Săptămâna care a trecut a fost caracterizată de două procese simultane pe piața valutară: 1) aprecierea continua a valutei americane USD pe piețele internaționale 2) continuarea procesului de depreciere ușoară a leului moldovenesc față de principalele valute din țările cu care Moldova deține relații economice, susține economistul Veaceslav Ioniță.
Leul moldovenesc s-a depreciat cu 1,6% față de 10 valute de bază din coșul valutar IVM-10 ajungând cu 2,7% mai slabă decât la începutul acestui an. De la începutul războiului din Ucraina, BNM a intervenit activ pe piața valutară, fapt ce a permis menținerea și chiar aprecierea valutei naționale față de principalele valute de referință din comerțului moldovenesc. Această apreciere a permis evitarea procesului de accelerare a inflației determinate de importuri. Însă pe de altă parte o valută puternică afectează exporturile moldovenești. Din acest motiv pentru noi este clară politica BNM de a relaxa puțin piața valutară, cea ce a dus la o depreciere ușoară a leului moldovenesc pe parcursul a ultimilor trei săptămâni.
În săptămâna care a trecut leul moldovenesc s-a depreciat față de 9 valute din coșul valutar, cu excepția lirei turcești, care trece printr-un proces lung de depreciere, iar inflația anuală în Turcia a ajuns la 70% în creștere cu 16% față de luna precedentă.
De la începutul anului leul moldovenesc s-a întărit față de 6 valute a principalelor parteneri comerciali ai Moldovei. Cel mai mult s-a apreciat față de lira turcească (+9,7%). Față de EURO leul moldovenesc în prezent este cu 0,8% mai puternic decât la începutul anului”, a explicat Ioniță.
Potrivit economistului, față de perechea valutară EURO&USD leul moldovenesc are o poziție stabilă în ultimii 7 ani. Astfel, chiar dacă pe parcursul anului asistăm la o fluctuație de +/- 10% față de aceste două valute, totuși în fiecare an cursul valutar față de EURO&USD este relativ la fel. În prezent avem o tendință clară de apreciere a dolarului american care este cu aproape 2 lei sau 11% mai puternic decât în ultimii ani. Euro din contra a înregistrat o depreciere ușoară în ultimii doi ani. Însă această evoluție este cel mai mult determinat de contextul internațional și mai puțin de cel local.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!