Maia Sandu: Băncile din Moldova respectă toate restricțiile impuse de sistemele de plăți prin sistemul SWIFT

04 Apr. 2022, 16:04
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
04 Apr. 2022, 16:04 // Actual //  MD Bani

Republica Moldova nu poate să se alinieze la sancțiunile impuse de către Uniunea Europeană Federației Ruse din motive de securitate energetică, însă respectă interdicțiile aplicate Moscovei în partea ce ține de sistemul bancar și financiar. Declarațiile au fost făcute astăzi, 4 aprilie de către președinta țării, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă, scrie Realitatea.md.

Sandu a spus că, țara noastră nu se va eschiva de la aplicarea sancțiunilor impuse de Occident Rusiei în partea ce privește sistemul bancar sau reexportul produselor. În partea ce ține de livrările de gaz, Maia Sandu a afirmat că „se caută alternative, deși situația este dificilă”.

„Aceste sancțiuni sunt niște acțiuni menite să producă costuri pentru țara agresor. Sancțiunile trebuie să țină cont de particularitățile și relațiile economice. În cazul țării noastre, băncile moldovenești respectă toate restricțiile impuse de sistemele de plăți internaționale prin sistemul SWIFT ce cuprinde VISA și MasterCard. Exporturile noastre în Rusia s-au micșorat și așa din cauza războiului. Cel mai important element este achiziția de gaze. Avem pentru moment un singur furnizor de gaze și căutăm alternative de gaze. Guvernul caută alternative, dar situația pe piața gazelor este dificilă. Nu suntem singura țară care nu renunță. Moldova plătește zilnic câte 3-4 milioane de dolari pentru gazul rusesc, dar sunt state UE care plătesc câte 400 de milioane. Sunt state care încearcă să reducă acest consum”, a spus Maia Sandu.

Totodată, președinta a precizat că Republica Moldova a fost printre primele state care a condamnat agresiunea militară a Ucrainei de către Rusia.

Maia Sandu a abordat și subiectul securității parvenit din regiunea separatistă transnistreană, afirmând că nu „autoritățile de la Chișinău rămân vigilente”, iar informațiile cu privire la o creștere a numărului de „pacificatori” ruși în Transnistria nu este posibil, deoarece „intrarea așa numitor pacificatori ruși în zona separatistă se efectuează doar prin punctele de frontieră controlate de către autoritățile moldovenești”.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 13:42
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
18 Apr. 2024, 13:42 // Slider //  Soroceanu Olga

În data de 12 aprilie, localitatea Anenii Noi a găzduit Târgul locurilor de muncă și meșteșugărit, un eveniment ce a reunit atât angajatori, cât și meșteșugari, în efortul lor de a facilita accesul la locuri de muncă și de a promova meșteșugurile tradiționale, atât pentru populația locală cât și pentru refugiații din Ucraina stabiliți aici.

Printre participanți s-a numărat și șefa ANOFM din raionul Anenii Noi, Zinaida Iordachescu, care a subliniat diversitatea agenților economici implicați și importanța acestui eveniment pentru economia locală și națională:

„Avem agenți economici din Anenii Noi, avem de la Congresul Ucrainenilor, avem de la inspectoratul general de poliție, carabinieri, agenți economici din Chișinău fiindcă nu suntem la o distanță atât de mare și angajăm foarte multe persoane și în municipiul Chișinău.”

Evenimentul a reunit aproximativ 12 angajatori și 22 de meșteșugari, iar participanții au avut oportunitatea să afle informații despre piața muncii, să primească ghidare în carieră și să participe la cursuri de formare profesională. Printre beneficiarii acestor servicii s-a numărat și Laurenția Starciuc, care a apreciat eforturile depuse pentru a le oferi oamenilor perspective noi în câmpul muncii:

„M-am apropiat de orice căsuță, mi-am luat diverse cărți pentru a fi informată. Sunt oportunități care oferă posibilitatea de a te angaja în câmpul muncii.”

Evenimentul face parte din proiectul „Creșterea Rezilienței prin Angajare și Coeziune Socială”, implementat în consorțiu de Helvetas Moldova și HEKS – EPER Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Elveției. Partener strategic de implementare: ANOFM.

Directorul de țară al HEKS – EPER Moldova, Peter Fenoy, a subliniat importanța coeziunii sociale și a dezvoltării economice sustenabile pentru comunitatea din Anenii Noi:

„HEKS – EPER Moldova a fost implicată în mai multe activități legate de atenuarea consecințelor conflictului din țara vecină, Ucraina. În Moldova, din păcate, influența refugiaților din Ucraina a generat mai multe necesități în baza dificultăților noastre obișnuite cu care ne confruntăm înainte de acest conflict. Ne dorim să aducem împreună oameni din diverse medii și să le oferim șanse egale de dezvoltare, indiferent de originea sau situația lor actuală.”

Târgul locurilor de muncă și meșteșugăritul reprezintă un pas important în direcția dezvoltării economice și sociale a comunității din Anenii Noi, evidențiind potențialul local și promovând oportunitățile de angajare și de creștere profesională pentru toți participanții.

Următoarele evenimente cu aceeași tematică vor avea loc pe 19 aprilie la Ialoveni și pe 29 mai la Chișinău.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău