Philip Morris International și grupul american Altria anunță oprirea relațiilor comerciale

20 Oct. 2022, 13:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
20 Oct. 2022, 13:56 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Philip Morris International a ajuns la un acord cu Grupul Altria care prevede oprirea relațiilor comerciale începând cu 30 aprilie 2024. Astfel, PMI va avea drepturi depline pentru comercializarea sistemului de încălzire a tutunului în Statele Unite ale Americii.

Ca parte a acordului, Philip Morris International va achita o compensație în valoare de 2,7 miliarde de dolari grupului Altria, dintre care un miliard de dolari a fost deja achitat la începutul negocierii acordului, scrie presa americană.

Philip Morris International este una dintre cele mai mari companii de tutun din lume și a făcut parte din Grupul Altria. În 2008, PMI a fost divizată într-o companie independentă, cu sediul central situat în Elveția.

În 2013, PMI și Altria au anunțat despre semnarea unui acord care oferea grupului american anumite drepturi de proprietate intelectuală în SUA privind tehnologia de încălzire a tutunului. În 2019, drept urmare a obținerii autorizației de comercializare a sistemului IQOS pe piața americană, cele două companii au prelungit acordul pe un termen de 5 ani.

„Astăzi marcăm un nou punct istoric în parcursul nostru către un viitor fără fum. Acordul oferă companiei Philip Morris International drepturi depline privind comercializarea sistemului de încălzire a tutunului în SUA în următoarele 18 luni, dar și asigură o cale clară de realizare deplină a potențialului acestui produs pe cea mai mare piață de produse fără fum”, a declarat Jacek Olczak, director executiv al Philip Morris International.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

PMI deja a avansat în planurile sale de comercializare a dispozitivului de încălzire a tutunului în SUA. Compania pregătește producerea pe piața locală, depunerea autorizației de comercializare pentru noua versiune a dispozitivului, dar și dezvoltarea proceselor de vânzare, distribuție, retail, comunicare și suport cu consumatorii în următoarele 18 luni.

„Așteptăm cu interes să reproducem rezultatele atinse la nivel internațional privind trecerea fumătorilor adulți, care de altfel ar continuă să fumeze, la alternative fără fum. Datele Centrului de control și prevenție a bolilor arată că în SUA sunt aproximativ 31 de milioane de fumători. Sistemul de încălzire a tutunului al PMI este singurul produs fără fum din categoria dispozitivelor electronice, care a obținut de la FDA statutul de produs de tutun cu risc modificat. Autoritățile americane au catalogat produsul ca fiind adecvat pentru protejarea sănătății publice, cu potențialul de a juca un rol important în reducerea ratei fumatului”, a mai declarat Jacek Olczak.

Realitatea Live

28 Mai 2024, 12:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2024, 12:02 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, premierul Dorin Recean a anunțat în cadrul unei conferințe de presă o serie de modificări și extinderi ale programului „Prima Casă Plus”, menite să crească accesibilitatea și atractivitatea acestuia pentru un număr mai mare de beneficiari.

Principalele modificări anunțate includ:

  1. Extinderea listei de beneficiari: Programul va fi acum accesibil și pentru profesiile libere, cum ar fi avocații, executorii judecătorești, mediatorii, taximetriștii și artiștii, oferind oportunitatea de a beneficia de credite preferențiale oricui poate demonstra un venit.
  2. Creșterea plafonului de creditare: Limita maximă a creditului a fost majorată de la 1 milion de lei la 2,5 milioane de lei, pentru a răspunde mai bine nevoilor familiilor și tinerilor în căutarea unor condiții de trai mai bune.
  3. Majorarea cotei de garantare de către stat: Cota de garantare a creditului de către stat a fost mărită de la 50% la 70% pentru locuințele cumpărate în afara Chișinăului, încurajând astfel achiziția de imobile în afara capitalei și reducând presiunea prețurilor din Chișinău. Pentru locuințele din Chișinău date în exploatare cu până la 10 ani înainte de depunerea cererii, cota de garantare va crește de la 50% la 65%.
  4. Extinderea duratei creditului: Durata maximă a creditului a fost extinsă de la 25 la 30 de ani, oferind o perioadă mai lungă pentru rambursarea creditului.
  5. Simplificarea procedurilor: Procedurile de accesare a programului vor fi digitalizate, eliminându-se astfel o serie de certificate solicitate de la Agenția Servicii Publici, simplificând astfel procesul pentru cetățeni.

Premierul Recean a subliniat că programul va fi disponibil cetățenilor începând cu luna iulie 2024, timp în care guvernul va finaliza toate procesele necesare pentru implementare. De asemenea, a menționat că pentru beneficiarii actuali ai programului „Prima Casă”, va exista posibilitatea de reacreditare sau schimbare a creditorului, facilitând trecerea de la o bancă la alta și ajustarea condițiilor de creditare.

În plus, cei care dețin locuințe de până la 50 de metri pătrați vor putea aplica pentru locuințe mai mari prin programul „Prima Casă Plus”.

Potrivit datelor recente, Programul „Prima Casă” din Republica Moldova a înregistrat o scădere semnificativă a atractivității sale în 2023, devenind problematic din cauza condițiilor birocratice și a limitelor de cost impuse de bănci.

Anul trecut, doar 60 de credite au fost acordate prin acest program, iar principalul motiv invocat este birocrația excesivă în procesul de acordare a creditelor. Mulți aplicanți consideră acum că obținerea unui împrumut simplu pentru achiziționarea unei locuințe este o opțiune mai atractivă decât a face față cerințelor și întârzierilor asociate cu Programul „Prima Casă”.

O altă problemă majoră este plafonul maxim al costului locuinței impus de bănci, care nu trebuie să depășească un milion de lei. Această sumă, echivalentă cu puțin peste 50.000 de euro, nu mai reflectă realitatea pieței imobiliare. În orașe precum Chișinău, prețurile locuințelor au crescut semnificativ, depășind cu mult limita impusă de program.

În plus, majorările bruste ale dobânzilor în 2022 au provocat creșteri substanțiale ale ratelor lunare pentru beneficiarii „Prima Casă”, generând nemulțumiri și proteste în rândul acestora. Guvernul a intervenit plafonând marja maximă aplicată de bănci la trei procente și compensând parțial creșterea dobânzilor.

Lansat în 2018 de liderul PD Vlad Plahotniuc, Programul „Prima Casă” a cunoscut inițial o creștere rapidă în popularitate, atingând un vârf în 2019, când au fost acordate peste 2.700 de credite. Cu toate acestea, pandemia a afectat cererea în 2020, iar în 2022 numărul de credite acordate a scăzut drastic.

În 2023, programul a devenit din ce în ce mai puțin eficient, generând discuții despre necesitatea reformării sau chiar eliminării acestuia. Până în prezent, Programul „Prima Casă” a facilitat achiziționarea a puțin peste 8.200 de apartamente și case în valoare de patru miliarde și jumătate de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău