Disperare la Moscova! Chișinăul a cumpărat gaz cu 150 de dolari mai ieftin față de cel de la Gazprom

06 Oct. 2023, 11:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Oct. 2023, 11:56 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o mișcare strategică menită să asigure o aprovizionare robustă cu gaze naturale pentru perioada rece, Energocom a făcut achiziții semnificative în intervalul 4 septembrie – 5 octombrie 2023. Compania a procurat aproximativ 3 milioane MWh de gaze naturale, echivalentul a aproximativ 280 milioane m3, de la 7 companii diferite și de la 3 puncte de livrare distincte.

Prețul mediu ponderat al achizițiilor a fost de 35,77 EUR/MWh (aproximativ 420 USD/1000 m3). Aceste achiziții au avut loc în cadrul acordului de credit oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), utilizând în întregime tranșa de diversificare în mărime de 100 milioane EUR (ciclul 2 de utilizare).

Energocom a desfășurat cu succes 30 de runde de licitație în ultima lună în cadrul acordului cu BERD, alegând să facă achiziții atunci când prețurile pe piețele internaționale au fost favorabile. Aceste demersuri au fost parte a unei strategii proactive de gestionare a riscurilor și de asigurare a stocurilor adecvate pentru sezonul rece.

Este de menționat că în volumul total achiziționat se includ și aproximativ 100 milioane m3 de gaze cumpărate la începutul lunii septembrie de la compania grecească DEPA. Prin aceste măsuri, Energocom a acumulat peste 500 milioane m3 de gaze și continuă să demareze noi achiziții pentru a acoperi integral consumul în timpul sezonului rece. Strategia lor reprezintă un pas crucial pentru asigurarea stabilității aprovizionării cu energie în această perioadă critică.

Prețul metanului cumpărat de Energocom este mai mic cu 148 de dolari față de cel de la Gazprom. Prețurile de achiziție ar fi comparabil mai mici față de octombrie, în condițiile în care potrivit lui Alexandr Slusari, membrul Consiliului Energocom, costul metanului de la gigantul rus ar fi de 700 de dolari pe mia de metri cubi. Deocamdată, Moldovagaz nu a afișat prețurile pentru luna octombrie.

Republica Moldova a renunțat la gazul rusesc de la sfârșitul anului 2022 și s-a reorientat pe piețele din vest, după ce Gazporm a redus cantitatea livrată Chișinăului la 5,7 milioane metri cubi/zi. Întreaga cantitate de  metan a fost redirecționată către partea stângă a Nistrului în schimbul energiei electrice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău