**Marea Britanie devine prima țară din Europa care comercializează carne cultivată în laborator pentru animale de companie**
Marea Britanie va fi prima națiune din Europa unde va fi disponibilă spre comercializare carnea cultivată în laborator, după ce autoritățile de reglementare au aprobat un start-up local să producă carne de pui obținută din celule cultivate în laborator, destinată animalelor de companie, conform Bloomberg.
Start-up-ul Meatly a anunțat miercuri că, odată cu obținerea tuturor autorizațiilor necesare, va începe producția de eșantioane comerciale de hrană pentru animale. Compania lucrează în continuare la reducerea costurilor și extinderea producției la o scară industrială în următorii trei ani.
„Proprietarii de animale de companie caută o modalitate mai bună pentru a-și hrăni pisicile și câinii cu carne. Acum ne putem continua misiunea de a le oferi consumatorilor o opțiune facilă”, a declarat Owen Ensor, CEO-ul Meatly.
Carnea cultivată în laborator a atras atenția în ultimii cinci ani, promițând reducerea impactului ecologic provocat de carnea produsă în mod tradițional. Totuși, industria se confruntă cu provocări din cauza scăderii investițiilor, dificultăților în atingerea unui volum mare de producție și reacțiilor ostile în unele țări.
Carnea cultivată în laborator este produsă printr-un proces care utilizează celule animale pentru a crea țesut muscular similar cu carnea provenită de la animale sacrificate. Obținerea aprobărilor necesare pentru consumul uman al cărnii cultivate în laborator este de așteptat să fie un proces de lungă durată în Europa, ceea ce determină start-up-urile din acest sector să se orienteze spre Asia și SUA pentru expansiune viitoare.
Deși America și Singapore au permis vânzarea de carne de pui cultivată în laborator către oameni, cantitățile comercializate până acum au fost minime.