Banca Națională a Moldovei desfășoară procesul de supraveghere a unităților de schimb valutar din Republica Moldova. Banca centrală urmărește respectarea legislației valutare ce ține de activitatea unităților de schimb valutar, precum și respectarea prevederilor legale cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, aferente domeniului.
Astfel, BNM a efectuat 23 de controale și a aplicat opt avertismente și șase amenzi.
Potrivit BNM, în prezent în Republica Moldova activează 1.139 de case de schimb valutar, cu 21 mai puţine decât erau la începutul anului. Dintre acestea, 754 sunt proprietate a băncilor, iar 385 operează în baza licențelor eliberate de BNM.
Operațiunile sunt raportate Inspectoratului Fiscal Principal de Stat. Rulajul anual al tuturor unităților de schimb valutar este estimat la circa patru miliarde de dolari, iar 80% din schimburile valutare revin băncilor.
Anterior, o investigație RISE Moldova a arătat cum în perioada decembrie 2014-februarie 2015, în urma atacului speculativ asupra leului, inclusiv al unor bănci, s-au obținut profituri de zeci de milioane de lei, care au fost scoase în offshore.
Economiștii susțin că proprietarii caselor de schimb nu mai încasează profiturile de altă data, când diferenţa dintre cursul de vânzare şi cumpărare era de un leu şi mai mult. Astfel, potrivit lui, acum nu mai există lupte pentru un loc pe piaţă.