Mafia subvențiilor! Milioane de lei încasate ilegal. Cine se lăfăia în banii statului

24 Ian. 2023, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Ian. 2023, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Ofițerii Centrului Național Anticorupție au efectuat acțiuni de urmărire penală în 26 cauze penale pornite pe componențele de infracțiune: abuzul  de putere sau abuzul de serviciu, săvârșită din interes material, în scopul realizării altor interese personale sau în interesul unei terțe persoane, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și spălare de bani, anunță un comunicat al CNA.

Funcționarii publici din cadrul Secției Teritoriale Bălți și Comrat a Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, pentru a grăbi întreprinderea acțiunilor ce intră în obligațiunile sale de serviciu, cât și pentru a influența membrii Comisiei de verificare a dosarelor în vederea determinării acestora să accepte subvenționarea solicitanților în baza dosarelor de subvenționare prezentate chiar dacă acestea nu corespund rigorilor legale, iar după obținerea subvențiilor solicitate, au pretins și acceptat de la beneficiarii subvențiilor bani ce nu i se cuvin în cuantum de 10% din suma acordată agenților economici cu titlu de subvenție, ce variază de la 1000 la 150000 lei, condiționând primirea mijloacelor bănești, atât în formă directă, cât prin intermediul a unei Societăți cu Răspundere Limitată și a unei Asociații Obștești.

Mai este documentată și activitatea infracțională a unei persoane fizice și juridice, care urmărind scopul obținerii ilicite a subvențiilor peste plafonul stabilit de lege în mărime de 1,5 mln., lei, acționând în complicitate și de comun acord cu trei funcționari publici din cadrul Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură, în perioada lunilor iulie-august 2020, contrar pct. 14 a Hotărârii Guvernului nr. 445, au fost organizate prin fals de documente și achitate nejustificat subvenții în sumă totală de 3 539 728 lei.

În cadrul cauzelor penale se mai investighează acțiunile ilicite ale unui funcționar public din cadrul Agenției, care a pretins și primit de la un agent economic mijloace financiare ce nu i se cuvin în mărime de 100 000 lei, ceea ce constituia 10% din valoarea subvenției solicitate, bani care erau destinați pentru recepționarea dosarului de subvenționare și acordarea mijloacelor financiare din fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

Prin urmare, în urma înfăptuirii măsurilor speciale de investigație, funcționarii publici, în procesul activității infracționale, au pretins, au acceptat și primit de la reprezentanții diferitor Gospodării Țărănești, Societăți cu Răspundere Limitate (printre acești reprezentanți fiind și primari al diferitor localități din nordul Republicii Moldovei, care de fapt gestionează afaceri în domeniul agriculturii prin intermediul diferitor persoane interpuse) mijloace bănești sub pretextul de a nu verifica preventiv dosarul de subvenționare și respectiv pentru a nu crea obstacole la etapa inițială a examinării acestuia.

În același timp, ca urmare a desfășurării activității infracționale, având drept scop atribuirea unui aspect legal al veniturilor ilicite obținute prin acte de corupție, funcționarul public l-a atras în activitatea infracțională și pe feciorul său, ultimul procurând un număr impunător de bunuri mobile și imobile atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și peste hotarele țării.  Printre proiectele vizate în investigația CNA sunt: ,,proiectul privind acordarea subvențiilor în avans pentru dezvoltarea locală prin implementarea Programului LEADER”, ,,proiectul privind acordarea de plăți directe per cap de animal”  și ,,proiectul privind acordarea subvențiilor pentru îmbunătățirea nivelului de trai şi de muncă în mediul rural din Fondul național de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău