Prăbuşirea cu 40% a vânzărilor de PC-uri produse de Apple este cea mai abruptă dintre marii producători de computere

17 Apr. 2023, 07:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2023, 07:35 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Vânzările de computere personale produse de Apple au scăzut cu 40,5% în primul trimestru, după ce cererea slabă şi o supraofertă la nivelul întregii industrii au afectat în mod special producătorul Mac, conform Bloomberg.

Vânzările tuturor producătorilor de PC-uri combinate s-au prăbuşit cu 29%, la 56,9 milioane de unităţi şi au scăzut sub nivelurile de la începutul anului 2019, deoarece valul de cerere determinat de munca la distanţă din pandemie s-a evaporat, potrivit celui mai recent raport al IDC. Dintre liderii pieţei, Lenovo Group Ltd. şi Dell Technologies Inc. au înregistrat scăderi de peste 30%, în timp ce vânzările HP Inc. au scăzut cu 24,2%. Nici-un brand important nu a fost scutit de încetinire, Asustek Computer Inc. completând top 5 cu o scădere de 30,3%.

Raportul reprezintă o lovitură deosebită pentru Apple, ale cărei vânzări au rezistat în mare parte de la debutul pandemiei. Cu toate acestea, compania îşi pregătise investitorii pentru rezultate mai slabe în cazul unora dintre echipamentele sale hardware, contextul economic precar ameninţând să diminueze entuziasmul pentru produsele Apple.

Scăderi pe piaţa PC-urilor au fost observate de mai multe trimestre, iar o revenire în a doua jumătate a anului este încă posibilă, a declarat Anurag Rana, analist la Bloomberg Intelligence. Apple a fost afectată în special de o expunere mai mare la piaţa de consum şi de comparaţii mai dificile cu o perioadă puternică din anul precedent, a adăugat acesta.

Ultima dată când Apple a suferit o scădere atât de abruptă a cererii de Mac, industria tehnologică se confrunta cu falimentul dot-com.

În timp ce face faţă celei mai recente crize, Apple pregăteşte noi modele care ar putea contribui la stimularea cererii. Compania se pregăteşte să lanseze următoarea gamă de laptopuri şi desktopuri în cursul acestui an, inclusiv un nou iMac.

În timpul unei teleconferinţe privind câştigurile din februarie, directorul financiar Luca Maestri a declarat că firma se aşteaptă ca veniturile Mac să scadă cu un procent de două cifre în trimestrul care se va încheia în martie. În timpul aceleiaşi teleconferinţe, directorul general Tim Cook a declarat că lansarea cu succes a unui produs informatic în anul precedent înseamnă că cifrele actuale ale vânzărilor MacBook se confruntă cu comparaţii dificile, iar compania continuă să se confrunte cu un mediu economic „dificil”.
Încetinirea cheltuielilor de consum din ultimul an a dus la scăderi de două cifre ale vânzărilor de smartphone-uri şi la acumularea unei supraoferte în rândul celor mai importanţi furnizori de cipuri de memorie din lume. Samsung Electronics Co. care furnizează memorii pentru dispozitive portabile, precum şi pentru PC-uri de birou şi laptopuri, a declarat săptămâna trecută că reduce producţia de memorii după ce a raportat cel mai slab profit de la criza financiară din 2009.

Un aspect pozitiv este că scăderea cererii le oferă producătorilor timp şi spaţiu de manevră „pentru a face schimbări, deoarece multe fabrici încep să exploreze opţiuni de producţie în afara Chinei”, a declarat IDC în raport. Apple diversifică treptat geografia bazei sale de producţie, în condiţiile în care tensiunile care se nasc între Washington şi Beijing ameninţă să perturbe lanţul său de aprovizionare atent orchestrat.

Privind spre 2024, cercetătorii IDC prevăd o potenţială revenire a producătorilor de PC-uri, determinată de o combinaţie între hardware-ul îmbătrânit care va trebui înlocuit şi o economie globală în curs de îmbunătăţire.

Pentru mai multe știri in-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 17:08 // Actual //  Lupu Eduard

Deputații din Republica Moldova au aprobat în lectura a doua un proiect de modificare a unor acte normative, garantând asigurarea medicală pentru cei care se angajează în țară.

Proiectul, dezvoltat de Ministerul Sănătății în colaborare cu Compania Națională de Asigurări în Medicină, urmărește menținerea calității de persoană asigurată pentru beneficiarii de protecție temporară chiar și după încheierea stării de urgență. Aceste persoane vor avea drepturi și obligații similare cu cetățenii Republicii Moldova în ceea ce privește asigurarea medicală obligatorie. Statutul de persoană asigurată va fi acordat sau suspendat pe baza informațiilor furnizate de angajatori Serviciului Fiscal de Stat, care sunt esențiale pentru determinarea drepturilor sociale și medicale.

Anterior, refugiații ucraineni care se angajau în Moldova primeau statut de asigurat medical în baza unei derogări legislative, conform unei dispoziții a Comisiei pentru Situații Excepționale.

Conform statisticilor, la începutul lunii februarie, 1302 cetățeni ucraineni erau angajați în Republica Moldova. Costurile pentru serviciile medicale acordate acestora vor fi suportate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, în limitele bugetului aprobat pentru anul 2024.

În plus, parlamentul a adoptat un amendament propus de deputata Marina Morozova, care va simplifica procedura de înregistrare a șomerilor ca beneficiari de asigurare medicală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău