Mai multe oportunități pentru exportatori. Se aplică prevederile Acordului Central European de Comerț Liber

06 Feb. 2023, 12:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Feb. 2023, 12:25 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Începând cu 1 februarie 2023, în cadrul comerțului preferențial cu părțile Acordului Central European de Comerț Liber (CEFTA) Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia și Kosovo), se aplică regulile de origine tranzitorii privind originea preferențială a mărfurilor, în paralel cu prevederile Convenției regionale cu privire la regulile de origine Pan-Euro-Mediteraneene (PEM), anunță Serviciul Vamal (SV).

Potrivit SV, în așteptarea revizuirii Convenției PEM, majoritatea părților contractante PEM, inclusiv părțile CEFTA, Uniunea Europeană (UE) și Asociația Europeană a Liberului Schimb (EFTA) au decis aplicarea regulilor tranzitorii la nivel bilateral. Noile reguli sunt mai flexibile și se referă atât la reducerea sarcinii administrative din partea autorităților vamale, cât și la simplificarea comerțului, oferirea mai multor oportunități și flexibilitate exportatorilor să devină mai competitivi pe alte piețe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Convenția PEM este un acord internațional care are ca scop stabilirea unui set unic de reguli privind originea mărfurilor. Părțile Contractante PEM au început discuțiile privind revizuirea Convenției în 2013, în vederea ajustării acesteia la realitatea economică. Din motiv că în 2019 nu s-a reușit adoptarea în unanimitate a convenției revizuite, majoritatea părților contractante PEM au decis să aplice regulile revizuite în avans, la nivel bilateral. În prezent, cele două seturi de reguli (regulile de origine PEM inițiale și regulile tranzitorii) vor fi aplicate în paralel, iar agenții economici vor putea alege care reguli de origine să aplice.

Această nouă etapă a comerțului preferențial în cadrul CEFTA are scopul de a facilita la maxim circuitul liber de mărfuri, prin reducerea birocrației administrative și creșterea volumului comerțului

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău