Deputatul Radu Marian atrage atenția asupra unei lecții importante în contextul creșterii tarifelor la electricitate: tarifele mici la resursele energetice nu garantează în niciun fel prosperitatea economică sau venituri mai mari pentru populație.
Guvernul urmează să intervină cu măsuri de compensație pentru populație, ca răspuns la îngrijorările cauzate de majorările tarifare. Acestea vin pe fondul refuzului Gazprom de a livra gaze naturale în regiunea transnistreană și către centrala electrică MGRES.
Totuși, Radu Marian subliniază că experiențele din regiunea transnistreană și Rusia arată clar că energia ieftină nu este soluția dezvoltării. În stânga Nistrului, unde gazele naturale au fost mult timp subvenționate, salariul mediu lunar este de aproximativ 6.900 de lei – de peste două ori mai mic decât în dreapta Nistrului, unde salariul mediu depășește 14.300 de lei.
Exemplele continuă. Un medic de familie din regiunea transnistreană câștigă în jur de 6.000 de lei, în timp ce un coleg din dreapta Nistrului câștigă, în medie, între 14.000 și 15.000 de lei. Chiar și în Rusia, o țară bogată în resurse energetice ieftine, salariile medii au fost depășite de cele din Moldova, în ciuda dificultăților economice ale țării din ultimii ani.
„Relațiile bune cu vecinii și acordul de comerț liber cu Uniunea Europeană ne-au ajutat infinit mai mult decât energia ieftină de la ruși,” afirmă deputatul. El subliniază necesitatea continuării procesului de integrare europeană pentru a asigura un viitor economic sustenabil.
La finalul postării, Radu Marian spune: „o să zică unii că produsele alimentare în stânga Nistrului sunt mai ieftine. Nu e adevărat. Să întrebați locuitorii din Tighina de ce merg la magazinele și supermarket-urile din Varnița”