Marioneta lui Putin din Moldova. Cum au vrut să răstoarne Guvernul de la Chișinău

31 Oct. 2022, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Oct. 2022, 05:45 // Actual //  bani.md

Când mii de protestatari s-au adunat luna trecută în fața palatului prezidențial al Republicii Moldova, cerând demisia liderului pro-occidental Maia Sandu, bărbatul din spatele demonstrației – un lider al partidului de opoziție aflat în exil în Israel – a primit de curând aprecieri de la Moscova.

Un politician rus de rang înalt l-a lăudat pe organizatorul protestului, Ilan Shor, drept „un partener demn de încredere pe termen lung” și chiar a oferit regiunii moldovenești conduse de partidul lui Shor o afacere ieftină cu gaz rusesc, potrivit serviciului de presă al lui Shor.

Zeci de milioane de dolari puse la bătaie de Rusia pentru a reorienta țara spre Moscova

Poreclit „Tânărul” de către Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, Shor, în vârstă de 35 de ani, este o figură principală în eforturile Kremlinului de a submina regimul pro-occidental, potrivit documentelor serviciilor de informații. În plus, FSB a cheltuit zeci de milioane de dolari ai marilor companii rusești de stat pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni și pentru a reorienta țara spre Moscova.

Trezoreria SUA a impus miercuri sancțiuni mai multor organizații și oligarhi ruși, inclusiv lui Shor, declarând că „coordonează tulburările politice din Republica Moldova” și au „primit sprijinul Rusiei” Documentele consultate de Washington Post oferă o perspectivă rară asupra operațiunilor de influență din umbră ale Rusiei în şara vecină.

Moscova a susținut de multă vreme o enclavă separatistă în interiorul granițelor Moldovei

„Rușii sunt foarte buni la exportul a două lucruri: primul – energia și al doilea – corupția”, a declarat un înalt oficial moldovean sub condiția anonimatului. Paravan FSB Din 2016, operațiunile FSB în Republica Moldova au fost conduse de generalul Dmitri Miliutin, director adjunct al Departamentului de Informații Operative al serviciului secret, potrivit documentelor. Acesta lucra prin intermediul lui Igor Ceaika, om de afaceri rus, fiul fostului procuror general al Rusiei. Ceaika este ambasadorul în Moldova al unei asociații de business cu legături la Kremlin, Delovaia Rossia.

De menționat că și Igor Ceaika a fost pus pe lista de sancțiuni SUA, pentru că, „împreună cu secretarul de presă Dmitri Peskov”, „a realizat planuri detaliate de a o submina pe președinta Maia Sandu și de a readuce Moldova în sfera de influență a Rusiei”. Potrivit documentelor, guvernul rus a folosit companiile lui Ceaika ca pe un paravan pentru a plăti partidele politice cu care colaborează în Moldova.

Ceaika „era ca un portofel” pentru FSB, a declarat un oficial ucrainean

„Un adevărat idol și un lider” Ilan Șor a început să fie susținut și promovat – din umbră – de ruși după ce principalul lor protejat, fostul președinte

Igor Dodon, a trebuit scos din scenă în urma scandalurilor de corupție în care a fost implicat și după ce a fost dat afară inclusiv din parlament. Consultanții politici care lucrează pentru FSB l-au văzut pe Șor ca pe un populist manipulabil.

Ilan Șor a mai primit ajutor de la FSB și pe partea de business. Într-un conflict cu autoritățile moldovene, FSB a coordonat îndeaproape o înțelegere în 2020, în urma căreia pachetul de acțiuni al lui Șor la o companie aeroportuară strategică a fost transferat unui miliardar rus, Andrei Goncearenko, potrivit documentelor. Goncearenko „a primit toate instrucțiunile necesare”, se arată în documentele consultate de WP.

„Un adevărat idol”

Ilan Șor a spus că guvernul moldovean este de vină pentru creșterea crizei economice, deoarece „încălcă statutul neutru al Republicii Moldova și dăunează poporului Moldovei pentru că astăzi, pentru oamenii normali, bunele relații cu Moscova sunt baza pentru obținerea prețurile normale ale gazelor”.

Mai mult, Ilan Șor a negat într-un interviu că ar fi deținut acțiuni la compania aeroportuară, dar documente din 2020 ale FSB se referă la aeroport ca fiind un „activ al lui Șor”, iar oficiali moldoveni spun același lucru, că este controlat de Șor. Pe lângă aceasta, două acorduri aprobate de FSB în august și octombrie 2020, stipulau că Șor îl va susține politic pe Igor Dodon, iar în schimb Dodon îl va sprijini pentru dezvoltarea aeroportului, și, de asemenea, transferul a „100% din companie… către reprezentanții mediului de afaceri din Rusia”.

„Rușii sunt foarte buni la două lucruri: la energie şi corupție”

Afirmația a fost făcută de un înalt oficial de securitate moldovenesc, care, la fel ca alții, a vorbit sub condiția anonimatului. Rușii „fac tot ce pot pentru a stinge lumina”, a spus un alt oficial occidental. „Nu au nevoie să facă mai mult decât să destabilizeze guvernul moldovean”.

Pentru mulți manifestanți, indiferent de acuzațiile procurorului că unii sunt plătiți să protesteze, preocupările lor sunt reale și presante.
„Oamenii ies pentru că nu ne permitem să trăim”, a spus o pensionară. „Prețurile gazelor au crescut de cinci ori, iar pensiile și salariile sunt aceleași. Sor ne-a făcut cadouri de sărbătorile naționale. Și acești tipi de la putere tocmai ne-au arătat pumnii lor”.

Protestatarii susținuți de Sor au apelat la tactici din ce în ce mai agresive în ultimele două săptămâni, iar pe măsură ce criza energetică a Moldovei se intensifică, alarma crește la Chișinău și capitalele occidentale, scrie washingtonpost.com.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO