Livezile pomicole vor putea fi defrișate în baza deciziei proprietarului. Proceduri mai simple și accesibile

20 Apr. 2022, 17:20
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Apr. 2022, 17:20 // Actual //  MD Bani

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi modificările cu privire la modul de casare şi defrişare a plantaţiilor perene, fiind incluse proceduri simplificate, accesibile și clare pentru toate părțile implicate. Astfel, Plantațiile perene (livezi pomicole, culturi nucifere și arbuști fructiferi) vor putea fi casate și defrișate în baza deciziei proprietarului, cu excepția plantațiilor viticole și construcțiilor horticole, care reprezintă elemente ale spațiilor verzi.

Conform noilor modificări, pentru a ține cont de modul în care sunt valorificate terenurile, deținătorii de plantații perene care au realizat defrișarea vor trebui să depună la autoritatea administrativă teritorială doar o declarație de defrișare a plantației, conform modelului stabilit de proiect.

Modificările au fost aprobate pentru a simplifica procesul de defrișare a plantațiilor perene care nu corespund cerințelor actuale de piață și pentru înființarea plantațiilor noi de livezi, acestea urmând a fi subvenționate din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

De asemenea, proiectul prevede o procedură specială de casare și defrișare a plantațiilor perene care sunt proprietate publică a statului sau unităților administrativ-teritoriale. Pentru casarea acestora sunt stabilite anumite condiții, iar operațiunea de casare va fi executată de către o comisie, în care vor fi incluși și reprezentanți ai subdiviziunilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în cazul plantației afectate de boli sau viruși.

Deținătorii plantațiilor perene proprietate privată vor fi obligați să respecte aceste condiții, în cazul în care înființarea plantației a fost subvenționată de către stat sau deținătorul intenționează să depună cerere privind acordarea sprijinului financiar din Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural pentru defrișarea plantațiilor, pentru care se oferă 10 mii lei per ha.

Până în prezent, procedura de casare dura mai mult de trei luni. În cazul în care proprietarul intenționa să caseze o plantație perenă, era nevoit să urmeze o procedură birocratică, de durată și dependentă de voința autorităților publice locale și raionale, arată autorii proiectului.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, pe teritoriul țării sunt peste 135 mii ha de plantații perene (cu excepția viței de vie), dintre care peste 50 % sunt plantații cu termenul de exploatare depășit sau sunt înființate în sistem clasic și semi-intensiv de cultură, ce nu oferă o productivitate și calitate

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău