Lovitura de care se temea Putin a venit din partea Occidentului: Rusia izbită într-un domeniu crucial

18 Apr. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Apr. 2023, 05:30 // Actual //  bani.md

După începerea războiului declanșat de Putin în Ucraina, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei.

Astfel, Rusia a pierdut piața europeană de gaze naturale, petrol, produse rafinate și cărbune. Dar acum, la summitul Grupului G7 desfășurat la Sapporo, Japonia, pe 15-16 aprilie 2023, s-a aprobat un nou acord pentru stoparea importurilor de combustibil nuclear din Rusia de către țările vestice.

Industria nucleară a Rusiei rămăsese singura care nu fusese supusă sancțiunilor Occidentului de la izbucnirea războiului din Ucraina. Președintele Vladimir Putin nu va mai putea vinde combustibil nuclear țărilor occidentale după ce Marea Britanie, SUA, Canada, Japonia și Franța au ajuns la un acord pentru a se înlătura de aprovizionarea cu energie nucleară rusă, la reuniunea miniștrilor energiei din G7 desfășurată în Japonia, potrivit Times.

Rusia este un mare exportator de tehnologie nucleară și combustibil în Occident, în ciuda războiului din Ucraina. Anul trecut, Franța și SUA au cheltuit în total aproape 1 miliard de lire sterline pe energia nucleară rusă, se arată într-un raport al Royal United Services Institute.

La o întâlnire de la Sapporo, Japonia, aliații occidentali din Grupul G7 au convenit să se îndepărteze de resursele de combustibili nucleari rusești. Acordul va asigura aprovizionarea cu combustibili nucleari în timpul războiului și va permite cooperarea în găsirea surselor viitoare.

Combustibilul precum uraniul îmbogățit este folosit pentru a exploata centralele nucleare, care reprezintă 15% din aprovizionarea cu energie a Marii Britanii. Aproximativ 69% din energia Franței provine din domeniul nuclear.

Grant Shapps, secretarul pentru securitatea energetică, a spus că Putin a încercat să folosească petrolul, gazele și tehnologia nucleară rusă pentru a ține lumea la cheremul său. „Acesta este următorul pas vital, unirea cu alte țări pentru a-i arăta lui Putin că Rusia nu mai este binevenită și pentru a susține securitatea energetică globală prin utilizarea unei aprovizionări internaționale de încredere cu combustibil nuclear din surse sigure”, a spus el.

În drum spre Japonia, Shapps a vizitat Coreea de Sud, unde a încercat să mobilizeze investiții în industria nucleară britanică.

Guvernul a lansat un concurs pentru proiectarea și construirea de reactoare nucleare modulare mici și, de asemenea, continuă cu planurile pentru uzina Sizewell C din Suffolk. Anul trecut, miniștrii au încetat implicarea chineză în proiect pe fondul preocupărilor de securitate.

Grupurile de presiune pentru industria nucleară din toate națiunile G7 au cerut țărilor occidentale să investească mai mult pentru a pune capăt dependenței energetice de Rusia.

Tom Greatrex, directorul executiv al Asociației Industriei Nucleare, a spus că investițiile vor aduce „locuri de muncă pentru Marea Britanie” și „securitate energetică pentru prietenii noștri”.

„Marea Britanie are o poziție unică pentru a ajuta aliații noștri să reducă utilizarea combustibilului nuclear rusesc prin construirea propriilor capacități de combustibil nuclear la Springfields și Capenhurst”, a spus el. „Ar trebui să continuăm și să ne aprofundăm cooperarea cu partenerii noștri G7 pentru a promova investițiile nucleare la fiecare nivel”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 16:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 16:36 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un nou cadru legislativ menit să protejeze investitorii de retail de riscurile asociate instrumentelor financiare speculative. Modificările aduse legii privind piața de capital prevăd interzicerea opțiunilor binare și impun restricții stricte asupra contractelor pentru diferențe (CFD), cu efect de levier.

Noile reglementări vizează în special interzicerea promovării și vânzării agresive a acestor produse către persoane fizice care nu sunt investitori profesioniști. Astfel, devin ilegale: publicitatea înșelătoare și promisiunile de câștiguri rapide, utilizarea bonusurilor condiționate, atragerea de clienți prin call-centere, social media, radio și TV și modelele de business în care furnizorii câștigă din pierderile clienților.

Opțiunile binare – comparate de autorități cu pariurile – sunt complet interzise, iar în cazul CFD-urilor este limitată promovarea produselor care implică efect de levier ridicat, adesea prezentate drept oportunități rapide de îmbogățire.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) are acum competența de a bloca publicitatea înșelătoare și de a emite alerte publice, iar încălcarea noilor prevederi constituie infracțiune penală.

Măsurile nu afectează accesul investitorilor la instrumente derivate tranzacționate pe piețe reglementate sau platforme MTF, însă CNPF avertizează populația să verifice dacă furnizorii sunt autorizați, fie de CNPF, fie de autorități internaționale, înainte de a investi.

Republica Moldova se aliniază astfel practicii europene de protecție a investitorilor individuali, punând capăt promovării agresive a produselor speculative care au generat pierderi masive pentru mii de persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA