Locul din România, unic în Europa de unde s-au extras zeci de tone de aur. De ce trebuie să-l vizitezi toamna

06 Sept. 2022, 10:03
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Sept. 2022, 10:03 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

România este cunoscută pentru peisajele sale naturale care te cuceresc prin frumusețea lor. Există un loc, mai puțin cunoscut, unde s-au extras zeci de tone de aur și este considerat o destinație unică în Europa. Vei rămâne surprins de ce vei vedea acolo.

Locul unic în Europa se află la zece kilometri de Deva. Trebuie să urci pe un drum aproape pustiu și la capăt ajungi la Săcărâmb, o așezare izolată și înconjurată de munți și păduri. De asemenea, aici o să vezi ulițe în pantă, mărginite de garduri din piatră. Atmosfera este desprinsă din altă lume, iar panorama este una incredibilă, scrie digi24.

Cel mai bun loc pentru o vedere de ansamblu este pe platoul de lângă ruinele lovite de trăsnet, acolo unde a fost biserica greco-catolică. Se spune că numele vine de la ,să cărăm’. Oamenii și-l spuneau altora atunci când au dat de aur în secolele trecute. Aici s-a deschis și prima mină în secolul al XVII-lea și s-au extras tone de aur și alte metale prețioase.

Cea mai mare cantitate de aur extrasă din zonă a fost în perioada Austro-Ungariei, condusă de Franz Iosef. Expansiunea exploatărilor aurifere a început în secolul al XVIII-lea, ulterior în următoarele decenii au fost extrase de aici nu mai puțin de 40 de tone de aur de 24 de karate.

Nu doar cu aurul din galeriile care se întind încă pe sub pământul din sat se mândresc localnicii sau cu aerul despre care spun că e printre cele mai ionizate din ţară, ci si cu o pădure de fag cu scoarţa foarte deschisă la culoare, care şi-a câştigat în timp renumele de „pădurea de argint”.

Majoritatea turiștilor recomandă să fie vizitat toamna, pentru peisajul auriu.

În localitate au rămas foarte puțini localnici, majoritatea fiind pensionari.

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău