Lipsa gazului paralizează Transnistria! Locuitorii, lăsați în frig

01 Ian. 2025, 12:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Ian. 2025, 12:17 // Actual //  Ursu Victor

Compania „Tiraspoltransgaz-Transnistria” a anunțat consumatorii despre oprirea livrării gazului începând de astăzi, de la prânz, din cauza încetării furnizărilor din Rusia. În blocurile de locuințe, gazul va rămâne disponibil doar pentru gătit, utilizând rezervele existente din conductele de gaz până când presiunea în rețea va atinge un nivel critic. Locuitorii din regiune au fost îndemnați să închidă robinetele de gaz și să nu încerce să restabilească livrările pe cont propriu.

Compania „Tirasteploenergo” a informat că, începând de la ora 07:00 dimineața, a fost oprită livrarea de căldură și apă caldă către blocurile de locuințe, din cauza lipsei de gaz. Excepție fac spitalele și instituțiile sociale, care continuă să fie aprovizionate.

Centrala electrică de la Cuciurgan (MGRES), principalul producător de energie al regiunii, a trecut de astăzi pe cărbune, având rezerve suficiente pentru a funcționa timp de 50–52 de zile. Autoritățile locale au declarat că, în acest interval, Transnistria va avea energie electrică asigurată.

Contractul dintre centrala MGRES și autoritățile din Republica Moldova a expirat, iar din cauza lipsei de gaz, centrala nu mai poate furniza energie electrică ieftină către malul drept al Nistrului, controlat de Chișinău.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Ian. 2025, 11:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Ian. 2025, 11:22 // Actual //  Ursu Victor

Operatorul slovac de sisteme electrice, compania de stat SEPS, a anunțat că va continua livrările de energie electrică către Ucraina în cadrul ajutorului de urgență, conform contractului în vigoare cu compania ucraineană de stat „Ukrenergo”. Informația a fost publicată de iRozhlas, citând declarația SEPS.

Conform comunicatului, livrările vor fi realizate prin toate liniile de înaltă tensiune în regim normal, în ciuda amenințărilor recente ale prim-ministrului slovac Robert Fico.

La sfârșitul lunii decembrie, Fico a declarat că Slovacia ar putea opri exporturile de energie electrică către Ucraina dacă, de la 1 ianuarie 2025, Kievul oprește tranzitul gazelor rusești. Premierul slovac a afirmat că încetarea tranzitului ar putea genera costuri suplimentare pentru Europa, estimate la 120 de miliarde de euro în perioada 2025–2026, iar Slovacia ar pierde aproximativ 500 de milioane de euro anual.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a numit amenințările lui Fico o încercare de a deschide un „al doilea front energetic” împotriva Ucrainei. „Se pare că [Vladimir] Putin i-a cerut lui Fico să acționeze împotriva intereselor Slovaciei, amenințând să oprească livrările de urgență de energie electrică către Ucraina în plină iarnă, când sistemul nostru energetic este supus atacurilor rusești”, a declarat Zelenski.

Pe 3 ianuarie, Fico a mai afirmat că Slovacia ar putea reduce ajutorul pentru refugiații ucraineni aflați pe teritoriul său, ca răspuns la oprirea tranzitului de gaze rusești.

În aceeași seară, la Bratislava, a avut loc un miting împotriva politicii pro-ruse a lui Robert Fico și în sprijinul Ucrainei. Potrivit publicației locale Aktuality, aproximativ 4.000 de persoane s-au adunat în fața clădirii guvernului. Evenimentul a fost organizat de asociația civică „Pace pentru Ucraina”. Manifestanții au purtat steaguri ale Slovaciei și Uniunii Europene, iar imnul UE, „Oda bucuriei” din Simfonia a IX-a a lui Beethoven, a răsunat în timpul protestului. Printre sloganurile afișate s-au numărat: „Slovacia este Europa!”, „Fico, mută-te la Moscova!” și „Nu suntem puntea Rusiei!”.

În cadrul mitingului, politiciana de opoziție Lucia Štasselová a reamintit de invadarea Cehoslovaciei de către trupele sovietice în 1968. „Nu voi permite ca această țară să cadă sub influența politică a Rusiei”, a declarat ea.

Livrările de gaze rusești către Uniunea Europeană prin Ucraina s-au oprit pe 1 ianuarie, după expirarea contractului de cinci ani dintre Gazprom și Naftogaz și refuzul Kievului de a-l prelungi. Sistemul de transport al gazelor din Ucraina era ultima rută de tranzit către Europa Centrală, după explozia gazoductelor Nord Stream și suspendarea fluxurilor prin conducta Iamal-Europa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală