Legea care interzice publicitatea pariurilor va fi modificată: va spori finanțarea sportului

18 Apr. 2024, 16:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
18 Apr. 2024, 16:42 // Actual //  Soroceanu Olga

Legea privind interzicerea publicității jocurilor de noroc va fi modificată pentru a oferi surse de finanțare suplimentare pentru sportul profesionist și de amatori. Informația a fost anunțată de către ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, la o întâlnire recentă cu reprezentanții federațiilor de profil, în contextul discuțiilor despre noua lege a sportului, scrie Ziarul National.

Juristul Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), Ion Poalelungi,  a declarat la emisiunea Total Sport de la canalul We Sport că proiectul legat de publicitate va fi transmis Parlamentului.

„Din ce cunoaștem și s-a anunțat la ședință, se dorește ca cel puțin ceea ce ține de interdicția publicității pariurilor sportive să fie eliminat. Domnul ministru a anunțat că va fi transmis Parlamentului o propunere de modificare. Pentru noi această interzicere este nu prea binevenită, chiar deloc, deoarece ea limitează una din sursele de bază care este astăzi în sport”, a spus reprezentantul FMF.

Revenind la Legea Sportului, Ion Poalelungi a menționat că federațiile sportive au optat și pentru eliminarea din proiectul supus discuțiilor a punctului care prevede interzicerea pariurilor sportive la evenimente sportive, alături de băuturi alcoolice și produse din tutun.

Acesta a fost susținut și de către directorul Academiei FMF, Corneliu Popovici, care a menționat că nu este corect ca interdicția pentru publicitatea băuturilor alcoolice și a tutunului să fie aplicate și pentru betting.

„Noi vorbim despre pariuri, care este o sursă de venit de bază pentru funcționarea sportului în întreaga lume”, a insistat Popovici.

Anterior, tot la Total Sport, ministrul Dan Perciun a declarat că se poartă discuții cu părțile interesate pentru eliminarea unor restricții la publicitatea jocurilor de noroc. 

„Noi am văzut cifrele, am discutat cu reprezentanții Loteriei. Există un proces de discuție în acest sens. Unde interesul nostru coincide, este să fiscalizăm cât mai mult din jocurile de noroc online, care astăzi se desfășoară ilegal, dinafara Republicii Moldova și la care în continuare au acces cetățenii noștri. Asta le-ar permite și lor să-și majoreze veniturile și, respectiv, să poată să investească mai mult în sport. Dar în egală măsură nu ar avea și un impact asupra interesului public”, a dat detalii ministrul Educației și Cercetării.

Amintim că publicitatea jocurilor de noroc, inclusiv a pariurilor sportive, a fost interzisă de la 1 ianuarie 2022. Mai mulți economiști, dar și reprezentanți ai federațiilor sportive, Comitetului Național Olimpic și Sportiv au criticat această decizie. Potrivit lor, interdicția favorizează dezvoltarea jocurilor de noroc neautorizate, dar și reduce substanțial finanțarea sportului. 

Un raport al Curții de Conturi, făcut public în decembrie 2023, arată că aproximativ 60% din piața jocurilor de noroc din Republica Moldova este în zona gri, iar bugetul de stat ratează venituri substanțiale din impozite și taxe aplicate domeniului.

Realitatea Live

25 Mai 2024, 07:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
25 Mai 2024, 07:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Citigroup, HSBC şi Barclays le vor cere angajaţilor să revină la birou 5 zile pe săptămână, pe măsură ce noile reglementări din domeniul financiar îngreunează lucratul remote, scrie Bloomberg.

Aceste bănci sunt cunoscute ca fiind cele mai flexibile în privinţa muncii de la distanţă, însă Financial Industry Regulatory Authority (FINRA), principalul organ de supraveghere al industriei, vrea să reinstaureze anumite reguli utilizate de pandemie.

Este vorba de nişte reglementări cu privire la supravegherea angajaţilor şi inspecţii la locul de muncă. Regulile au fost relaxate la începutul pandemiei pentru a putea oferi flexibilitate angajaţilor din industria financiară, însă acum FINRA vrea ridicarea acestor excepţii.

Mişcarea îî va afecta cel mai mult pe angajaţii Barclays, unde câteva mii de lucrători din investment banking vor trebui să se întoarcă la birou sau să călătorească pentru a se întâlni cu clienţii. Totodată, aproximativ 600 de angajaţi ai Citigroup şi 530 ai HSBC vor fi nevoiţi să revină la serviciu fizic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău