S-a detonat bomba! VIDEO SIS a explicat tot cum sunt ascultate telefoanele moldovenilor

14 Dec. 2022, 11:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Dec. 2022, 11:35 // Actual //  Lupu Eduard

Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, oferă detalii cum decurge interceptarea, cine se ocupă de aceasta, ce tehnică este utilizată, precum și cine sunt comanditarii acestora. Declarațiile au fost făcute de către directorul SIS în cadrul dezbaterilor publice de la Parlament de astăzi, 14 decembrie, unde a fost supus consultărilor proiectul de modificare a legii SIS, prin care se va oferi mai multe împuterniciri Serviciului, scrie realitatea.md.

Musteața afirmă că, SIS este unica instituție din țară cu capacitatea tehnică și drept de a face interceptări.

„Un element important despre interceptare. SIS, conform legislației este unica instituției cu capacitatea tehnică și drept de a face interceptări. Nu noi stăm cu căștile pe urechi și stenografiere, în mare parte, dar noi avem acele softuri și acel hardware, care-s interconectate la operatori și ca să avem acces la stream-ul de date și atunci când vine mandatul de la judecător sau procuror noi dăm curs solicitării. De exemplu Serviciul Vamal vine cu o scrisoare de la organul de urmărire penală, unde scrie în baza ordonanței sau în baza mandatului judecător solicităm să dați acces la numărul ăsta de telefon pe userul X de la Vamă. Atunci, noi am făcut trei click-uri și s-a dus. El are user de la distanță. Stă ofițerul de urmărire penală la dânsul în birou cu căștile pe urechi și ascultă. Dacă te uiți după statistică, numai SIS ascultă în țara asta. Dar tehnic, da, noi suntem, așa scrie în lege. Noi suntem unica instituție. E un sofft foarte, foarte scump, dar, foarte scump, credeți-mă. Și de aceea e și logic să fie așa. Și se duce evidența la absolut orice interceptări, filări, la tot se duce evidența. Noi primim săptămânal de la ASP, de la Procuratură – vă rugăm să informați dacă persoana respectivă X a fost subiectul interceptărilor”, explică directorul SIS.

Potrivit lui Alexandru Musteața, toată informația pe interceptare este expediată organului de urmărire penală și procurorului și anume aceste persoane sunt responsabile să anunțe cetățenii care au fost supuși filării, dar nu SIS-ul.

„Procurorii decid mai departe, informează persoana asta sau nu o informează. Nu noi suntem în cazul da, și asta e o problemă la moment. Noi suntem executori, pur executori. Lumea vine la noi și cer să le spunem dacă au fost interceptați sau filați. Eu nu pot să spun, pentru că dacă cauza penală încă nu e închisă, eu pot răspundere penală. Procurorii cu mare fericire vin și  trăsnesc un dosar penal pe nu ofițer SIS, cu o dragoste, asta e, credeți-mă din practică. De aceea pretenții la ziua de azi îs la Procuratură sau în altă parte”, mai spune Musteața.

În data de 13 decembrie, un grup de deputați PAS, în frunte cu președintele Legislativului, Igor Grosu, și președintele Comisiei securitate, apărare și ordine publică, Lilian Carp. Inițiativa legislativă prevede mai multe modificări, care ar permite SIS-ului să obțină mai multe împuterniciri, care în prezent nu le are și îngreunează sau împiedică efectuarea activităților ce prevăd prevenirea și asigurarea securității, inclusiv prin instituirea mandatului judecătoresc și a avertismentului oficial.

Noile modificări legislative propuse ar ajunge în extremă, întrucât prevăd intruziuni în viața privată a cetățenilor, cu accesarea datelor cu caracter personal, cu înștiințarea ulterioară a acestuia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău