Marea Britanie trimite rachete cu rază lungă în Ucraina și sfidează amenințările lui Putin: „Livrarea este iminentă”

16 Iun. 2022, 02:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Iun. 2022, 02:02 // Actual //  bani.md

Marea Britanie urmează să furnizeze Ucrainei artilerie de rachete cu rază lungă, în ciuda amenințării de duminică din partea președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Mai exact, Regatul Unit a anunțat miercuri livrarea „iminentă” a unor lansatoare multiple de rachete către Ucraina pentru a putea lovi în special artileria rusă care o copleșește numeric pe cea ucraineană în confruntările din estul Ucrainei.

Marea Britanie va trimite sisteme de rachete cu lansare multiplă M270, care pot lovi ținte la 50 de mile distanță, în speranța că vor putea perturba artileria rusă concentrată care a lovit orașele din estul Ucrainei.

Ben Wallace, secretarul britanic al Apărării, a argumentat că decizia de a expedia lansatoarele de rachete este justificată pentru că „pe măsură ce tacticile Rusiei se schimbă, la fel trebuie să se schimbe și sprijinul nostru pentru Ucraina”.

„Cred că livrarea lor este iminentă, şi vor urma de asemenea munițiile”, a declarat ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, la o conferinţă de presă la Oslo.

Mișcarea riscă să provoace și mai mult un Kremlin deja iritat

Înainte de anunțul britanicilor, Vladimir Putin a spus la televiziunea de stat Rossiya că Rusia va riposta în continuare dacă SUA va duce la bun sfârșit livrarea artileriei cu rachete Himars pe care Casa Albă a promis-o săptămâna trecută.

„Vom lovi acele ținte pe care încă nu le-am lovit”, a spus liderul rus, care a fost strâns implicat în deciziile militare operaționale de-a lungul celor peste trei luni de război. Putin nu a precizat care sunt acele ținte.

Aşadar, urmând exemplul Statelor Unite, Londra a transmis pe 6 iunie că va furniza la rândul ei Ucrainei astfel de sisteme MLRS, care au o rază de acţiune şi o precizie superioare artileriei ruse.

Guvernul de la Kiev, ale cărui trupe sunt în dificultate în faţa trupelor ruse în estul Ucrainei, cere insistent Occidentului să-i furnizeze mai mult armament greu. Vice-ministrul ucrainean al apărării, Anna Maliar, a deplâns marţi că ţara sa a primit numai 10% din armele de care are nevoie.

Wallace: Urmează rachete anti-navă Harpoon

În plus faţă de lansatoarele multiple de rachete, ministrul Wallace a menţionat că Londra examinează şi oferirea către Ucraina a unor rachete anti-navă Harpoon, complementare celor deja promise de Danemarca şi Olanda.

La aceeaşi conferinţă de presă, omologul său norvegian Bjorn Arild Gram a declarat că ţara sa are în vedere la rândul ei noi donaţii de armament către Ucraina, în plus faţă de cele 22 de obuziere M-109, cele circa o sută de rachete antiaeriene Mistral şi cele aproximativ 4.000 de arme antitanc M72 deja furnizate.

Aceste declaraţii au fost făcute înaintea unei reuniuni la care aproape 50 de ţări, conform ambasadorului american la NATO, examinează ajutorul militar pe care îl vor oferi în continuare Ucrainei, reuniune condusă de secretarul american al apărării Lloyd Austin.

De precizat că Marea Britanie nu a spus câte M270 trimite, deși numărul este mic și va fi comparabil cu decizia SUA de a trimite patru Himar. Trupele ucrainene vor fi instruite cu privire la modul de utilizare a lansatoarelor în Marea Britanie, a adăugat Ministerul Apărării, potrivit theguardian.

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău