Marile puteri ale lumii, îngrijorate de achiziția dronelor de către Rusia. Tensiune la ONU din această cauză

20 Oct. 2022, 14:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Oct. 2022, 14:21 // Actual //  Lupu Eduard

Marile puteri ale lumii sunt hotărâte să intensifice presiunea asupra reprezentanților Rusiei la Organizația Națiunilor Unite (ONU), din cauza dronelor folosite de armata rusă în războiul din Ucraina.

SUA, Franța și Marea Britanie sunt decise să intensifice presiunile asupra reprezentanților Rusiei la ONU, în urma presupusului transfer de drone din partea Iranului.

Tensiuni la ONU din cauza dronelor folosite de ruși

Astfel, cele trei mari puteri și-au arătat îngrijorarea cu privire la achiziția de drone de atac de către Rusia. Aceasta ar fi achiziționat UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot) de la Teheran.

„Avem acum numeroase dovezi că aceste UAV-uri sunt folosite pentru a lovi civili ucraineni și infrastructuri civile critice. Nu vom ezita să folosim sancțiunile noastre și alte instrumente adecvate asupra tuturor celor implicați în aceste transferuri”, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.

Ucraina a acuzat în repetate rânduri că Iranul a încălcat o interdicție a Consiliului de Securitate al ONU, după ce au trimis Rusiei mai multe drone capabile să zboare 300 de kilometri. Experții au fost invitați să le vadă pe cele care au aterizat.

În această direcția, Rusia a precizat că și-ar putea reevalua cooperarea cu ONU, dacă aceasta va trimite pe front experți pentru a inspecta dronele doborâte în Ucraina.

Mai mult, ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, nu a spus ce cooperare ar putea fi afectată. El a mai susținut că nu este optimist în legătură cu reînnoirea unui acord mediat de ONU în privința exporturilor de cereale și îngrășăminte din Marea Neagră, potrivit Mediafax.

Oficialii din Iran neagă că vând drone Rusiei

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe a negat luni că țara sa vinde arme Rusiei, chiar dacă rețelele de socializare ale Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice, care a dezvoltat dronele letale, se lăudau cu acestea.

Prin folosirea acestor drone, Moscova își va menține capacitatea de a lovi ținte de mare valoare, dar va teroriza și orașele ucrainene, de la distanță, susțin analiștii occidentali.

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 07:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Apr. 2024, 07:50 // Actual //  Lupu Eduard

Cuba își va extinde rutele de călătorie cu Rusia în speranța de a trezi turismul din somnul post-pandemic.

Națiunea din Caraibe vrea să primească aproximativ 200.000 de ruși în acest an. Deja, Cuba a primit 66.887 de ruși între ianuarie și martie 2024.

Această cifră record îi depășește cu mult pe cei 32.224 de ruși care au vizitat țara în perioada ianuarie-martie a anului trecut.

Ambele țări fac eforturi pentru a crește numărul de zboruri directe după ce SUA au înăsprit regulile privind turismul pentru Cuba, care și-a închis, de asemenea, granițele până la sfârșitul anului 2021, când toți rezidenții săi au fost vaccinați, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra economiei.

Aproximativ 185.000 de ruși s-au bucurat de soarele cubanez anul trecut, dar obiectivul actual speră să crească acest număr cu 10 procente.

Zborurile actuale din Rusia către aeroporturile din Havana, Varadero și Cayo Coco sunt deja aproape de capacitate, cu o rată medie de ocupare de 94%, potrivit TV BRICS, o rețea cu sediul la Moscova care acoperă blocul economic BRICS, din care face parte și Rusia.

Cuba a solicitat să se alăture BRICS, care a adăugat oficial anul acesta Iranul, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Egiptul.

„În 2019, înainte de pandemie, existau 18 zboruri săptămânale din Rusia către Cuba. Iar acum autoritățile vor să extindă geografia plecărilor, ridicând cifra la 20 de zboruri pe săptămână”, a declarat pentru Prensa Latina Christina Leon, consilier pentru turism al ambasadei Cubei în Rusia.

Cuba aproape că și-a închis granițele 2021, ceea ce a dus la o scădere bruscă de 67% a turismului total față de 2020.

Acest lucru s-a dovedit a fi o lovitură uriașă pentru economie, deoarece țara se bazează pe valutele străine provenite din turism pentru 10 la sută din PIB-ul său, folosite pentru a cumpăra alimente și medicamente de pe piața globală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău