Măsuri drastice luate de „Zuckerberg” al Rusiei: Telegram va dezvălui numerele de telefon și IP-urile utilizatorilor

23 Sept. 2024, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Sept. 2024, 17:45 // Actual //  bani.md

Fondatorul Telegram, Pavel Durov (i se mai spune Zuckerberg al Rusiei n.a), a anunțat că platforma va putea divulga numerele de telefon și adresele IP ale utilizatorilor care încalcă regulile sale, în urma unor „solicitări legale justificate” din partea autorităților. Aceste modificări sunt incluse în termenii actualizați de furnizare a serviciilor și în politica de confidențialitate a aplicației.

Durov a subliniat că aceste măsuri au scopul de a „descuraja infractorii” care abuzează de funcționalitățile platformei. În mesajul său, el a explicat că numerele de telefon și IP-urile utilizatorilor care încalcă regulile pot fi transmise autorităților competente în conformitate cu cererile legale adecvate.

De asemenea, Durov a menționat că echipa de moderare a Telegram, utilizând inteligența artificială, a făcut căutările pe platformă, care erau abuzate de vânzătorii de bunuri ilegale, „mai sigure”. „Întregul conținut problematic pe care l-am identificat în căutare nu mai este disponibil”, a adăugat el.

Într-o altă declarație, Durov a comentat despre detenția sa din Paris, promițând să îmbunătățească platforma în lupta împotriva criminalității. El a recunoscut că numărul în creștere de utilizatori Telegram, ajungând la 950 de milioane, a dus la dificultăți care au permis infractorilor să abuzeze de aplicație.

Durov a fost reținut pe 24 august la aeroportul Le Bourget din Franța, fiind interogat de procuratura din Paris în legătură cu diverse infracțiuni cibernetice. A fost plasat sub control judiciar, interzicându-i-se să părăsească Franța, și a fost obligat să depună o cauțiune de 5 milioane de euro.

Criticând acuzațiile care i se aduc, Durov a declarat că este greșit să fie tras la răspundere CEO-ul unei platforme pentru infracțiunile comise de terți prin intermediul acesteia, subliniind că acțiunea corectă a statului ar fi să depună plângeri împotriva platformei în sine, nu împotriva directorului ei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO