Manipulare marca Kremlin! Lavrov își pregătește vizita în Serbia: Acuză Occidentul de „politică criminală” în Balcani

05 Iun. 2022, 17:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Iun. 2022, 17:54 // Actual //  bani.md

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, acuză Occidentul că duce o „politică criminală” în Balcani – în special în Bosnia-Herţegovina şi în Kosovo, potrivit EFE. El a acuzat, de asemenea, că Uniunea Europeană „incită” Kosovo, așa cum „a incitat” și Kievul.

El a făcut aceste declarații în contextul în care marți urmează să facă o vizită la Belgrad, unde urmează să aibă întâlniri cu reprezentanţi ai Guvernului şi Preşedinţiei Serbiei, precum şi cu liderul secesionist sârbo-bosniac Milorad Dodik.

Acuză Occidentul că vrea „să distrugă cultura, tradiţia şi moştenirea” popoarelor din Bosnia-Herţegovina
„Este vorba într-adevăr de o politică criminală în Balcani”, a susţinut Lavrov, într-un interviu de 40 de minute acordat RTRS, televiziunea publică din Republica Srpska, una dintre cele două entităţi care compun Federaţia Bosniei şi Herţegovinei.

Ministrul rus de Externe susține că Occidentul vrea să interzică popoarelor din Bosnia-Herţegovina „cultura, tradiţia şi moştenirea lor”.

Totodată, şeful diplomaţiei ruse consideră ilegitimă numirea înaltului reprezentant al ONU pentru această ţară, Christian Schmidt, acuzând că Schmidt a fost numit „fără ca nimeni să întrebe Rusia, fără consimţământul celor trei popoare constitutive bosniace şi fără confirmarea Consiliului de Securitate al ONU”.

„Occidentul vrea să transforme Bosnia-Herţegovina într-o bază pentru extinderea NATO în Balcani”, a mai acuzat Lavrov.
De la sfârşitul războiului în care şi-au pierdut viaţa circa 100.000 de persoane între 1992 şi 1995, Bosnia și Herțegovina a fost împărţită în două entităţi – Republica Srpska (RS) şi o federaţie croato-musulmană, unite de un guvern central slab.

Blocajul politic a împiedicat începerea reformelor necesare pentru apropierea ţării de Uniunea Europeană, în timp ce autorităţile sârbo-bosniace au anunţat că vor bloca orice fel de apropiere de NATO, lucru dorit de musulmani şi croaţi.

„Uniunea Europeană incită Kosovo”
Lavrov a mai susținut singurul care respectă acordul de pace de la Dayton este liderul sârbo-bosniac Milorad Dodik, criticat de Occident pentru planurile sale secesioniste.
Totodată, el acuză Uniunea Europeană că incită Kosovo să nu respecte acordul de normalizare cu Belgradul, încheiat în 2013 sub patronajul UE, „aşa cum a incitat Kievul să nu respecte acordurile de la Minsk din 2015”.

Lavrov a insistat că Rusia „va sprijini în mod absolut” abordările Serbiei şi ale poporului său în ceea ce priveşte Kosovo.
Serbia, care şi-a exprimat dorinţa de a adera la Uniunea Europeană, este singura ţară europeană care nu s-a alăturat sancţiunilor împotriva Rusiei ca urmare a invaziei declanşate de această ţară în Ucraina şi este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei din Europa.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău