Livezile pomicole vor putea fi defrișate în baza deciziei proprietarului. Proceduri mai simple și accesibile

20 Apr. 2022, 17:20
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Apr. 2022, 17:20 // Actual //  MD Bani

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi modificările cu privire la modul de casare şi defrişare a plantaţiilor perene, fiind incluse proceduri simplificate, accesibile și clare pentru toate părțile implicate. Astfel, Plantațiile perene (livezi pomicole, culturi nucifere și arbuști fructiferi) vor putea fi casate și defrișate în baza deciziei proprietarului, cu excepția plantațiilor viticole și construcțiilor horticole, care reprezintă elemente ale spațiilor verzi.

Conform noilor modificări, pentru a ține cont de modul în care sunt valorificate terenurile, deținătorii de plantații perene care au realizat defrișarea vor trebui să depună la autoritatea administrativă teritorială doar o declarație de defrișare a plantației, conform modelului stabilit de proiect.

Modificările au fost aprobate pentru a simplifica procesul de defrișare a plantațiilor perene care nu corespund cerințelor actuale de piață și pentru înființarea plantațiilor noi de livezi, acestea urmând a fi subvenționate din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

De asemenea, proiectul prevede o procedură specială de casare și defrișare a plantațiilor perene care sunt proprietate publică a statului sau unităților administrativ-teritoriale. Pentru casarea acestora sunt stabilite anumite condiții, iar operațiunea de casare va fi executată de către o comisie, în care vor fi incluși și reprezentanți ai subdiviziunilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în cazul plantației afectate de boli sau viruși.

Deținătorii plantațiilor perene proprietate privată vor fi obligați să respecte aceste condiții, în cazul în care înființarea plantației a fost subvenționată de către stat sau deținătorul intenționează să depună cerere privind acordarea sprijinului financiar din Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural pentru defrișarea plantațiilor, pentru care se oferă 10 mii lei per ha.

Până în prezent, procedura de casare dura mai mult de trei luni. În cazul în care proprietarul intenționa să caseze o plantație perenă, era nevoit să urmeze o procedură birocratică, de durată și dependentă de voința autorităților publice locale și raionale, arată autorii proiectului.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, pe teritoriul țării sunt peste 135 mii ha de plantații perene (cu excepția viței de vie), dintre care peste 50 % sunt plantații cu termenul de exploatare depășit sau sunt înființate în sistem clasic și semi-intensiv de cultură, ce nu oferă o productivitate și calitate

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO