Lecții pe care le poți învăța de la startuperii deținători de „unicorni”

10 Iul. 2021, 05:40
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
10 Iul. 2021, 05:40 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Chiar dacă ai deja o afacere sau ești încă la început de cale la sigur ai multe lucruri de învățat de la startuperi. Iată doar câteva lecții.

Identifică problema şi caută o soluție!

Ideile de afaceri excelente încep atunci când o persoană încearcă să rezolve o problemă personală. De exemplu, fondatorii Airbnb, Brian Chesky și Joe Gebbia, au transformat apartamentul lor într-un spațiu de cazare și l-au închiriat pentru a genera venituri. Apoi și-au construit propriul site web și au început afacerea.

Construiește o cultură de companie bazată pe misiune

WeWork este o companie privată, evaluată la 20 miliarde de dolari, care oferă spații de lucru private sau comune în SUA și alte 20 de țări. Prin urmare, companiile mici și mijlocii pot obține cu ușurință un birou în zonele acoperite de WeWork.

Fă mișcări bine chibzuite

Atlassian produce software de afaceri, dar în 2017 compania a achiziționat Trello, care este cunoscută pentru crearea instrumentelor de gestionare a proiectelor. Achiziționarea unui concurent a fost o strategie bine calculată, deoarece Trello a construit un produs mai bun decât Atlassian.

Ambiționează-te să schimbi lumea

O idee extraordinară nu se ivește deodată, dar dacă vei obține sprijin public la fel ca SpaceX, dacă da. Startupul unicornului este evaluat la 31 de miliarde de dolari, iar proiectul de rachete reutilizabil al fondatorului a atras mai multă admirație din partea publicului decât afacerea sa cu mașini electrice.

Înțelege problemele noilor piețe înainte de a te extinde

Uber a schimbat modul în care oamenii de afaceri fac naveta, dar Grab din Singapore pare să îl depășească. Anthony Tan, fondatorul Grab, a introdus plățile electronice în țările care sunt în urmă în ceea ce privește infrastructura financiară, în timp ce Uber s-a luptat de ani de zile încercând să se adapteze în unele părți ale lumii în curs de dezvoltare.

Caută o piață de nișă

Piața de consum este mare și, din această cauză, tinerii antreprenori ambițioși intră fără să se gândească la concurență. De aceea, este recomandat ca un antreprenor să își găsească o nișă cu câțiva clienți, dar cu o concurență redusă. Desktop Metal și Rocket Lab sunt startupuri unicorn care au avut obiective ambițioase și au căutat o piață de nișă pentru ideile lor.

Sursa: Telegram, antreprenor.md.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO