Marele anunț făcut de Ministerul Finanțelor! Moldovenii vor putea împrumuta statul din 31 iulie

23 Iul. 2024, 14:58
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
23 Iul. 2024, 14:58 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Moldovenii vor putea împrumuta statul prin achiziția valorilor mobiliare de stat prin intermediul platformei eVMS.md.

Platforma eVMS.md, dezvoltată de Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova cu sprijinul proiectului USAID, va permite tranzacții directe fără intermediari și comisioane pentru toți cetățenii moldoveni. Prin intermediul acestei platforme, cetățenii vor putea investi în titluri de stat, care sunt considerate printre cele mai sigure instrumente de investiții datorită garanției totale oferite de stat.

Valorile mobiliare de stat includ bonurile de trezorerie, emise pentru o perioadă de până la un an, și obligațiunile de stat, emise pentru perioade mai mari de un an. Acestea reprezintă un mijloc prin care statul împrumută fonduri de la cetățeni pentru a finanța proiecte de dezvoltare și creștere economică.

Lansarea platformei eVMS.md va permite cetățenilor, indiferent dacă se află în țară sau în străinătate, să investească în VMS, cu condiția de a avea un cont bancar în Moldova. Acest lucru va facilita accesul investitorilor individuali la VMS și va permite Ministerului Finanțelor să atragă fonduri pentru proiecte de dezvoltare socială și infrastructurală.

Prin intermediul eVMS.md, cetățenii Republicii Moldova vor putea să-și creeze un cont personalizat, să efectueze tranzacții online legate de investițiile în VMS fără intermediari, să acceseze informații actualizate privind ratele curente și istorice, și să își gestioneze conturile și investițiile 24/7.

Investițiile în VMS oferă numeroase avantaje, inclusiv siguranță, venituri regulate și contribuția la dezvoltarea țării. Aceste investiții sunt garantate de stat, oferind stabilitate financiară și venituri constante pentru investitori.

De la crearea pieței VMS în 1995, statul a respectat întotdeauna termenele pentru răscumpărarea acestora și a plătit dobânzile corespunzătoare. Conceptul Programului de vânzare directă a titlurilor de stat către persoane fizice a fost elaborat în 2020 cu sprijinul USAID, iar în 2024, sistemul informațional bazat pe acest concept a fost implementat.

Astfel, platforma eVMS.md va simplifica accesul investitorilor individuali la VMS în Moldova, făcând procesul de cumpărare rapid și ușor, contribuind totodată la dezvoltarea economică a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO