Lovitura de care se temea Putin a venit din partea Occidentului: Rusia izbită într-un domeniu crucial

18 Apr. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Apr. 2023, 05:30 // Actual //  bani.md

După începerea războiului declanșat de Putin în Ucraina, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei.

Astfel, Rusia a pierdut piața europeană de gaze naturale, petrol, produse rafinate și cărbune. Dar acum, la summitul Grupului G7 desfășurat la Sapporo, Japonia, pe 15-16 aprilie 2023, s-a aprobat un nou acord pentru stoparea importurilor de combustibil nuclear din Rusia de către țările vestice.

Industria nucleară a Rusiei rămăsese singura care nu fusese supusă sancțiunilor Occidentului de la izbucnirea războiului din Ucraina. Președintele Vladimir Putin nu va mai putea vinde combustibil nuclear țărilor occidentale după ce Marea Britanie, SUA, Canada, Japonia și Franța au ajuns la un acord pentru a se înlătura de aprovizionarea cu energie nucleară rusă, la reuniunea miniștrilor energiei din G7 desfășurată în Japonia, potrivit Times.

Rusia este un mare exportator de tehnologie nucleară și combustibil în Occident, în ciuda războiului din Ucraina. Anul trecut, Franța și SUA au cheltuit în total aproape 1 miliard de lire sterline pe energia nucleară rusă, se arată într-un raport al Royal United Services Institute.

La o întâlnire de la Sapporo, Japonia, aliații occidentali din Grupul G7 au convenit să se îndepărteze de resursele de combustibili nucleari rusești. Acordul va asigura aprovizionarea cu combustibili nucleari în timpul războiului și va permite cooperarea în găsirea surselor viitoare.

Combustibilul precum uraniul îmbogățit este folosit pentru a exploata centralele nucleare, care reprezintă 15% din aprovizionarea cu energie a Marii Britanii. Aproximativ 69% din energia Franței provine din domeniul nuclear.

Grant Shapps, secretarul pentru securitatea energetică, a spus că Putin a încercat să folosească petrolul, gazele și tehnologia nucleară rusă pentru a ține lumea la cheremul său. „Acesta este următorul pas vital, unirea cu alte țări pentru a-i arăta lui Putin că Rusia nu mai este binevenită și pentru a susține securitatea energetică globală prin utilizarea unei aprovizionări internaționale de încredere cu combustibil nuclear din surse sigure”, a spus el.

În drum spre Japonia, Shapps a vizitat Coreea de Sud, unde a încercat să mobilizeze investiții în industria nucleară britanică.

Guvernul a lansat un concurs pentru proiectarea și construirea de reactoare nucleare modulare mici și, de asemenea, continuă cu planurile pentru uzina Sizewell C din Suffolk. Anul trecut, miniștrii au încetat implicarea chineză în proiect pe fondul preocupărilor de securitate.

Grupurile de presiune pentru industria nucleară din toate națiunile G7 au cerut țărilor occidentale să investească mai mult pentru a pune capăt dependenței energetice de Rusia.

Tom Greatrex, directorul executiv al Asociației Industriei Nucleare, a spus că investițiile vor aduce „locuri de muncă pentru Marea Britanie” și „securitate energetică pentru prietenii noștri”.

„Marea Britanie are o poziție unică pentru a ajuta aliații noștri să reducă utilizarea combustibilului nuclear rusesc prin construirea propriilor capacități de combustibil nuclear la Springfields și Capenhurst”, a spus el. „Ar trebui să continuăm și să ne aprofundăm cooperarea cu partenerii noștri G7 pentru a promova investițiile nucleare la fiecare nivel”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău