Lecții pe care le poți învăța de la startuperii deținători de „unicorni”

10 Iul. 2021, 05:40
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
10 Iul. 2021, 05:40 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Chiar dacă ai deja o afacere sau ești încă la început de cale la sigur ai multe lucruri de învățat de la startuperi. Iată doar câteva lecții.

Identifică problema şi caută o soluție!

Ideile de afaceri excelente încep atunci când o persoană încearcă să rezolve o problemă personală. De exemplu, fondatorii Airbnb, Brian Chesky și Joe Gebbia, au transformat apartamentul lor într-un spațiu de cazare și l-au închiriat pentru a genera venituri. Apoi și-au construit propriul site web și au început afacerea.

Construiește o cultură de companie bazată pe misiune

WeWork este o companie privată, evaluată la 20 miliarde de dolari, care oferă spații de lucru private sau comune în SUA și alte 20 de țări. Prin urmare, companiile mici și mijlocii pot obține cu ușurință un birou în zonele acoperite de WeWork.

Fă mișcări bine chibzuite

Atlassian produce software de afaceri, dar în 2017 compania a achiziționat Trello, care este cunoscută pentru crearea instrumentelor de gestionare a proiectelor. Achiziționarea unui concurent a fost o strategie bine calculată, deoarece Trello a construit un produs mai bun decât Atlassian.

Ambiționează-te să schimbi lumea

O idee extraordinară nu se ivește deodată, dar dacă vei obține sprijin public la fel ca SpaceX, dacă da. Startupul unicornului este evaluat la 31 de miliarde de dolari, iar proiectul de rachete reutilizabil al fondatorului a atras mai multă admirație din partea publicului decât afacerea sa cu mașini electrice.

Înțelege problemele noilor piețe înainte de a te extinde

Uber a schimbat modul în care oamenii de afaceri fac naveta, dar Grab din Singapore pare să îl depășească. Anthony Tan, fondatorul Grab, a introdus plățile electronice în țările care sunt în urmă în ceea ce privește infrastructura financiară, în timp ce Uber s-a luptat de ani de zile încercând să se adapteze în unele părți ale lumii în curs de dezvoltare.

Caută o piață de nișă

Piața de consum este mare și, din această cauză, tinerii antreprenori ambițioși intră fără să se gândească la concurență. De aceea, este recomandat ca un antreprenor să își găsească o nișă cu câțiva clienți, dar cu o concurență redusă. Desktop Metal și Rocket Lab sunt startupuri unicorn care au avut obiective ambițioase și au căutat o piață de nișă pentru ideile lor.

Sursa: Telegram, antreprenor.md.

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ