit că Moldovagaz a semnat un contract cu Gazprom, iar acesta nu a cerut să-l rezilieze sau să schimbe condițiile pentru a reduce volumul livrărilor de gaze: „Pur și simplu își ignoră obligațiile. Și vor plăti pentru asta”.

La începutul lunii octombrie Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova la 5,7 mil. metri cubi/zi. În rezultat Centrala de la Cuciurgan a suspendat exportul de curent electric către malul drept, iar Chișinăul a fost nevoit să cumpere energie electrică de pe piață la prețuri ce ajungeau la 230 euro per MW. Ulterior, la 1 decembrie Chișinăul a decis să cedeze Tiraspolului întreaga cantitate de gaz de 5,7 mil. metri cubi în schimbul curentului electric la un preț de 73 USD/MW, iar necesitățile proprii de gaz să și le asigure din rezerva strategică de 240 mil. metri cubi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

27 Mai 2023, 16:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2023, 16:53 // Actual //  Lupu Eduard

Beyoncé și Jay-Z au doborât multe recorduri în muzică, dar acum au stabilit unul nou: au cumpărat cea mai scumpă locuință din istoria Californiei.

Beyoncé Knowles și Jay-Z, pe numele lui real Shawn Carter, au cumpărat o proprietate de 200 de milioane de dolari în Malibu, California. Se pare că au primit și o reducere, pentru că inițial prețul domeniului era de 295 de milioane de dolari, potrivit Forbes.

Proiectat de renumitul arhitect japonez Tadao Ando, conacul se întinde pe 9.000 de metri pătrați și construcția lui a durat cam 10 ani și jumătate. Casa modernă a fost finalizată în 2014.

Vânzătorul este colectionarul de artă din Los Angeles Bill Bell Jr., care este moștenitorul unei averi făcute din telenovele. Tatăl său, William J. Bell, a produs celebrele telenovele The Young and the Restless (Tânăr și neliniștit) și The Bold and the Beautiful (Dragoste și Putere).

Potrivit L.A. Times, Bell a achiziționat proprietatea la sfârșitul anilor 1990 pentru 14,5 milioane de dolari și l-a angajat pe Ando să creeze o structură modernistă din sticlă și beton. Bell este considerat unul dintre cei mai mari colecționari de artă din lume, deținând numeroase opere de artă de Jeff Koons, Andy Warhol, Damien Hirst, Marcel Duchamp și mulți alții.

Casa de beton are vedere la Oceanul Pacific și are caracteristici uimitoare, o peluză întinsă pe ambele laturi, oferind multă intimitate pentru ultra-celebra familie de cinci persoane. Vânzarea a fost intermediată de Kurt Rappaport, un agent imobiliar foarte cunoscut, care a reprezentat atât cumpărătorul, cât și vânzătorul în tranzacție.
Casa uimitoare are și o plajă privată, o piscină infinită multe elemente Zen.

Casa a fost scoasă la vânzare într-un circuit închis și nu se știe câte dormitoare și băi are sau ce facilități, dar e simplu de intuit că dotările sunt pe măsura gusturile extravagante ale celor doi artiști.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău