Maib – cea mai performantă bancă din Moldova în anul 2020 potrivit SeeNews

21 Oct. 2021, 13:05
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
21 Oct. 2021, 13:05 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Maib este cea mai performantă bancă din Moldova, potrivit raportului anual al revistei internaționale SeeNews „TOP 100 SEE Cele mai mari companii din Europa de Sud-Est în anul 2020”, ediția a XIV-a. Banca ocupă locul 61 în clasament, urcând trei poziții comparativ cu anul 2019.

Rezultatul excelent a fost garantat de indicatorii financiari înregistrați de maib pe parcursul anului 2020 – active de 1,44 miliarde de euro și 25,5 milioane de euro profit net. Chiar și în contextul pandemiei COVID-19, care a afectat major afacerile la nivel mondial, maib a dat dovadă de o activitate stabilă, centrată pe experiența clienților, cu responsabilitate față de angajați și societate.

Nevena Krasteva, Editor-șef al revistei SeeNews:

„Pandemia ne-a determinat să ne schimbăm fundamental comportamentul. Ne-a făcut mai mobili, mai agili, prin aplicarea eficientă a digitalizării. Agilitatea și flexibilitatea sunt cuvintele care apar în fiecare articol din ediția a 14-a a SEE TOP 100, întotdeauna cot la cot cu digitalizarea. Un sector care a apărut ca un campion clar în 2020 este comerțul electronic, deoarece criza indusă de pandemie a accelerat o schimbare majoră existentă în obiceiurile consumatorilor. Noile opțiuni de finanțare extrem de flexibile, un acces rapid la o gamă largă de produse și o accelerare a dezvoltării inovațiilor sunt partea pozitivă a crizei”.

Clasamentul „TOP 100 Cele mai mari companii din Europa de Sud-Est”, ediția a XIV-a, cuprinde peste 200 de bănci din regiune, inclusiv sucursale şi subsidiare ale băncilor străine. Raportul se bazează pe informaţiile financiare privind activele totale şi profitul net pentru anul fiscal încheiat la 31 decembrie 2020, în comparație cu datele pentru anul 2019, din rapoartele anuale neconsolidate ale companiilor.

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de 34% din împrumuturi și 31% din depozitele întregului sistem bancar. Rețeaua maib este formată din 145 de sucursale și agenții. Are cea mai des descărcată și cea mai bine cotată aplicație mobilă din segmentul bancar. Maib deserveşte peste 20% din populaţia Moldovei şi este printre cei mai mari angajatori din ţară. Obiectivele pe termen mediu ale maib includ 40% din cota de piaţă a împrumuturilor, 55% din plăţi, un raport cost-venit sub 45% şi rentabilitatea de peste 20% a capitalurilor proprii, care urmează să fie atinsă până în 2024. Din anul 2018, cel mai mare acţionar al băncii a devenit HEIM Partners Limited, o companie înregistrată în Marea Britanie, reprezentând consorţiul internaţional de investitori format din Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Invalda INVL, un grup lider în gestionarea activelor în ţările baltice, şi Horizon Capital, un fond de investiţii privat axat pe pieţele emergente din Europa.

P.

Realitatea Live

23 Nov. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Nov. 2024, 09:40 // Actual //  Ursu Victor

Northvolt AB a cerut protecţie împotriva falimentului în Statele Unite, după ce o încercare disperată de a obţine finanţare de salvare a eşuat, lăsând producătorul de baterii într-o situaţie dificilă, cu doar o săptămână de lichidităţi disponibile, potrivit Bloomberg.

Furnizorul suedez de baterii pentru vehicule electrice va încerca să se reorganizeze în cadrul capitolului 11 din Codul falimentului american, conform unei declaraţii emise joi. Potrivit unui depozit, Northvolt avea aproximativ 30 de milioane de dolari în numerar şi datorii de 5,84 miliarde de dolari.

Această sumă face ca Northvolt să fie una dintre cele mai îndatorate companii care au solicitat falimentul în Statele Unite în acest an, potrivit datelor Bloomberg. Aceasta este urmată de Intrum AB, o altă companie suedeză care a depus o cerere similară săptămâna trecută.

Compania a ales să urmeze calea legală din SUA pentru a oferi un cadru familiar investitorilor existenţi şi potenţialilor investitori interesaţi să furnizeze finanţare, a explicat o sursă apropiată situaţiei.

Această decizie încheie luni de negocieri cu proprietarii, clienţii şi creditorii, în încercarea de a găsi o soluţie pentru continuarea activităţii, după ce resursele financiare au fost epuizate. Northvolt a redus cu un sfert numărul angajaţilor şi a renunţat la planurile de extindere, pentru a face faţă unei crize de lichidităţi care s-a agravat în toamnă, după ce a pierdut un contract important şi nu a reuşit să acceseze un împrumut verde de 5 miliarde de dolari.

Compania a fost considerată un simbol al speranţelor europene de a crea un lanţ de aprovizionare independent pentru vehiculele electrice, în concurenţă cu producătorii stabiliţi din China şi Coreea de Sud.

Fabrica emblematică Northvolt Ett, situată lângă Cercul Arctic din Suedia, va continua să funcţioneze în mod normal pe durata reorganizării. „Compania va continua să livreze produse clienţilor, îndeplinindu-şi în acelaşi timp obligaţiile faţă de furnizorii esenţiali şi va asigura plata salariilor angajaţilor”, a afirmat compania.

În cadrul procedurii de faliment, Northvolt va avea acces la aproximativ 145 de milioane de dolari în garanţii de numerar, conform declaraţiilor companiei. Scania CV AB, divizia de camioane a Volkswagen AG şi un client important al Northvolt, a anunţat că va contribui cu 100 de milioane de dolari pentru finanţarea debitorului în posesie.

Judecătorul american de faliment Alfredo Perez a spus în timpul unei audieri de joi că va aproba cererea Northvolt de a începe utilizarea finanţării din faliment şi a altor împrumuturi pentru a acoperi salariile şi cheltuielile angajaţilor în timpul procesului de reorganizare conform capitolului 11. După reducerile de personal anunţate, Northvolt mai are aproximativ 6.400 de angajaţi în Suedia, Polonia şi Statele Unite.

Filialele Northvolt care se ocupă de fabricile planificate în Germania şi Canada nu fac parte din procesul de faliment conform capitolului 11, dar compania a declarat că aceste proiecte vor fi amânate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală