Mahării imobiliari, puși pe jar! Fiscul le vine de hac cu evaziunea: de la 1 octombrie le vor fi monitorizate vânzările

18 Mai 2024, 13:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Mai 2024, 13:39 // Actual //  bani.md

Începând cu 1 octombrie, Fiscul va monitoriza îndeaproape vânzările agenților imobiliari, într-o nouă încercare de a combate evaziunea fiscală. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni de la RLive, evidențiind măsurile stricte care vor fi implementate pentru a asigura conformarea fiscală.

În ciuda colectării a doar 256 de milioane de lei din amenzi pentru evaziune fiscală anul trecut, încasările din conformarea benevolă au depășit un miliard de lei. „Suntem într-o eră în care dezvoltăm instrumente și digitalizăm procesele, astfel încât riscul de a face evaziune fiscală sau costul alternativ este destul de mare”, a explicat Rotaru.

Potrivit ministrului, în prezent, amenzile pentru evaziune fiscală sunt egale cu suma taxelor neachitate, la care se adaugă dobânda de întârziere, ceea ce dublează costul. Un exemplu de dificultate în monitorizarea vânzărilor a fost neeliberarea bonurilor de casă de către comercianți, care era greu de detectat deoarece Serviciul Fiscal verifica aparatele de casă o singură dată pe an sau doar în cadrul controalelor operative.

Rotaru a subliniat că până la 1 iulie, 7 sau 8 tipuri de agenții economici trebuie să se conecteze la sistemul de Monitorizare Electronică a Vânzărilor (MEV), iar până la 1 octombrie, această obligație se va extinde și pentru sectorul HoReCa și agenții imobiliari. „Din moment ce vor fi conectați la MEV, noi vom putea monitoriza aceste vânzări în regim online”, a punctat el.

Această măsură face parte dintr-un efort mai amplu de digitalizare și transparentizare a activităților economice, având ca scop reducerea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor la bugetul de stat. Agenții imobiliari și ceilalți operatori economici vizați vor trebui să se conformeze noilor reguli, riscând sancțiuni severe în caz de nerespectare.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Dec. 2024, 13:42
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
10 Dec. 2024, 13:42 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

O nouă Bursa de Valori va fi înființată Chișinău. Această investiție strategică vine din partea Bursei de Valori București, care va contribui la crearea unei burse moderne, adaptate necesităților economiei noastre, a annțat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, într-o postare pe Facebook.

„Vom avea o bursă de valori care să servească și să susțină necesitățile economiei noastre. Statul va fi acționar cu o participație, iar acest lucru ne va permite să influențăm direcția de dezvoltare a Bursei și să menținem angajamentul ferm de a dezvolta piața de capital din Moldova”, a subliniat ministrul Alaiba.

Potrivit lui Alaiba, o bursă de valori oferă posibilitatea de a investi în instrumente financiare, ceea ce va contribui la creșterea economiilor și la dezvoltarea fondurilor de pensii și asigurări private. Totodată, companiile locale vor avea acces mai ușor la capital din România și din alte colțuri ale lumii, datorită tehnologiilor avansate de tranzacționare.

Printre beneficiile principale ale acestui proiect se numără se numără posibilitatea ca toți cetățenii să investească în instrumente financiare ce vor sprijini fondurile de pensii și asigurările private, accesul mai rapid al companiilor locale la capital românesc și internațional, atragerea investitorilor instituționali globali, care vor contribui la integrarea companiilor noastre în lanțurile valorice globale, conectarea pieței Moldovei la piețele europene și accelerarea dezvoltării pieței noastre de capital și parteneriatul cu Bursa de Valori București, care aduce expertiză și credibilitate internațională.

Piața de capital din Moldova este subdezvoltată și nu contribuie suficient la finanțarea, gestionarea riscurilor și nevoile investiționale ale economiei. În listing-ul bursier sunt 18 companii, dintre care 11 sunt bănci care sunt obligate prin lege să se listeze la bursă.

Piața de capital dar și Bursa de Valori din Republica Moldova au apărut organizat. După ce țara noastră va a obținut independența și a decis că va avea o economie de piață, au fost adoptate o serie de legi, prin care cea mai mare parte a proprietății publice a trecut în proprietate privată. Astfel, în 1991 a fost adoptată Legea cu privire la privatizare, în 1992 – cea cu privire la societățile pe acțiuni, în 1993 – Legea cu privire la Hârtiile de valoare și Bursele de Valori iar în 1994-1995 a decurs procesul de privatizarea în masă.

Conform legii privatizării, Republica Moldova a ales următoarea cale de privatizare a patrimoniului public: reorganizarea întreprinderilor de stat în societăți pe acțiuni, emiterea de către acestea a acțiunilor pe care să le vândă la licitație, iar oamenii, prin intermediul fondurilor fiduciare sau a asociațiilor de cetățeni, să procure aceste acțiuni contra bonuri patrimoniale. În acest mod au fost privatizate circa 1.400 de societăți pe acțiuni iar când a început să funcționeze bursa, la 26 iunie 1995 mai existau pe lângă acestea 43 fonduri de investiții, 10 companii fiduciare și peste trei milioane de acționari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală