România și Ungaria vor semna un acord privind energia electrică cu Azerbaidjan

14 Dec. 2022, 09:36
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Dec. 2022, 09:36 // Actual //  MD Bani

Premierul Ungariei, Viktor Orban, va merge în România, pe 17 decembrie, pentru a semna la Cotroceni, în prezența președintelui Klaus Iohannis, contractul privind „rețeaua electrică Azerbaidjean – România – Ungaria via Georgia”, scrie presa română.

În cadrul întâlnirii vor fi prezenți și premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, președintele Azerbaidjeanului, Ilham Aliyev, precum și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen spun sursele.

Ungaria este dependentă de importurile de gaze naturale – resursă pe care o folosește și pentru producerea de energie electrică. Astfel, caută soluții pentru e reduce din acest deficit.

Astfel, proiectul prevede achiziţia de energie verde din Azerbaidjan, prin Georgia şi România.

Potrivit Comisie Europene urmează să fie semnat un memorandum care prevede construirea unei rețele subacvatice prin Marea Neagră, care ar putea deveni o nouă sursă de energie pentru Uniunea Europeană pe fondul crizei aprovizionării cu energie cauzată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Oct. 2024, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Oct. 2024, 16:46 // Actual //  bani.md

Oligarhul Ilan Șor, implicat în fraude bancare și aflat sub sancțiuni internaționale, a creat cinci companii la Moscova în timpul campaniei electorale pentru prezidențiale și referendumul de aderare a Moldovei la UE din 20 octombrie 2024, conform unei investigații RISE Moldova. Aceste firme sunt specializate în servicii financiare, credite și împrumuturi, iar în două dintre ele Șor s-a asociat cu corporații de stat rusești, inclusiv cu Promsvyazbank, o bancă de stat sancționată internațional.

Conform investigației, Șor ar fi folosit aceste structuri pentru a transfera 15 milioane de dolari în Moldova, bani destinați cumpărării voturilor. Alegătorii racolați urmau să voteze „Nu” la referendum și să sprijine un candidat indicat prin aplicația Telegram din Rusia.

Procurorii Anticorupție și poliția au desfășurat percheziții la persoanele apropiate lui Șor, care au fost implicate în racolarea alegătorilor. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că banii au fost transferați prin intermediul Promsvyazbank, către conturile unor lideri locali și simpatizanți, care gestionau aceste fonduri printr-o aplicație bancară rusească.

În Găgăuzia, o regiune autonomă din sudul Moldovei, guvernatoarea Evghenia Guțul a confirmat un parteneriat cu Promsvyazbank, care oferă carduri pensionarilor și angajaților din sectorul public, facilitând plăți suplimentare prin sistemul MIR.

De asemenea, RISE Moldova a descoperit că Ilan Șor a creat compania А7 împreună cu Promsvyazbank, deținând 51% din acțiuni. În plus, a fondat alte două filiale sub denumiri similare, toate având ca obiectiv oferirea de credite și servicii financiare.

Procuratura Anticorupție monitorizează aceste fluxuri financiare, susținând că beneficiarii fondurilor sunt unii candidați la alegerile prezidențiale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău