Disperare la Moscova! Chișinăul a cumpărat gaz cu 150 de dolari mai ieftin față de cel de la Gazprom

06 Oct. 2023, 11:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Oct. 2023, 11:56 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o mișcare strategică menită să asigure o aprovizionare robustă cu gaze naturale pentru perioada rece, Energocom a făcut achiziții semnificative în intervalul 4 septembrie – 5 octombrie 2023. Compania a procurat aproximativ 3 milioane MWh de gaze naturale, echivalentul a aproximativ 280 milioane m3, de la 7 companii diferite și de la 3 puncte de livrare distincte.

Prețul mediu ponderat al achizițiilor a fost de 35,77 EUR/MWh (aproximativ 420 USD/1000 m3). Aceste achiziții au avut loc în cadrul acordului de credit oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), utilizând în întregime tranșa de diversificare în mărime de 100 milioane EUR (ciclul 2 de utilizare).

Energocom a desfășurat cu succes 30 de runde de licitație în ultima lună în cadrul acordului cu BERD, alegând să facă achiziții atunci când prețurile pe piețele internaționale au fost favorabile. Aceste demersuri au fost parte a unei strategii proactive de gestionare a riscurilor și de asigurare a stocurilor adecvate pentru sezonul rece.

Este de menționat că în volumul total achiziționat se includ și aproximativ 100 milioane m3 de gaze cumpărate la începutul lunii septembrie de la compania grecească DEPA. Prin aceste măsuri, Energocom a acumulat peste 500 milioane m3 de gaze și continuă să demareze noi achiziții pentru a acoperi integral consumul în timpul sezonului rece. Strategia lor reprezintă un pas crucial pentru asigurarea stabilității aprovizionării cu energie în această perioadă critică.

Prețul metanului cumpărat de Energocom este mai mic cu 148 de dolari față de cel de la Gazprom. Prețurile de achiziție ar fi comparabil mai mici față de octombrie, în condițiile în care potrivit lui Alexandr Slusari, membrul Consiliului Energocom, costul metanului de la gigantul rus ar fi de 700 de dolari pe mia de metri cubi. Deocamdată, Moldovagaz nu a afișat prețurile pentru luna octombrie.

Republica Moldova a renunțat la gazul rusesc de la sfârșitul anului 2022 și s-a reorientat pe piețele din vest, după ce Gazporm a redus cantitatea livrată Chișinăului la 5,7 milioane metri cubi/zi. Întreaga cantitate de  metan a fost redirecționată către partea stângă a Nistrului în schimbul energiei electrice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău