Marea Britanie a cerut rețelei Facebook să renunţe la o platformă de 400 de milioane de dolari

01 Dec. 2021, 10:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
01 Dec. 2021, 10:09 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Autoritatea pentru concurenţă a cerut gigantului american Facebook (Meta) să vândă platforma de imagini animate Giphy, achiziţionată anul trecut cu 400 milioane de dolari, pentru că această tranzacţie ar avea un impact negativ asupra competiţiei dintre reţelele sociale, scrie Reuters.

„Protejăm interesele a milioane de utilizatori de reţele sociale şi promovăm competiţia şi inovaţia în publicitatea online”, a anunţat autoritatea pentru concurenţă. Facebook (Meta) a anunţat că nu este de acord cu decizia şi că îşi evaluează opţiunile de a o contesta.

Facebook, care a fost recent redenumit Meta Platforms, a declarat că ar putea face apel împotriva deciziei CMA. Acesta are la dispoziție patru săptămâni pentru a face apel.

CMA a amendat recent compania

În octombrie, CMA a amendat compania cu o sumă record de 70 de milioane de dolari pentru încălcarea unui ordin impus în timpul investigației sale privind achiziția, după ce în august a declarat că ar putea avea nevoie de Facebook pentru a vinde Giphy.

Facebook a cumpărat Giphy, un site de creare și partajare de imagini animate, sau GIF-uri, pentru suma de 400 de milioane de dolari în mai 2020, pentru a integra operațiunea cu aplicația sa de partajare de fotografii Instagram. Aceasta a apărat tranzacția în fața CMA.

CMA a intensificat reglementarea sectorului Big Tech

Săptămâna trecută, Google, de la Alphabet Inc, a promis mai multe restricții privind utilizarea datelor din browserul său Chrome pentru a răspunde preocupărilor CMA cu privire la planurile de interzicere a cookie-urilor de la terți pe care agenții de publicitate le folosesc pentru a urmări consumatorii.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!