Locul din România, unic în Europa de unde s-au extras zeci de tone de aur. De ce trebuie să-l vizitezi toamna

06 Sept. 2022, 10:03
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
06 Sept. 2022, 10:03 // Au Bani //  MD Bani

România este cunoscută pentru peisajele sale naturale care te cuceresc prin frumusețea lor. Există un loc, mai puțin cunoscut, unde s-au extras zeci de tone de aur și este considerat o destinație unică în Europa. Vei rămâne surprins de ce vei vedea acolo.

Locul unic în Europa se află la zece kilometri de Deva. Trebuie să urci pe un drum aproape pustiu și la capăt ajungi la Săcărâmb, o așezare izolată și înconjurată de munți și păduri. De asemenea, aici o să vezi ulițe în pantă, mărginite de garduri din piatră. Atmosfera este desprinsă din altă lume, iar panorama este una incredibilă, scrie digi24.

Cel mai bun loc pentru o vedere de ansamblu este pe platoul de lângă ruinele lovite de trăsnet, acolo unde a fost biserica greco-catolică. Se spune că numele vine de la ,să cărăm’. Oamenii și-l spuneau altora atunci când au dat de aur în secolele trecute. Aici s-a deschis și prima mină în secolul al XVII-lea și s-au extras tone de aur și alte metale prețioase.

Cea mai mare cantitate de aur extrasă din zonă a fost în perioada Austro-Ungariei, condusă de Franz Iosef. Expansiunea exploatărilor aurifere a început în secolul al XVIII-lea, ulterior în următoarele decenii au fost extrase de aici nu mai puțin de 40 de tone de aur de 24 de karate.

Nu doar cu aurul din galeriile care se întind încă pe sub pământul din sat se mândresc localnicii sau cu aerul despre care spun că e printre cele mai ionizate din ţară, ci si cu o pădure de fag cu scoarţa foarte deschisă la culoare, care şi-a câştigat în timp renumele de „pădurea de argint”.

Majoritatea turiștilor recomandă să fie vizitat toamna, pentru peisajul auriu.

În localitate au rămas foarte puțini localnici, majoritatea fiind pensionari.

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău